Smrt přichází na prohlídku

Detektivka jako stvořená na dovolenou

Slunce, moře, skandinávská Provence. Místo hojně vyhledávané Švédy pro příjemný odpočinek. Zločin si však volno nebere, takže i tady Smrt přichází na prohlídku.

Na poklidném jihošvédském venkově se rozhodne odpočívat známý stockholmský vyšetřovatel Peter Vinston. Ale co čert nechtěl, za podivných okolností zde právě v tu dobu zemře atraktivní realitní agentka. Bude to vražda, to nemusí ani nikdo psát, takže Peter neochotně přeruší zaslouženou dovolenou a pustí se do vyšetřování. K ruce dostává mladou, začínající policistku Tove Espingovou, znalou místních poměrů. Což se bude Peterovi rozhodně hodit, aby se dostal na kobylku snůšce domácích obyvatel, mezi nimiž se skrývá vrah. Jestli bude jejich spolupráce úspěšná a najdou pachatele vraždy nebohé Jessie (kterou nenávidělo snad celé městečko), to prozradí švédská detektivka Smrt přichází na prohlídku.

„Švédská, takže další severský krvák,“ řeknete si možná. Opak je však pravdou. Poklidné vyšetřování, příjemní hrdinové, postupně rozkrývané osudy místních a pohlednicové „letovisko“ dělají ze severského krváku rázem příjemné čtení pro milovníky těch nejlepších klasických detektivních románů. A není to jen tak náhodou. Autoři, jimiž jsou známý bývalý policista Anders de la Motte a scenárista, komik a moderátor Måns Nilsson, chtějí touto knihou vzdát hold. Hold své lásce k „obyčejné, dobré“ detektivce, a také jihu Švédska, k němuž mají oba silný citový vztah. Dlužno přiznat, že obojí se jim v románu Smrt přichází na prohlídku více než skvěle podařilo. A jestli skutečně existuje městečko podobné tomu v knize, toužím tam jednou vyrazit (a nevyšetřovat u toho vraždu).

Ano, Anders de la Motte nás všechny uchvátil svou sérií vražedných „čtyř ročních období“. A přesto, nebo právě proto, jsem se rozhodla nesrovnávat. Tahle oddychová detektivka je totiž zcela něco jiného. Smrt přichází na prohlídku si nehraje na literárním majstrštyk, a proto jím je. Stejně tak je hutnou detektivkou, kde vyšetřování plyne, jak má, pachatel je dopaden, zbytek dovolené zachráněn. A být u toho slečna Marplová, odjížděla by navíc s novým, čerstvě upleteným svetrem.

Přibalíte-li si na dovolenou první díl série Vraždy v Österlenu, tak rozhodně neprohloupíte.

Autorkou recenze je Helena Herynková.