92289634 255160328985573 8842144967225769984 n

Dopřejte si pořádnou špetku chuti!

Chtěli byste jíst zdravěji, ale žádné diety vás nebaví? Chtěli byste mlsat beztrestně a přesto tak, abyste nepřibrali dvacet kilo? Pak byste měli vyzkoušet kuchařku Špetka chuti, která uchvátila britské milovníky vaření a jídla a nyní přichází také k nám.

Dámy, které stojí za úspěchem britského kuchařského blogu Pinch of Nom, rozhodně nejsou žádné twiggy. A tak to taky celé začalo. Dvě britské kamarádky, které opravdu hodně milovaly jídlo a jako správné Britky vše hojně oslavovaly pořádnou hostinou, chtěli zhubnout. Nenápadně, nenásilně, ale naopak dobrým jídlem. A díky svým receptům a zkušenostem (více než 12 let spolu vedly restauraci) se jim podařilo za rok shodit dohromady téměř 80 kilogramů chutně a s radostí.

Své recepty začaly sdílet na blogu pinchofnom.com, který se stal velmi brzy ohromně populárním. Kuchařka Špetka chuti obsahuje stovku skvělých receptů, třetina z nich je navíc vegetariánských. Každý recept je opakovaně vyzkoušený a otestovaný dvaceti členy komunity Pinch of Nom, kteří přísahají, že výsledný pokrm je skutečně zdravý, chutný a mimořádně snadný na přípravu.

Než si kuchařku Špetka chuti koupíte, můžete si hned dva recepty vyzkoušet a ohromit s nimi své blízké večer u televize (nebo přátele, až je budete moct opět pozvat na veselou osobní návštěvu).

**********************************************

Špetka sýrové

SÝROVÉ TWISTY jsou tradiční večírkové zobání. Je proto těžké uvěřit, že si podobné tyčinky můžete vychutnat bez výčitek. Když ovšem použijete nízkotučné listové těsto a smícháte trochu hořčice s parmazánem, abyste ho co nejvíc dochutili, je to ideální způsob, jak snížit počet kalorií, a přitom nedělat chuťové kompromisy.

Na 36 kousků potřebujete:
320 g hotového, nízkotučného listového těsta
1 lžička práškové (mleté) hořčice
20 g parmazánu (nebo vegetariánského tvrdého sýra)
mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
1 rozšlehané vejce

Troubu předehřejte na 190 °C (horkovzdušnou na 170 °C/plynovou na stupeň 5) a dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem. Listové těsto si rozložte na čistou pracovní desku nebo velké prkénko.
Hořčičný prášek smíchejte s 1 lžičkou vody tak, aby vznikla roztíratelná pasta. Mašlovačkou pak pastou pomažte celý povrch těsta. Na jemném struhadle pak rovnoměrně postrouhejte parmazánem celý povrch těsta.
Těsto pořádně osolte a opepřete, podélně přeložte napůl a pak po šířce nakrájejte na 36 proužků. Nejsnazší je rozkrojit plát přeloženého těsta na třetiny, pak zase každý kus na třetiny, pak na poloviny a zase na poloviny, až budete mít správný počet.
Opatrně vezměte každý proužek těsta a několikrát ho přetočte a pak položte na připravený plech. Je důležité nedávat twisty příliš blízko k sobě, protože se v troubě nafouknou. (V tuto chvíli je také můžete zamrazit a upéct někdy jindy.)
Každý twist pomažte rozšlehaným vejcem a pečte v troubě 20 minut dozlatova.

**********************************************

Špetka koláčky

MINIKOLÁČKY S KÁVOU A PEKANY neskutečně uspokojí chuť na sladké. Malých náhražek ingrediencí si ani nevšimnete, a přitom díky nim obsahují méně kalorií než většina koláčků. Jsou z úžasně měkoučkého těsta a bohatého máslového krému.

Na 24 koláčků potřebujete:
50 g samokypřící mouky
50 g nízkotučné náhražky másla
1 lžíce kakaa
2 a půl lžíce granulovaného sladidla
špetka soli
2 vejce velikosti L
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce instantní kávy
24 polovin pekanových ořechů, na ozdobu

Na máslový krém:
1 lžička kakaa
25 g nízkotučné náhražky másla
50 g moučkového cukru
1 lžička instantní kávy

Troubu předehřejte na 190 °C (horkovzdušnou na 170 °C/plynovou na stupeň 5). Ingredience na koláčky (kromě půlek pekanových ořechů) dejte do mísy a šlehejte elektrickou metličkou až bude směs lehká a hedvábná.
Do každého důlku silikonové formy na malé muffiny dejte vrchovatou lžičku směsi, směs byste měli rovnoměrně rozdělit mezi všechny důlky. Dejte do trouby a pečte 16 minut, až koláčky vyběhnou a propečou se. Koláčky vyjměte z trouby, pak je vyklopte z formy a nechte zchladnout na mřížce. (Upečené koláčky taky můžete zamrazit a naplnit je až někdy jindy.)
V misce smíchejte přísady na máslový krém. Až koláčky zchladnou, rozřízněte je podélně napůl. Na jednu polovinu koláčku namažte nebo nastříkejte cukrářským sáčkem máslový krém, a přiklopte druhou polovinou koláčku. Navrch každého koláčku pak ještě stříkněte malé množství krému a přidejte polovinu pekanového ořechu. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě a spotřebujte do 3 dnů.


Mohlo by Vás zajímat