Najdi mě

Co se skrývá za tajemstvím zabijáka z Inland Empire?

Jakmile dostanete knihu Najdi mě do rukou, začne vás mrazit. Obálka působí děsivě, stejně jako celý příběh. Každá rodina má svá tajemství, ale rodina Fisherových je má obzvlášť morbidní.

Učitel psychologie Benjamin Fisher je okouzlující a každý ho má rád. Má milovanou manželku Rosalind a dceru Reni, ale pod maskou sympatického muže se skrývá zabiják. K vraždění využívá svou malou pětiletou dceru, která vůbec netuší, co se děje. Ví jen, že ji tatínek vždy večer vzbudí a jdou hrát hru do parku, kam chodí běhat i mladé ženy. Jednou ale malá Reni poruší pravidla hry, a přitom ani neví, že zachránila ženu před smrtí. Otec je obviněn a odsouzen k doživotnímu trestu, který si odpykává ve vězení v San Quentinu v Kalifornii. Novináři mu dali přezdívku „Zabiják z Inland Empire“. Policie se domnívá, že má na kontě více jak dvacet obětí, které se stále pohřešují.

Detektiv z oddělení vražd Daniel Ellis se zabývá případem Benjamina Fishera už od svého dětství. Když si ho Ben Fisher zavolá do věznice, aby mu po letech mlčení prozradil, kde pohřbil těla svých obětí, Daniel tuší, že to nebude jen tak. Ben má podmínku. Chce, aby se cesty do Mohavské pouště, kde jsou údajně těla zakopaná, zúčastnila i jeho dcera Reni, kterou neviděl od svého zatčení. Ačkoliv se Reni zpočátku nechce, nakonec svolí, protože stále cítí, že rodinám obětí něco dluží. Kdyby se těla nalezla, mohla by konečně udělat tečku za děsivou minulostí. V poušti s ní chce otec mluvit o samotě. Dá jí mapu s vyznačenými body, a nakonec skočí ze stráně a zemře. Daniel a Reni se vydávají pátrat po mrtvých tělech. Jedno objeví, avšak jde o ženu, která byla zabitá teprve nedávno. Jde o investigativní novinářku, jenž se zabývala případem zabijáka z Inland Empire, a podle jejích záznamů na něco důležitého přišla, a proto byla popravena v Mohavské poušti.

Zanedlouho se najde další tělo a Daniel je otřesen, protože si myslí, že jde o jeho matku, po které tak dlouho pátrá. Právě díky jejímu zmizení se chtěl stát detektivem. Celý svůj život si myslí, že padla do rukou Bena Fishera, který ji zabil.

Danielovi po celou dobu vyšetřování pomáhá Reni, ale sama má potíže s tím, čemu věřit, a hlavně jestli vůbec může věřit sama sobě. Do příběhu se dostává i přeživší oběť Gabby Suttonová, která jako jediná přežila útok zabijáka, a dokonce ho identifikovala. Příběh nabírá na obrátkách, když Reni a Daniel prohlíží novinářčiny poznámky a zjistí, že by tehdy mohla být na místě činu ještě nějaká druhá dospělá osoba. Napětí z každé přečtené stránky přímo tryská. Anne Frasierová, autorka knihy, je mistryní v zápletkách se šokujícími zvraty, a to na pouhých 277 stranách.

Autorkou recenze je Simona Krchová.