Sněžný anděl

Anki Edvinsson – Sněžný anděl

Mrazivá zimní atmosféra severské země, skvěle vystavěný gradující příběh a sympatičtí detektivové. Tato kniha mě po delší době opravdu zaujala mezi ostatními svého žánru. Máte chuť si přečíst něco napínavého, nepředvídatelného, co vás nenechá v klidu, dokud to neskončí? Tak neváhejte a sáhněte po nové švédské krimi Sněžný anděl – nezklame vás!

Univerzitní město Umeå zažívá nenadálý nárůst kriminality spojený s prodejem drog. Místní kriminálka má plné ruce práce hned na několika frontách. Sebevražda mladého chlapce, který skočil z mostu, tzv. koupelnová vražda místní lékárnice a zmizení studentky gymnázia. K tomu se šíří zvěsti, že do města přijel šéf drogových syndikátů, právě propuštěný z vězení. Policejní vyšetřovatelé Charlotte a Per se snaží rozmotat uzel zdánlivě nesouvisejících tragických událostí.

Člověka až děsí, jak autorka popisuje život dnešních náctiletých. Drogy, alkohol, sex a zvracení po každém jídle, to je běžná realita švédské mládeže. Pokud nejste zvaní na divoké večírky v tajemném domě u jezera, jste totálně společensky odepsaní. Frida se hřeje na výsluní popularity a s kamarádkou Linn mají v malíčku, které pilulky spolknout na rozjezd, na utlumení a čím se později dorazit. Žijí ve světě sociálních sítí, za filtrem zkreslené reality a průšvihy na sebe nenechají dlouho čekat.

Drogový boss Tony je typický zloun bez špetky slitování. Nepřátele odstraňuje stejně snadno jako Vanish skvrny a se svým věrným pobočníkem se vydává na trestnou výpravu do Umeå zlikvidovat drzou konkurenci. Ke své velké radosti zjišťuje, že zde žijí dva dávní známí, kterým dluží kudlu do zad. Situace už nemůže být radostnější.

Policie, mládež a zločinci. Tři sféry, které můžeme v knize sledovat. Díky autorčinu skvělému umění načasovat změnu ve vyprávění je udržováno svižné tempo a napětí až do konce. Poměrně velké množství postav hlavních i vedlejších může zpočátku zamotat hlavu, ale přesně to náročnější čtenář detektivek ocení.

Anki Edvinsson je reportérka a moderátorka žijící ve Stockholmu a má rozhodně co nabídnout i ve světě kriminální literatury. V knize Sněžný anděl se rozhodla zasadit děj do města Umeå, ve kterém pracovně působila, což mohlo podpořit autentičnost vyprávění. Už se těším na její další knižní počin.

Autorkou recenze je Markéta Psohlavcová.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v březnu 2022.