Neošovy knižní tipy 2

1. Jamie Thomson: Temný pán: Zloduch v nesnázích

Tuhle knížku napsal Jamie Thomson, ale to je vám asi jedno, co děcka? Mě taky kolikrát nezajímá, kdo to napsal, ale jak to napsal. A Jamie to napsal vtipně jako hrom! A hromy jsou dost vtipné! Špatná zpráva je ta, že je to druhý díl a navazuje na první, takže byste měli prvně skočit po začátku (Temný pán: Školní roky). Ale to vlastně není špatná zpráva, protože tak máte dvě dobré knížky místo jedné. Temný Pán sleduje pána temnot, který se omylem dostane do našeho světa a ještě ke všemu do těla školáka. Jak si asi dokážete představit, tak mu to moc nevyhovuje.

2. Ondřej Neff: Pán vzduchu

Máte rádi Julese Verna? Co se vůbec ptám, každý ho má rád. To byla pěkně hloupá otázka! A máte rádi Ondřeje Neffa? Já teda o něm moc neslyšel, prý píše nějaké scáj fáj, ale tohle je skvělé – Ondřej Neff totiž pokračuje v tom, co psal Verne a snaží se splnit jeho nedokončený sen – napsat román, který by se odehrával na všech kontinentech a propojil by všechny postavičky ze svých příběhů. To je dobrý nápad, co?! A pan Neff je tady s prvním dílem z plánované trilogie a je to jízda jako hrom. Rychlý, svěží, Verneovský! Mamky kupujte a nedělejte obličeje!

3. Erin McCahanová: Cizí slovo láska

Kluci, tak tady brr!!! Tady zastavte a běžte si raději dát ještě jedno kolo s angličákama, protože tohle doporučuju vyloženě jenom holkám, protože jenom holky zajímá víc láska než angličáci. Tahle knížka je o šestnáctileté holce, která je celkem spokojená, dokonce i se svojí rodinou, konkrétně do té doby, než se nemá přiženit nový nápadník její sestry. A to je samosebou blbě, protože on je… no, on je tak trochu blbec. Holky, nemáte zač!

4. Julianna Baggottová: Čistý

A tohle je jak pro holky, tak pro kluky. Holky bude určitě zajímat akorát to, jestli se do sebe Pressia a Partridge zamilují (blééé), kluky zase bude zajímat úžasný postapokalyptický svět. Takže jo, je tam všechno: láska, apokalypsa, naděje, vojáci, tanky, trénování, láska, zase láska, a tak! Navíc už to myslím natáčí a brzy to bude v kinech a prý to bude stejně dobré jako Hunger Games – knížka teda už teď boduje po celém světě.

5. Guy Bass: Filín Fidla a prokletí Vidličkáře

Hahahaha! Hlavní padouch má místo ruky vidličku a jmenuje se Vidličkář! Kam na to ti dospělí, kteří nám píšou ty pohádky, chodí! Guy Bass teda musí být divný, ale příběh ve Filínovi Fidlovi divný není. Protože přeci není nic divného na tom, když vynaleznete přístroj ohromující protivšechnosti, které vám ukradne záhadné stvoření z půdy. Děsivý, vtipný příběh a děsivě vtipný vlastně taky, haha. A má nádherné ilustrace!

6. Jan B. Zach: Gedeón

Vzadu na knížce píšou: Dramatický příběh biblického soudce Gedeóna je určen čtenářům od 12 do 102 let! No, panečku! Dobrá zpráva je, děcka, že když to rozečtete, tak si to klidně můžete dočíst až v důchodu. Ale to se vám stejně nestane, protože knížka to je napínavá a zajímavá a je úplně jedno, jestli máte rádi Bibli nebo ne. Tento biblický příběh je totiž podán jako dobrodružný western a to si například já nechám líbit!

7. Josephine Angelini: Proroctví

Tohle je zase spíš pro holky! Až se mi chce říct, že je to Percy Jackson pro holky, protože ono to tak i vypadá – Helen je totiž šestnáctiletá holka, která má super schopnosti (super rychle běhá a má nadlidskou sílu) a která musí čelit intrikám, a to vše na pozadí řecké mytologie. Pro dospívající holky to bude určitě žůžo, je tam totiž všechno – láska, mytologie, napětí, a no prostě všechno.

8. Ján Uličiansky: Malá princezna

Znáte Malého prince? Jo? Tak tohle je jeho ségra! Doopravdy. Pan Uličianský totiž napsal variaci na Malého prince, ale tentokrát tu máme princeznu – takže žádné vofuky, že jste už četli Prince, tak už víte, co bude v Princezně. Ne ne, tady je to všechno jinak, takže pokud se vám Malý princ líbil, tak se do toho můžete rovnou pustit.

9. Richard Scarry: Letem světem

Tahle knížka, to je oddychovka i učebnice, maminky, takže byste měly trochu zbystřit, jestli chcete mít chytré dítě jako jsem například já. Letem světem je krásná, barevná knížka plná malůvek, které vždy na dvojstraně přiblíží jeden stát. Je to zábavné a kouzelné a nejlepší na tom je, že vevnitř je vložená i anglická verze, takže se můžete s malým rovnou pustit do učení angličtiny!

10. Irena Fuchsová: knížka s milijónem jmen….

Tak vážení, já vůbec netuším, co si o tom mám myslet. Bavil jsem se s kolegama dospělákama a ti mi říkali, že paní Fuchsová píše fejetony a povídky a že je prý IN. No a teď napsala pohádku, příběh, já vlastně nevím a je to strašně divné, protože ten název je dlouhý a je to vlastně deník. Trochu jsem se začetl a Mikuláš je dost dobrý týpek! Takže mamky, jestli máte rády paní Fuchsovou a chcete před spaním předčítat něco trošku víc oddychového, tak tady tohle je jako dělané pro vás.

Váš Neoš

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *