Vítr to ví blog

Báječná a napínavá historická romance

Anne se stala spisovatelkou díky otci. Vyprávěl okouzlující příběhy a vzbudil v ní vášeň pro historii. Když vysloví poslední přání, Anne nezaváhá. Tím se jí obrátí život vzhůru nohama.

Americká spisovatelka Amy Harmon je celosvětově uznávanou autorkou historických románů pro ženy. Vybírá si silná témata, která zpracovává nejen čtivě a poutavě, ale také nesmírně citlivě. Její hrdinky se ocitají v tíživých situacích a jejich rozhodnutí ovlivní nejen životy jejich blízkých, ale často i běh dějin. My, čeští čtenáři, jsme se s Amy setkali již dvakrát, v knihách Z písku a popela a Meč a ptáček. Autorka si záměrně vybírá období, kdy se psaly dějiny, a výjimkou není ani její nejnovější román.

Vítr to ví se odehrává v současnosti a zároveň v Irsku roku 1921. Hlavní hrdinkou příběhu je spisovatelka Anne Galagherová. Anne je romantička se srdcem na správném místě, která touží po Lásce s velkým L. Zatím neměla ve vztazích štěstí, a upřímně řečeno, ideální vztah hledala spíše na stránkách knih. Anne celým srdcem miluje svého vzdělaného tatínka, který ji vychoval a odmalička jí vyprávěl okouzlující příběhy z Irska. Když umírá a poprosí Anne o splnění posledního přání, naše hrdinka ani na chvíli nezaváhá.

A tak s urnou plnou popela vyráží do Irska. Otec se s ní v posledních okamžicích svého života podělil o několik svých tajemství, ale ani tak není Anne připravená na to, co ji v otcově domovině čeká. Během posledního rozloučení se cosi semele a ona se ocitne v roce 1921. Vypadá stejně, jmenuje se stejně, ale všichni ji považují za jinou Anne. Za Anne, která byla tváří revoluce a která je podle všeho už nějakou dobu mrtvá. Anne se setkává se svým synem, a protože jí zůstaly všechny vzpomínky na současnost, pokusí se najít logické vysvětlení.

V této fázi nám bude nějaká logika naprosto ukradená. Necháme se naplno pohltit romantickým příběhem jako vystřiženým z červené knihovny. Budeme Anne viset na rtech a budeme jí přát, aby se dočkala happy endu. Jenomže Vítr to ví je zároveň i drsný historický román s téměř detektivní zápletkou, a tak není vůbec jisté, jak to s naší hrdinkou dopadne. Amy Harmon rozhodně umí překvapit, ne-li šokovat. Anne musí obstát v revolučním roce, musí zapracovat na vztazích se svými příbuznými a v neposlední řadě musí přijít na to, kdo a proč proti ní intrikuje.

Děj odehrávající se v minulosti je surový a drsný, a s tím kontrastuje poetický styl vyprávění, který autorka proložila úryvky z děl irského básníka W. B. Yeatse. Pokud budete při čtení lehce zmatení, protože nebudete tušit, jak se tohle všechno rozmotá, je to nejspíš správně. Chytrý a napínavý příběh vyústí ve velkolepé finále. Těšte se na emocionální smršť, a jste-li čtenářka, raději si připravte pořádnou zásobu kapesníků. Vítr to ví je báječná romance pro všechny, kteří nepřestali snít. V knihách Amy Harmon je svět ještě v pořádku a my bychom se mohli od jejích hrdinů ledacos naučit. Díky nim zjistíme, co je v životě důležité a co jsou naopak podružnosti.

Veronika Černucká