Kde se les dotýká hvězd

Glendy Vanderahová – Kde se les dotýká hvězd

Joanna je vědkyně. Ale když se jí do života z ničeho nic přihrne malá Ursa, nestačí věřit vlastním rozhodnutím. Dokáže dítě proměnit strach a zábrany v lásku a důvěru? Tam, kde se les dotýká hvězd, je zkrátka možné všechno. I to, že se na Zemi objeví mimozemšťanka, která hledá pět zázraků.

Jo je ornitoložka. Práce a výzkum jsou její šance, jak se dostat zpět do svého života. Po boji s rakovinou a smrtí své matky se potřebuje dát dohromady a ukázat nejen všem okolo, že je zpět. Její pracovní idylu v přírodě naruší malá dívka, která se z ničeho nic objeví na její pronajaté zahradě. Vypadá, jako by utekla hrobníkovi z lopaty. Bosá a špinavá, jako by před někým utíkala. Než ji stihne vyhnat, prohlásí, že přiletěla z galaxie Větrník a má se na Zemi něco přiučit o lidech. Až najde pět zázraků, může se zase vrátit domů.

Ačkoliv jde nejspíš o naprostý nesmysl, Jo znejistí a dívku u sebe přes všechny pochybnosti nechá. Ursa je chytřejší než její vrstevníci a od své „role“ neuhne ani na vteřinu. Její dobrosrdečnost, schopnost nasávat vědomosti a záhadný původ dovede Jo k samotářskému sousedovi, kterého přezdívá Pan Vajíčko. Tahle nesourodá trojice zjišťuje, že nic není nemožné, když věříte. Zároveň však tuší, že záhadná mimozemšťanka tají něco velmi závažného. Zpřetrhá jejich silné překrásné pouto pravdivé rozuzlení? A mají vůbec právo na štěstí? Možná ano, když se les dotkne hvězd. Pak je možné cokoliv. I pět zázraků.

Glendy Vanderahová a její prvotina cílí přesně na lidské emoce. Naštěstí ale na ty pěkné, i když mají nádech smutku a deprese. Ukazuje, že náhled malého dítěte je často pravdivější a opravdovější než krutá nebo drsná realita tam někde venku. Autorka popisuje smutek v jeho nesčetných podobách a schovávačkách v koutech zraněných duší. A naději. Ta může zpočátku vypadat jako halucinace, ale neznamená to, že je o to menší nebo méně pravděpodobná.

Její postavy jsou sympaťáci každým coulem. I když se těžko brání některým klišé, autorka popisuje zlomená srdce i duše. A přestože jde do hloubky, nejde o žádný čistý a syrový řez. Naopak velmi citlivě přistupuje k různým těžkým životním tématům. Příběh je vyprávěn prostřednictvím Jo, ale čtenáři dostávají kompletní obrázek celé trojice. Nebudete o nic ochuzeni. Ursa je naprosto skvělá. Vtip a roztomilost, to je směsice, která dokonale okořeňuje už tak milý příběh.

Jestli hledáte knihu, která vám pomůže zapomenout na všechny chmury všedních dní, pak si tuhle dejte na seznam. Ať už je to skvělá zápletka nebo čerstvý závan přírody, který nenudí a neobtěžuje, leč správně navozuje uvolněnou atmosféru. Dialogy jsou trefné, vtipné a často velmi chytré. Je to příběh o zázracích. A těch prostě nikdy není dost. Setkání s mimozemšťankou nemusí nutně znamenat konec světa. Třeba to v tomhle případě bude skvělý začátek. Kdo ví.

Ačkoliv se mi o autorce moc informací shromáždit nepovedlo, věřím, že její kniha zasáhne mnoho čtenářských duší. A doufám, že se od ní ještě máme na co těšit. Jde o skvělé zpestření šedivých dnů.

Knihu u nás pořídíte ZDE.

Autorkou recenze je Tereza Bártová.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v březnu 2022.

Sdílet