Letní záhady

Agatha Christie – Letní záhady

Letní záhady, a to doslovně. Málokdy se člověk tak okouzleně začte do detektivního příběhu, jako tomu bývá u Agathy Christie. Zvlášť, když jsou příběhy tak moc čtivé, že ani nevnímáte čas.

Agatha Christie, klasická četba, dalo by se dozajista říct. Dodnes se pamatuji na první knížku, kterou jsem od této autorky četla. Kniha se jmenovala Deset malých černoušků. Bylo mi deset let a opravdu jsem s napětím čekala, kdo bude usvědčen z vraždy. Neméně slavné jsou také autorčiny další knížky, např. Vražda v Orient-expresu.

Dnešní doba je však jiná. Lidé si zvykli na knihy i filmy plné krve, morbidností, násilí. Vše zobrazené do detailu, a hlavně co možná největší masakr. A právě z toho důvodu jsou knížky od Agathy Christie prakticky pohlazením pro naši duši, přestože (nebo možná právě protože) se jedná o tradiční detektivní příběhy.

Autorka dokázala krásně popsat prostředí, ve kterém se děj odehrává. Stejně dobře však uměla vykreslit osoby, jejich charaktery i jejich myšlení. V příběhu po celou dobu hledáte záhadu, tajemství, pikle, ale vše je tak přirozeně jednoduché, až se tomu nechce ani věřit. Ale život přesně takový bývá.

Na několika málo stránkách se tak před našima očima odehrává příběh s klasickou zápletkou. Oddechové čtení, které je jako dělané pro chvíle o dovolené nebo v hektickém shonu některých dní, kdy člověk nemá čas se pořádně do knížky ani začíst. Je to sázka na jistotu. Autorka, jejíž volbou nemůžete udělat chybu. Nic, co by vás rozrušilo nebo znepokojilo natolik, že byste z toho měli těžké spaní nebo dokonce noční můry.

Těšit se tak můžete na známé postavy autorčiných děl, kterými jsou např. Hercule Poirot, slečna Marplová atd. Kniha obsahuje celkem dvanáct příběhů a jako bonus příběh z autorčina dětství.

Je to krásné a příjemné čtení, které nás přenese do dob minulých. Knížka rozhodně udělá čtenáři velkou radost.

Autorkou recenze je Eva Marešová.