Černý korál

Andrew Mayne – Černý korál

Myslíte, že aligátoři jsou to nejhorší, co se skrývá v jezírkách a bažinách jižní Floridy? Jak děsivé svědectví nám vydá temně černá voda?

Sloan McPhersonová je inspektorka z Programu podvodního pátrání. Je přivolána k nehodě, při které auto zapadlo do nádrže č. 65. Jedné osobě se podařilo doplavat ke břehu, ale z druhé se zřejmě stal nebožtík. Zdá se, že přeživší lže a mohlo by se jednat o vraždu. Proto je nutné, aby se Sloan potopila k utonulému a vytáhla ho z vody co nejdříve. Problém je ovšem zmiňovaná nádrž č. 65, která je plná aligátorů. A to nejen obyčejných aligátorů. Je domovem také „Bouráka Billa“. Úřad rybolovu a ochrany zvěře odhaduje, že Bourák Bill je jeden z největších aligátorů ve volné přírodě, váží kolem půl tuny a měří skoro 4 metry. Pro většinu z nás nepředstavitelný úkol. Pro Sloan obyčejný den v práci.

Během toho, co se snaží vytáhnout mrtvolu z nádrže a kolem krouží Bourák Bill, narazí Sloan do další dodávky uvízlé pod hladinou. Nahlásí to dálniční policii, ale zdá se, že narozdíl od ní nemá nikdo chuť to dále prošetřovat. Sloan ovšem pohání kupředu instinkt. Je třeba se znovu ponořit do nádrže 65. Uvnitř vozu jsou objeveny mrtvoly čtyř mladých lidí, kteří byli dlouhá léta pohřešováni.

K úmrtí došlo zřejmě v den, kdy se mladí zúčastnili rockového koncertu. Byli známí tím, že si rádi zpestřili život drogami, a tak se téměř nikdo nepozastavuje nad situací, že auto sjelo do nádrže a tam zůstalo pohřbeno několik let. Případ uzavřen.

Co ale všechny ty drobnosti, co tady nesedí? Jen tak nad nimi zavřeme oči, nebo se pustíme do pátrání na vlastní pěst? Snad ani nemusím psát, že Sloan v tom má naprosto jasno. A co teprve potom, co se objeví tělo mladé dívky blízko kanálu v přírodní rezervaci? Mohlo by to spolu nějak souviset? Je to práce stejného cvoka? Máme tady co dočinění se sériovým vrahem? Nebo se jedná o díla dvou spolupracujících maniaků? Co vše ještě Sloan objeví při svém divokém pátrání, při kterém se tají dech?

Sloan McPhersonová je velmi sympatická mladá vyšetřovatelka, která je po většinu času neřízenou střelou. Často rychleji mluví, než myslí, a proto mnohokrát zadělá na problémy nejen sobě, ale i celému týmu. Je ovšem velmi inteligentní, férová, odvážná a rozhodně odhodlaná poslat za mříže toho pravého. Neříkejte mi, že už teď jste si ji neoblíbili?

Kniha Černý korál, kterou napsal Andrew Mayne, je již druhou v pořadí ze série s inspektorkou Sloan. Dle ohlasů to ale vypadá, že ještě úspěšnější než díl první.

Právě i díky prostředí potápění a všemi informacemi o aligátorech je pro mě tento thriller naprosto jiný než ty, které jsem doposud četla. Navíc je to přesně ten thriller, při jehož čtení si odskočíte zkontrolovat zamčené dveře a zavřená okna. Dobře, nebyla jsem to kontrolovat jen jednou, ale třikrát.

Autorkou recenze je Markéta Pospíšilová (@cteni_me_bavi).