Anna je napůl člověk, napůl padlý anděl. Musí proto zapomenout na zlomené srdce a naplnit dávné proroctví

Maturitní ročník není pro Annu o ležení v učebnicích. Dříve, když byla spíše outsider, věnovala svůj čas pečlivé připravě do školy a zbytek volna trávila se svým kamarádem a adoptivní matkou. Teď ale Anna patří mezi nejoblíbenější studenty na škole. Nejen že vymetá každou akci, ale stává se centrem veškeré pozornosti. To vše ale dělá na otcovu žádost. Jako každý nefil musí i Anna pracovat a svádět lidi na scestí. Ve skrytu duše svoji novou roli nenávidí. Když se ale dozví o dávném proroctví, které ji označuje jako tu, která zlomí moc démonů a zbaví svět lidí zla, rozhodne se upnout svoji víru k tomuto poslání. Společně s kamarádem Kopanem začne cestovat po celém světě a snaží se dát dohromady armádu nefilů.

Svůdné nebezpečí je pokračováním knihy Svůdné zlo od Wendy Higginsové. Hrdinka Anna se od prvního dílu radikálně změnila. Dříve bezstarostná premiantka, nyní hvězda školních večírků. První půlka knihy se tak nese v duchu Anniny proměny a jejího duševního rozpoložení. Její odloučení od Kaidana ji totiž ve skrytu duše hodně zasáhlo. Navíc je teď nucena pracovat pro svého otce a podporovat svoje vrstevníky v pití alkoholu a braní drog. A právě proto se Anna trápí a chová často ufňukaně, otravně, hodně nezodpovědně a spoustu věcí příliš zveličuje.

Druhá půlka knihy je oproti té první jiná. Více zajímavá, více akční a dějově nabitější. Anna se snaží naplnit dávné proroctví společně s ostatními nefily. Příběh se čte velmi dobře, rychle a je stránku od stránky zábavnější. Nechybí ani pár dějových zvratů, překvapení a pořádná dávka romantiky. Fanoušci postavy Kaidana si také přijdou na své, protože v této části knihy dostává větší prostor. Kaidan je pořád stejně tajemný, neodolatelný a na povrchu chladný, až egoistický. Jak ale příběh pokračuje a mění se, tak se mění i Kaidan a odkrývá své pravé já.

Svůdné nebezpečí je i přes své drobné nedostatky zajímavou a podařenou knihou, která spojuje normální lidský svět s nadpřirozenem. Nadpřirozenem plným andělů, démonů a jejich potomků. Wendy Higginsová nejen že vymyslela zajímavý a ojedinělý svět, ale vytvořila i charaktery, které sice jsou chvílemi dokonalým příkladem klišé, jinak ale představují hrdiny, kteří se chovají přiměřeně svému věku. Anna, Kaidan, ale i Kopano a další postavy jsou téměř stejní jako jiní vrstevníci. Jen jim osud nadělil poněkud zvláštní rodinu a je jen na nich, jak se s tím poperou.

Hodnocení: 80 %

Autorka: Tereza Vršková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *