20230322 Luxor 18

Pohádkové městečko v ohrožení! Recenze knihy Drobné protislužby

Erin A. Craigová si své místo v literárním světě vydobyla už prvotinou Dům soli a smutku, která se stala mezinárodním bestsellerem. Její druhé dílo, young adult fantasy Drobné protislužby, vás vezme do městečka, jehož osud je v rukou mystických bytostí… Nasajte jeho atmosféru díky recenzi čtenářky Kláry!

Téměř magické místo Amity Falls obklopuje tajemný (a zároveň děsivý) les. V dávných dobách v něm žila děsivá stvoření, které obyvatelé vyhnali. Jenže městečko sužují podivné katastrofy.

Tato knížka mě velmi zaujala už jen z toho důvodu, že mě velmi baví příběhy s elfy, kteří nejsou úplně hodní. Drobné protislužby mi takové příběhy připomněly – a to i přesto, že tu elfové nejsou. Už po pár stránkách jsem knize naprosto propadla.

Napůl jsem nevěděla, co můžu čekat. Začátek zněl slibně a tak trochu normálně, ale byl velmi čtivý. Potom se ale děj více rozjel a mě čím dál víc bavilo sledovat příběh Ellerie a její rodiny. Ten mě úplně vtáhnul a ráda jsem hádala, jaké asi bude rozuzlení. Občas jsem sama netušila, jak se věci mají a co je pravda a co lež.

Je to opravdu dobře napsané. Nechybí zvraty, tajemství, komplikace ani překvapení. A samozřejmě, abych nezapomněla, láska. Není to taková klasická láska, jako jsme zvyklí z YA knih, ale má svoje kouzlo. Stejně jako celá knížka. Moc se mi líbilo to tajemno, nejistota toho, co je vlastně realita a kde se skrývá pravda. Podobné knihy píše Holly Blacková, jejíž příběhy o elfech čtu velmi ráda, a proto jsem sáhla po této.

I když se to nezdá, tak vám stránky utečou jako voda. Zaručuji, že jakmile se začtete, nebudete chtít ani spát. Vůbec mi nevadilo, že se nejednalo o takové ryze klasické fantasy, ale něco trochu jiného.

Drobné protislužby trochu připomínají knihu od Naomi Novik s názvem Ve stínu Hvozdu – pokud jste ji četli a líbila se vám, doporučuji sáhnout právě po Drobných protislužbách! Mají moc krásnou obálku a velmi čtivý obsah, určitě tedy sáhnu i po dalších knihách od Erin A. Craigové.

Autorkou recenze je Klára Parmová. Redakčně upraveno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *