20230623 Luxor 19

Za všechno může Čína: recenze knihy Naše ztracená srdce

Autorka Celeste Ng si získala pozornost čtenářů i kritiků svými romány Vše, co jsme si nikdy neřekli a Ohníčky všude kolem. Na nový dystopický román Naše ztracená srdce jsme si museli počkat šest let – a jestli se čekání vyplatilo, o tom si přečtěte v recenzi čtenářky Sacharin.

9788020721686

ZA VŠECHNO MŮŽE ČÍNA, POJĎME JI NENÁVIDĚT A ROZPOUTAT PEKLO

Spojené státy americké, alternativní budoucnost. Obrovská hospodářská krize, během níž bylo potřeba ukázat na někoho prstem – krátkou sirku si vytáhla Čína. Byl uzákoněn PAKT. A trestá se jakékoli „neamerické či proasijské“ chování… Teror začíná.

Náš hrdina je 12letý Noah. Kdysi dávno mu rodiče neříkali jinak než Ptáček. To bylo ale dlouho předtím, než jeho a tátu máma opustila. Šla dělat revoluci. Mísí se v něm jistá zlost, stesk a zmatek. Proč si jeho maminka vybrala revoluci místo toho, aby byla s ním? Jak může tatínek tak jednoduše předstírat, jakoby nikdy neexistovala? Proč vůbec existuje revoluce proti PAKTu? Vždyť je to přeci zákon, který zajišťuje bezpečí, no ne?

Jenže pak potká novou kamarádku Sadie. Holčičku, která byla odebrána rodičům právě pro jejich neamerické chování. Prý se o ni nedokázali řádně postarat, bouřili se proti PAKTu a sympatizovali s Čínou… Holčičku, která se na svět dívá úplně jinak. Ona je jednou z mnoha dětí, co byly násilně vytržené rodičům z náručí. Přestože režim tvrdí, že se to děje jenom v krajních případech. Ale jak je to doopravdy? A co s tím?

Noahovým životem ale pořádně zamává teprve až dopis od mámy. Poslala mu kočky. Samé kreslené kočky. Ale něco to znamenat musí, když už tolik riskovala, nebo ne? Nakonec skutečně tajemný vzkaz rozluští, zatímco si začíná více všímat světa kolem sebe, a vydává se na cestu za svým dlouho postrádaným rodičem. Při tom konečně objevuje pravý příběh revoluce. Příběh jeho mámy. Objevuje, jaký byl svět před PAKTem a jaký je teď. A sám pomalu začíná rozumět tomu, proč je revoluce tak důležitá…

Román Naše ztracená srdce se se čtenářem ani Amerikou nepáře. Ukazuje stinné stránky toho, když z kohokoli uděláte nepřítele číslo jedna. Ukazuje strach a lidské utrpení. A to všechno očima citlivého malého chlapce, který není postižen okolní nenávistí, naopak bývá mnohdy jejím terčem. Tentokrát jsou hlavním tématem Číňané a protiasijská nálada, ale počin nezapomíná ani na rasismus bělochů vůči černochům, na zacházení s původními Američany atd. Staví tato etnika a rasy proti sobě a dokládá, že je to všechno vlastně stejné a všechno stejně špatné.

Když už ale Noah zná pravdu, bude to stačit na změnu? Podaří se jeho mamince s víčky od pet lahví docílit toho, aby se svět stal jiným, přátelštějším místem? Dramatický konec, kde uroníte slzu. To je další povedený román od Celeste Ng s jejím jedinečným poetickým stylem jazyka, který nebudete moci jen tak setřást.

20230615 Luxor 3

Autorkou recenze je Sacharin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *