alpami na kole kniha

Alena Zárybnická – Alpami na kole II.

„Hele, podívej se, co mám. To se nám bude hodit!“ cpala jsem manželovi knihu pod nos. „Alena Zárybnická… to je ta paní, co hlásí na České televizi počasí,“ řekl manžel. „Fakt?“ divila jsem se. Až do té chvíle mi nedošlo, že vlastně to jméno znám.

Protože je paní Zárybnická na obálce na kole, a navíc za cyklistickými brýlemi, vůbec mi to nedocvaklo. Když jsem pak knížkou listovala a viděla autorku na kole, na běžkách, v zasněžených horách a kopcích, napadlo mě jako první: „Pááni, ta ženská je nezmar!“ Proto pořád vypadá tak dobře, ona je totiž vášnivý sportovec! Z paní Zárybnické čiší energie a dobrodružná povaha. A celou knížkou Alpami na kole II. nás provází svým přátelským povídáním plným důležitých a praktických informací.

Alpami na kole ukázkaKnihu jsem si pořídila, jak už tušíte, ne proto, kdo ji napsal, ale proto, že se týkala cyklo výprav po Alpách. Můj manžel jezdí na kole po Alpách každý rok s kamarády, ale párkrát jsme jeli i spolu a doufám, že si to brzy zopakujeme. Přestože můj manžel zbožňuje kopce a zatáčky, já si vychutnávám především méně náročné trasy, kdy se mohu kochat nádhernou alpskou přírodou a vnímat čerstvý vzduch, jak se mi dostává do plic a vlastně každé buňky těla. V každém případě oba oceníme tipy na trasy a vše, co nám knížka může nabídnout.

Začetla jsem se s chutí. Knížka má tvrdé desky, což mi napovídá, že nám delší dobu vydrží nepoškozena. Z vnitřní strany je přebal podlepený papírem, kde najdete něco jako obsah a mapu, a to jak z přední strany, tak i zadní. I uvnitř knihy je příjemný papír. Rozložení stránek je přehledné, a přesto je vám na první pohled jasné, že kniha obsahuje velké množství různorodých informací a barevných fotografií.

Musím uznat, že paní Zárybnická je borec. Její informace jsou užitečné, ucelené, hezky podané. Její úvodní text odkazuje na Kerouaca a jeho vášeň pro cestování, kterou autorka nepochybně sdílí. Podle všeho si nejvíc vychutnává klid v přírodě, sport i následný odpočinek v obytném autě. A já jí to věřím! Důkazem je plno fotografií, na kterých na svém kole či běžkách míří k vytyčenému cíli, pokud tedy není možná cílem cesta samotná. Umím si představit, že tahle dáma řekne: „Dneska to vezmeme tudy!“ a nechá se vést cestou do neznáma. Začíná mi být čím dál sympatičtější.

Alpami na kole ukázka 2Na stránkách knihy nám budou představeny trasy (37 tras!) a informace z oblasti Alp, tedy z Itálie, Německa, Francie, Švýcarska a Rakouska. Pokud se chcete zorientovat, v které zemi se na dané stránce s autorkou pohybujete, stačí se podívat na vlaječku či vlaječky v levém horním rohu. Na stránce najdete návrhy tras, důležité informace k trase a QR kód (který vede například do dané části v mapách). Kromě barevných fotografií s úchvatnými vrcholky hor a cestami najdete na stránkách také fakta o trase, kde v jednoduché tabulce najdete délku trasy, převýšení, povrch, nejvyšší bod, čas na trase a obtížnost.

Dále můžete na stránkách najít barevné boxy s extra informacemi, například kam v okolí, meteo, cesta obytkou, gurmánská specialita, praktické informace či mezi čtyřma očima, kde sdílí paní Zárybnická nějaké osobní postřehy a úvahy.

Musím jednoznačně říct, že se mi kniha líbí. Je přesně taková, jakou jsem si ji představovala. Mám chuť vzít horské kolo, manžela a vyzkoušet si některou z tras, ne-li všechny!

O knize

Autorkou knihy je Alena Zárybnická, meteoroložka, kterou jistě znáte z České televize. Kniha Alpami na kole II. má 240 stran, obálku zpracovala Gabriela Janovská a fotografie Denisa Kračmanová, Majka Odstrčilová, Majka Votavová, Markéta Hovorková, Radka Mikolášková, Martina Černá, Pavel Bouška a Stanislav Heczko. Knihu vydalo nakladatelství Euromedia v edici Universum a já jim tímto za knížku velice děkuji.

Autorkou recenze je Barbora Cirklová.