Přes zákruty řeky

Jako jehla v kupce sena

Hledání dávno ztracené lásky rozhodně nebude snadné. Celou dobu však budete Maxovi fandit a společně s ním věřit, že se to povede.

Seznamte se s Maxem, devadesátiletým mužem, jehož zdánlivě poklidný život nabere obrátky poté, co se rozhodne vyhledat svou dávno ztracenou lásku. Tu potkal během druhé světové války v Německu a od té doby o ní neslyšel. Po více jak šedesáti letech mu pomůže s pátráním jeho dcera Beth a díky novým možnostem narazí zřejmě na důležitou stopu.

Kromě Maxe tu však máme silné ženy napříč generacemi. Kromě jeho dcery tu poznáváme Johannu a Mettu. Sestry, které žily v nacistickém Německu. Ač to nebyl jednoduchý život, ani jedna se nevzdala bez boje a dělala vše pro to, aby pomohla té správné straně.

V knize se střídá minulost a přítomnost, ocitáme se na třech různých místech, ale nebojte se, že by to bylo nepřehledné. Vše je opravdu dobře podané, čtenář se tak krásně orientuje, a i přesto je tu zachováno tajemství do poslední chvíle.

Ač je to příběh z druhé světové války, jsou tu skvěle vykresleny silné rodinné vztahy, a to u všech našich hrdinů. Je tak vidět, že právě v těžkých dobách je nejdůležitější rodinná soudržnost a to, když se máte na koho obrátit s prosbou o pomoc. Hlavní hrdina Max je navíc každým coulem sympaťák, při čtení si ho zamilujete, ať už jako staříka v domově důchodců anebo mladého vojáka při bojích v Německu.

Kromě rodinného soužití se však dostaneme i přímo do válečné vřavy, přímo na válečné pole mezi vojáky. Při čtení těchto scén jsem měla před očima válečný film, jak to bylo skvěle vylíčeno.

Knížka je napsaná neskutečně čtivě a díky tajemství, které chcete odhalit, Vás to nutí číst dál a dál. Já ji v podstatě nedala z ruky, dokud jsem ji celou nepřečetla. A nezapomeňte si připravit kapesníky, protože nejednou i slzička ukápne.

Komu se líbily knihy Najdi Rebeccu nebo Růže bílá, černý les, tak by Vás kniha Přes zákruty řeky rozhodně neměla minout.

Autorkou recenze je Eva Francová. 

Tento článek byl zveřejněn v Literární kavárně Knižního klubu na adrese https://literarni-kavarna.knizniklub.cz/clanek/63402-jako-jehla-v-kupce-sena.

Sdílet