Bond recenze

Dvakrát James Bond

Letos by mělo vstoupit do kin další nebezpečné dobrodružství agenta s povolením zabíjet. Pokud se už nemůžete dočkat, až se tak stane, hned teď si přečtěte dva příběhy Jamese Bonda.

Špionážní romány o agentovi 007 plní už od 50. let minulého století knihovny zástupů fanoušků Iana Flaminga. Fleming, jenž od roku 1953 až do své smrti napsala knihu ročně, už bohužel žádnou další nepřidá. Naštěstí ale stále existují odvážní spisovatelé, kteří nemají z Flemingova odkazu posvátnou hrůzu, a pouštějí se do nových vyprávění. Takovým autorem je také Anthony Horowitz.

Horowitz patří mezi velmi plodné britské autory thrillerů, kriminálek a televizních scénářů. Z jeho dílny pocházejí například slavné krimiseriály Foylova válka, Vraždy z Midsomeru či Poirot. Když jej v roce 2014 požádali Flemingovi dědicové o napsání další Bondovky, neváhal ani minutu. Navíc využil toho, že se dostal k originálním poznámkám a črtům Iana Fleminga. Ty použil jako podklad pro obě nové knihy.

Navždy a den zavede čtenáře před první příběh Jamese Bonda, Casino Royale. Zemřel agent s označením 007 a je načase najít nového muže do služeb Jejího veličenstva. Na scénu nastupuje James Bond a přichází chvíle, kdy se pomalu zrodí nesmrtelná legenda. Modrý diamant se vrací do roku 1959, Bondova nejúspěšnějšího období. Agent 007 se dostane do spirály smrti, ale také do kokpitu formule 1 na nejnebezpečnějším evropském okruhu. Oba příběhy jsou plné akce, rychlosti a samozřejmě i známých hrdinů. Nechybí M, slečna Moneypenny, ale ani svůdné krásky, rychlé vozy a skvěle vychlazené drinky.

Anthony Horowitz se s nelehkým úkolem popasoval výborně, obě nové Bondovky si užijete. A troufám si tvrdit, že i sám Fleming by byl se svým následovníkem spokojen.

Helena Herynková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *