Červená propiska 2

Červená propiska boduje se 100 přešlapy pro (ne)milovníky češtiny

Dvě kamarádky z vysoké školy – Karla Tchawou Tchuisseu a Sabina Straková (Červená propiska) napsaly v loňském roce svou druhou knihu – 100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny, která stojí za zmínku. Jakožto milovnice českého jazyka jsem z knihy nadšená. Pojďme si o knize povědět více.

Jak už napovídá samotný název, v knížce je sto „přešlapů“ neboli sto nešvarů, které nám mohou zamotat hlavu. Ne vždy si jsme jistí pravopisem některých slov. V této knize si hravou formou ověříme, jak na tom jsme, jakými gramatickými „nešvary“ jsme si jistí a které nám dají zabrat.

V úvodu knihy je seznam všech přešlapů, takže víme, co můžeme od knihy očekávat. Navíc vždy po pětadvaceti přešlapech vás čeká diktát. V tomto díle je na konci knihy slovníček česko-latinských výrazů (vědní obor, který se zabývá českým jazykem a literaturou – bohemistika). Na konci knížky naleznete i výsledky diktátů. Do „cvičebnice“ si můžete psát libovolné poznámky, odškrtávat i doplňovat, co je vám libo.

Tato kniha je napsaná s láskou k češtině. Domnívám se, že by žádným studentům a učitelům bohemistiky neměla chybět v knihovně. Doporučuji i všem nadšencům českého jazyka, kteří si chtějí procvičit pravopis. Vždyť můžeme být na naši „mateřštinu“ hrdí. Tak bychom ji měli i správně užívat.

Autorky úspěšných knih 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny a 100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny připravily i knihu – E-maily a jejich (ne)pravidla. Pokud chcete psát e-maily na profesionální úrovni, neváhejte si pořídit i tuto knihu.

Děvčata z Červené propisky sestavily i krásný diář pro všechny (ne)milovníky českého jazyka nejen k zápiskům každodenních úkolů, povinností či schůzek. Doporučuji všemi deseti.

MOTTO: „Čeština je láska.“ Musím jen souhlasit.

Autorkou recenze je Jitka Ježková.