Čtyřicátnice blog

Čtyřicátnice nejsou na odpis!

Nell je přes čtyřicet, její perspektivní život ztroskotal a vrací se domů z prosluněné Kalifornie. Co teď? Zpovědi trosky po čtyřicítce, nejnovější román Alexandry Potter zaujme skvělým příběhem a tradičním humorem. #konecsdeleni

Nell je „ztroskotanec“. Její vysněná kavárna skončila v propadlišti neúspěšného podnikání a stejně tak její vztah. A tak jí nezbývá než se vrátit do rodného Londýna a zahrabat se. Co taky může neúspěšná čtyřicátnice (a něco) dělat. Nemá vztah, kariéru, ani děti, kterými by se mohla pyšnit. Zdá se, že ve všech životních rolích zklamala.

A tak se den za dnem ujišťuje v tom, že je beznadějný případ. Její kamarádky dospěly, mají rodiny a vlastní hektický život, kam Nell tak trochu nezapadá. Podaří se jí sehnat práci jako autorka nekrologů, a to jí tak trochu změní život. Potká totiž osmdesátiletou vdovu Cricket, která ji svým nevšedním přístupem zcela ohromí, a nečekaně ji probudí z truchlícího kómatu. Ať už se Nell znovuzrodí jako fénix, nebo se utopí v ginu s tonikem, vy se alespoň trochu pobavíte.

Alexandra Potter je jasnou a zářící stálicí v literatuře pro ženy. Také to dokazuje jejích 12 knih, které si získaly své fanoušky i u nás. Tentokrát v románu Zpovědi trosky po čtyřicítce poodkrývá niterní svět ženy, jež se dostala na krkolomné rozcestí. Ztratila pevnou půdu pod nohama a vrací se zpět. Nemůže však k rodičům, takže se jako nějaká „dvacítka“ nastěhuje do pronajatého pokoje. Co udělá takový zvrat s psychikou si může každý z nás určitě jednoduše domyslet.

Autorka však nechce, aby její hrdinka plakala nad rozlitým mlékem, ale aby to mléko prostě vytřela a šla dál. Možná že role, které jsme si sami napsali, nejsou tak skvělé, jak by měly být. A tady je Alexandra Potter vyloženě vynalézavá. Daří se jí vystihnout jádro. Příběh má sice trochu pomalejší tempo a myšlenkové pochody, ale přitom pohotovou dynamiku, která děj valí před vámi.

Perfektně vystihuje koloběh životů spousty žen a dává je do kontrastu novému poznání, netradičním hodnotám a otevřenému pohledu na život. Ze začátku je děj trochu strnulý. Dlouho čekáte na to, až vás Nell přestane štvát svou sebelítostí. Autorka navíc postupně zapojuje další osoby a jejich zásahy jsou víc než vítané. Pokud vydržíte (a měli byste, máte se na co těšit), objevíte tajemství života po čtyřicítce. Možná vás až překvapí, do čeho se tahle „stárnoucí“ žena vrhne. Protože o tom tahle kniha je. Není to jen „čtení pro ženy“. Je to i návod, jak se z vlastního života nezbláznit.

Autorka vdechla svým postavám skvělé vlastnosti. Budete mít pocit, že je vlastně znáte, a příběh vám přijde opravdovější. Za mě jde o příjemný román se spoustou drobností, díky nimž aspoň trochu boří jednolitost klasické červené knihovny. Nepostrádá vtip a břitký britský humor. Hashtagy a shrnutí dne jsou za mě TOP, ale to už si zjistěte sami při čtení. Ta troska po čtyřicítce si to zaslouží.

Tereza Bártová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *