John Grisham

Napínavé tango mezi paragrafy: John Grisham

Mistr thrillerů z právnického prostředí? John Grisham!, vykřikne bez zaváhání každý, kdo má odvahu přihlásit se do vědomostní soutěže a vyjde na něj tato otázka. Napínavé a chytře napsané romány tohoto amerického spisovatele totiž čtenáři zbožňují už víc než třicet let.

Knihy od Johna Grishama najdete za výhodné ceny ZDE.

Žij svůj život tak, jak chceš. Dokážeš to!, píše v jednom zesvých románů John Grisham. A sám toho dokázal opravdu hodně. Určitě pak ohromit miliony čtenářů příběhy plnými napětí a nečekaných zvratů. Případy z jeho vlastní právnické kariéry ho pohlcovaly natolik, že před odchodem do práce vstával v pět ráno, aby o nich mohl aspoň hodinu v klidu psát.

Právě tak vznikla jeho knižní prvotina Čas zabíjet, kterou sice nejprve 28 nakladatelů odmítlo, ale nakonec v roce 1987 vyšla. O dva roky později vyšel další román Firma. A ten na sebe doslova strhl lavinu čtenářské pozornosti. Čtyřicet sedm týdnů se dokázal udržet na špičce žebříčku bestsellerů The New York Times. Paramount Pictures záhy koupily filmová práva a thriller v hlavní roli s Tomem Cruisem se stal senzací.

Zrodil se úspěch. Od té doby napsal John Grisham slušnou řádku kvalitních právnických románů, několik knih ze sportovního prostředí a sedm příběhů pro děti. Ve svých příbězích často zpracovává zápletky ze skutečných případů a rozhodně se přitom nebojí ani aktuálních a výbušných témat. Například román Přiznání je Grishamovým výrazným protestem proti justiční praxi a zejména trestu smrti, uplatňovanému v mnoha státech USA.

Johnu Grishamovi se podařilo jen těžko představitelné. Vytvořil svými knihami samostatnou rubriku ve světě literatury (a vlastně i filmu). Ve veřejných knihovnách jeho romány zabírají několik polic, a jen v málokteré domácnosti nenajdete žádný z jeho právnických thrillerů. I proto si určitěn enechte ujít právě vycházející román Vražda na ostrově Camino.

John Ray Grisham se narodil se v roce 1955 v arkansaském Jonesboro. Když v roce 1981 dostudoval právnickou fakultu, deset let se pak věnoval jako obhájce trestnímu právu. V osmdesátých letech působil sedm let v mississippské Sněmovně reprezentantů. Z prostředí politiky a práva čerpá při psaní svých románů. S manželkou Renee je ženatý od roku 1981, mají dvě dospělé děti.

„Nikdy nezpochybňuj, kým jsi. Ty sám jsi všechno, co máš.“

(Vyvolávač deště)

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v březnu 2022.

Sdílet