Zvon blog

Dystopická trilogie Smrtka se uzavírá

Bezmála dva roky čekali čeští čtenáři na závěr bestsellerové série Smrtka. Čekání je ale u konce. Závěrečný díl s názvem Zvon právě vyšel!

Neal Shusterman, světoznámý autor originálních příběhů pro mládež, se českým čtenářům poprvé představil v roce 2016 knihou Bez šance, jež sbírala skvělé recenze. Nicméně největší úspěch u nás autor zaznamenal až dystopií Smrtka, která vyšla v roce 2018. Je také známý díky svým scénářům k filmům a televizním pořadům.

Trilogie se odehrává v budoucnosti, kdy lidstvo našlo způsob, jak obejít smrt. Onemocníte – na vše je lék. Skočíte ze střechy – přivedou vás zpět k životu. Stárnete? Nevadí. Jednoduše se neumírá. Lidstvu kvůli tomu ale hrozí přelidnění. Proto je třeba životy ukončovat – k tomu slouží tzv. smrtky. Každodenním zaměstnáním smrtky je ukončovat lidské životy. K pokosení může dojít u kohokoli a prakticky kdykoli. Jakmile na člověka dojde řada, je zbytečné klást odpor, jinak totiž musí smrtka pokosit celou rodinu. Proti své vlastní vůli se dva hlavní hrdinové, Citra a Rowan, stávají učedníky. Každý z nich se musí naučit přijmout svůj osud a ukončovat životy ostatních. Smrtkou se ale na konci může stát jen jeden z nich. Svět, ve kterém žijí, už nikdy nebude jako dřív…

Série Smrtka čítá 3 díly. Rok po vydaní prvního dílu s názvem Smrtka přišel díl druhý – Nimbus. Ten opět sbíral u čtenářů skvělé ohlasy, a závěrečný díl se tak proto stal jedním z nejočekávanějších young adult titulů u nás. Zvon, finále trilogie, je skutečně epické a na fanoušky v něm čeká více než 500 stran napětí a akce.

Trilogie Smrtka je po celém světě fenoménem. Její popularita bezpochyby souvisí s tématem, které je nesmírně originální a děsivé zároveň. Co se s lidstvem stane, až překoná smrt? Příběh donutí člověka přemýšlet, nad sebou, nad společností i nad životem samotným. Právě z toho důvodu jsou knihy oblíbené i mimo cílovou skupinu young adult čtenářů.

Neal Shusterman je právem považován za jednoho z nejlepších současných autorů dystopií vůbec. A kdo ví, s čím přijde příště. Ať už jeho knihy znáte či ne, Zvon i celou trilogii si rozhodně nenechte ujít.

Karolína Skácelová

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *