IMG 20230421 181443

Ikona se srdcem na pravém místě: recenze knihy Audrey Hepburnová a její zářivá hvězda

Nejnovější přírůstek oblíbené edice Významné ženy přináší beletrizovaný životopis Audrey Hepburn, jedné z největších filmových ikon. Tu celý svět obdivoval pro její křehkou krásu, za tou se ale skrývalo ještě mnohem víc… Více už vám prozradí recenze čtenářky Markéty.

Když se řekne Audrey Hepburn, vidím nádhernou ženu, která zazářila ve spoustě filmů. Jeden z nich mi obzvlášť přirostl k srdci. Prázdniny v Římě jsou právě tím filmem, který nastartoval její hvězdnou kariéru. Ale byl to její splněný sen?

Audrey neměla lehké dětství. Otec je opustil, když měla pouhých 6 let a ona se s matkou a bratry přestěhovala na začátku války k jejich prarodičům do Holandska. Válku celá rodina přežila, ale nedostatek jídla se na Audrey velmi podepsal. Po celé dětství a dospívání si přála stát se primabalerínou, ale právě hlad a podvýživa zapříčinila, že růst jejích svalů nemohl soutěžit s růstem u anglických dívek, a proto učitelka tance ukončila její výuku a doporučila jí hledat štěstí jinde.

“Jistota, jakkoli nepříjemná, je určitě lepší než spousta nevyřešených záhad, ty pak člověka v noci pronásledují ve spánku.”

Po velké zklamáním se tedy Audrey vydala jinou cestou. Uchytila se v divadle jako tanečnice a právě tam si ji všiml první člověk od filmu. Při natáčení průměrné komedie padla do oka slavné spisovatelce a díky ní zamířila Audrey na Broadway. Poté zazářila v již zmiňovaném filmu Prázdniny v Římě jako princezna Anna, získala si srdce diváků a od té doby nebylo příliš těch, kdo by nevěděl, kdo je Audrey Hepburn.

Netoužila ovšem po slávě a penězích. Měla skromnější přání. Mít muže a děti a žít s nimi v ústraní na venkově, mimo pozlátko Hollywoodu. Chtěla milovat a být milována.

„Princ z pohádky se ukázal být mužem s nedostatky, které jsem nakonec už nemohla snášet. Ta pohádka byla… pouhý přelud, sen, v němž se přání stává skutečností… A on to měl se mnou možná stejně.”

V knize mě velmi překvapilo, jak byla Audrey milá, přátelská a skromná. Co se týče herectví, nikdy se nepovažovala za hvězdu, měla nízké sebevědomí a neustále se obávala, že svou roli nedokáže dobře zahrát. O to víc mě mrzí, jak špatní muži jí do života vstoupili.

“Kterýpak muž, co má všech pět pohromadě, podvádí ženu, jako je Audrey Hepburnová? Já to prostě nechápu.”

Ráda čtu beletrizované životopisy, ale ne všechny mě zasáhnou tak, jako to udělala tato kniha. Měla jsem ji přečtenou během chvíle, je psána příjemnou svižnou formou a život Audrey se vám opravdu dostane pod kůži. Díky této kombinaci jsem se od knihy nedokázala odtrhnout.

„Dvakrát jsem se domnívala, že jsem našla lásku, ale pokaždé to byl jen klam. Měla jsem báječnou kariéru, jenže jsem se často cítila nešťastná nebo osamělá. Ale proč to tak je, Huberte? Proč musí po štěstí vždycky následovat tyhle fáze nejhlubší bolesti a opuštěnosti?“ – „Tomu se prostě říká život, Cherie.”

Po přečtení této knihy se už nikdy nebudu na film s Audrey Hepburn dívat stejným pohledem. Neuvidím jen nádhernou dámu s úžasným hereckým nadáním, ale skromnou a milou osobu, která celý život toužila po lásce a osud k ní nebyl tímto směrem příliš šťastně nakloněn.

Autorkou recenze je Markéta Pospíšilová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *