Lekce chemie

Bonnie Garmus – Lekce chemie

Bestseller znamená v překladu nejprodávanější. Aby se jím nějaká kniha stala, musí čtenářům něco nabídnout. Co nabízí Lekce chemie od Bonnie Garmus?

Nebyla jsem si jistá, co od Lekce chemie čekat. Byl to takový krok do neznáma. Ale jsem moc ráda, že jsem ten krok udělala. Byla jsem opravdu zvědavá, čím si kniha Lekce chemie své ocenění, které najdete i na obálce knihy v podobě lesklé zlaté medaile, zasloužila. Kniha je jedním slovem skvělá. Dvěma slovy? Naprosto skvělá. Chytila mě za srdce. A určitě to tady neříkám poprvé, ale aby kniha čtenáře zaujala, měla by zapůsobit na jeho emoce. A Lekce chemie na mé emoce rozhodně zapůsobila.

Hlavní hrdinkou je Elizabeth Zottová, která je chemik. V době, kterou příběh popisuje, však není ani takový problém, že je chemik, ale spíše to, že je žena. Většina americké společnosti se domnívá, že by žena měla pouze pečovat o děti, domácnost, manžela a vypadat u toho hezky. O nějaké rovnosti pohlaví, vlastním názoru nebo jiných životních cílech nemůže být příliš řeč. I když pomalu, ale jistě se objevují výjimečné ženy jako je právě Elizabeth, aby svým postojem, logikou a odolností přiměly ostatní naslouchat a pochopit. Přestože většina mužů hází Elizabeth klacky pod nohy, objeví se i výjimky, a tou hlavní je pro ni Calvin Evans, přední chemik, génius a člověk s velmi těžkou minulostí. Autorka jej popisuje jako člověka, který v sobě živí zášť. Oba tito chemici se do sebe zamilují, ale tím příběh nekončí. Díky strašné tragédii se z Elizabeth stává svobodná matka a snaží se přesvědčit okolí, že to neznamená, že by se měla vzdát chemie a svých snů, že by byla méněcenná, že žena může být i matka a zároveň mít kariéru, že může následovat své sny.

Jeden čas se Elizabeth živí jako kuchařka v televizní show, ale protože je to právě Elizabeth, nejde jen o obyčejnou kuchařskou show pro americké paničky. Je to zároveň lekce chemie, nauka o životě a podpora ostatních žen v následování vlastních snů a dočkání se zaslouženého docenění.

Můj názor?

Skvěle napsaná kniha a příběh, který chytí za srdce. Díky této knize si lépe uvědomuji, jakého pokroku ve společnosti došlo, protože to není tak dávno, co skutečně byly americké ženy vnímané… v podstatě jako služky bez nároku na vlastní sny, pokud těmi sny nebyly děti a uklizená domácnost. A potěcha manžela.

Autorkou recenze je Bára Cirklová.