20220203 Luxor 1

Únor 2022: Přečetli jsme a doporučujeme

Nemáte co číst? Nevadí, u nás na Luxoru vám rádi poradíme. Tentokrát recenzuje naše odbornice na slovo vzatá, literární specialistka a influencerka Dorota Noon. Pokud by vás její tipy zaujaly, nezapomeňte navštívit náš Instagram a Facebook, kam přispívá každý den! Vedle toho přečte skoro třicet knížek měsíčně. A možná někdy stíhá i spát?

img

Tisíce metrů ode dna: Inspiruje i dožene k slzám

Dle mého zatím nejlepší kniha, kterou jsem četla od začátku roku. Naprosto chápu, proč je titul Tisíce metrů ode dna v Německu tak populární. Silný a krásný příběh o smutku a ztrátě milované osoby, psaný s humorem a úctou k lidskému životu. Trochu čtenářům připomene Stoletého staříka a možná i Foresta Gumpa. Já jsem byla při čtení několikrát dojatá a na konci jsem brečela. Což je na knihu, co má tak 200 stránek, docela síla. Jako jedinou nevýhodu knihy vidím to, že si teď potřebuji sbalit věci, sehnat karavan a taky vyrazit někam na cestu jako Helmut Paula.

 

 

 

 

 

img

Taste of Red: Kuchařka pro náročné

Co dělám, když zrovna nečtu? Vařím! Miluju dobré jídlo, které si mohu sama doma připravit. Akorát jsem na kuchařky dost náročná a jen tak nějakou si nekoupím. Taste of Red je nejen o vaření, ale jde vlastně o takovou rodinnou povídkovou sbírku. Kdybych někdy nějakou kuchařku psala já, tak přesně takhle by měla vypadat. Je zábavná, recepty jsou chutné a používají běžné suroviny. Často to jsou recepty, které už doma nějak děláte, ale tady je vylepší. Já jsem nadšená. A proto doporučuji i jako dárek nejen pro ženy, ale také (hlavně?) pro muže.

 

 

 

 

 

img

Odečítání pohybu souřadnic: Očekávaná novinka

Mám slabost pro knihy z nakladatelství Host (a teda i Odeon, ale o tom jindy) a tento půlrok tam budou vycházet pro mě osobně nejočekávanější knihy roku.

Třeba právě Odečítání pohybu souřadnic, které čerstvě vyšlo. Daniel Petr je autorem díla Straka na šibenici, které jsem četla už nějaký ten pátek dozadu, ale byl to pro mě v té době objev roku. Umí totiž naprosto bravurně vykreslovat mezilidské vztahy a vazby. Takže pokud chcete objevovat české autory, pojďte si přečíst právě novinku Odečítání pohybu souřadnic.

 

Sdílet