ROZHOVOR: Odhodlat se a vystoupit z komfortní zóny

Specifikem motivující a inspirující Martinovy osobnosti je, že všechny úspěchy, cíle a výzvy (osobní, obchodní, sportovní, socializační) zvládá se šarmem, lehkostí, úsměvem a téměř bez jídla. Boří mýty o povinnosti stravovat se výživně a je živým důkazem toho, že posloucháte-li své tělo, je mnoho věcí, které pro dosažení úspěchu, zdraví a štěstí v životě dělat nemusíte. Martin svůj příběh podrobně popsal ve svém knižním debutu.

Právě u nás vyšla Vaše kniha Život bez jídla. Proč myslíte, že jsou příběhy o osobním rozvoji obecně tolik oblíbené?

Myslím, že lidé neustále hledají pomoc. Mnozí se nacházejí v situaci, ve které být nechtějí, a necítí se tak v životě komfortně, bezpečně. Lidé si potřebují přečíst příběh člověka, který se nacházel v těžké situaci a podařilo se mu ji vyřešit.

V čem se Život bez jídla liší a čím je podobný jiným knihám s příbuznými tématy?

Moje kniha není o všeobecně platných pravidlech, která se většinou v knihách o osobním rozvoji nacházejí. Moje kniha je o tom, v jaké situaci jsem se nacházel já osobně a co jsem udělal, aby nastala změna. Je to můj vlastní příběh. Příběh z tohoto regionu, z této části Evropy. Změnil jsem život v místních podmínkách. Můj příběh nepřichází z USA. V tom je celá ta kniha jiná.

Ačkoliv název napovídá, že půjde o jídlo, věnujete se také jiným tématům – životní hodnoty, podnikání, sport. Komu je vlastně kniha určená?

Kniha je určená každému, kdo hledá změnu. Každému, kdo chce žít jiný život než ten, který od něj očekává jeho vlastní okolí. Kniha je pro ty, kdo nosí v hlavě svoje sny a tužby a nenašli zatím odvahu je v životě realizovat. Kniha je o příběhu člověka, který tu odvahu sebral a začal žít svůj sen.

Kdy vás poprvé napadlo, že chcete něco změnit? A jak jste hledal vůli to udělat, co bylo hlavní motivací?

Pár let zpátky jsem se ocitl na samotném dně. Neměl jsem kde bydlet, dlužil jsem obrovské množství peněz, měl jsem podlomené zdraví. Jednou, když jsem stál v koupelně před zrcadlem, mě napadlo, že už takhle žít nemůžu ani nechci. Díval jsem se na sebe a styděl jsem se za to, jaký život vedu, jakou mám pověst, bylo mi líto, v jakém stavu je moje zdraví. A tak jsem si řekl, že začnu hledat řešení. A celý ten příběh je v té knize.

Myslíte, že je důležité, aby člověk k takovému rozhodnutí dospěl sám?

Ano, je velmi důležité, aby si člověk dokázal přiznat pravdu. Aby přestal ze svých vlastních neúspěchů obviňovat okolí. Je velmi důležité, aby dokázal přijmout osobní zodpovědnost za svůj vlastní život. To je první krok ke změně.

Který krok ve vašem životě byl zatím nejtěžší?

Hned ten první. Odhodlat se a vystoupit z komfortní zóny. Pro mě to bylo něco nového a samozřejmě to bylo i nepříjemné, připustit si pravdu a přijmout ji jako fakt. Nakonec jsem si ale z opouštění komfortních zón udělal životní styl.

Jaký jste měl důvod napsat o tom všem knihu?

Ty změny pak přicházely velice rychle. Začalo se mi dařit v podnikání, neustále jsem zlepšoval vztahy s lidmi. Přestal jsem kouřit, zbavil se nadváhy, opustily mě všechny zdravotní problémy, začal jsem sportovat a závodit. Říkal jsem si, že tenhle můj příběh by mohl být zajímavý a inspirující i pro ostatní. Na Slovensku se kniha stala bestsellerem a reakce lidí jsou fantastické. Dnes už vím, že nápad napsat o tom všem knihu byl jednoduše skvělý.

Čelíte nějaké velké výzvě i dnes?

Ano, čelím. Všechny ty úspěchy beru s velkou pokorou. Nechci si je nechávat jen pro sebe. Všechno to štěstí a prosperitu bych chtěl předávat dál. To je pro mě velká výzva a pracuji na několika projektech. Až teď mi to celé dává smysl. Když dokážu své štěstí znásobit a předat jiným lidem. To je výzva.

Píšete, že není nutné se stravovat každý den. Dokázal byste ve stručnosti vysvětlit svůj postoj? A co na to většinou říkají skeptici, kteří jsou už od mala naučení jíst pravidelně a alespoň třikrát denně. Jde to opravdu i bez toho?

Hezká otázka. Zkusím to jinak. Trénuji CrossFit, běhám extrémní závody SpartanRace. Jím přibližně tři jídla týdně. Jsem pod zdravotním dohledem, daří se mi fantasticky, nebývám nemocný. Cítím se ve formě. V takovém stavu mi je v podstatě jedno, co na to říkají skeptici, kritici a hateři. Já se mám skvěle a chci v tom pokračovat. Každopádně si myslím, že každý má právo na svůj názor. I skeptik, i hater. Je to jejich právo a já to plně respektuji. Nikdy nikoho nepřemlouvám, aby přestal jíst. Říkám jen to, aby lidé našli odvahu a dělali to, co ve skutečnosti dělat chtějí, a ne to, co od nich vyžaduje okolí. Já jsem našel svou vlastní cestu, kde se cítím fit a jsem šťastný. Moje cesta jednoduše vypadá tak, jak jsem ji popsal ve své knize. A to, co si o mně myslí kritici a skeptici, na tom nic nezmění.

Plánujete psát dál? Máme se těšit na další knihy?

Ano, plánuji. Píšu další knihu. Bude to volné pokračování. Ale detaily ještě nemůžu prozradit.

Moc děkuji za poskytnutý prostor a všem čtenářům posílám mnoho pozitivní energie. Přeji všem krásný, pohodový a šťastný život.

Děkujeme Martinovi za hezké povídání a přejeme spokojenost, úspěch a spoustu prodaných výtisků.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *