Letem knižním světem (36. týden 2014)

Vítězem Literární ceny Knižního klubu se stal mladý historik Dalibor Vácha s románem o československých legiích v Rusku. Za rozsáhlý text nazvaný Červenobílá, který porota letošního ročníku vybrala ze 116 zaslaných prací, dostane prémii 100 000 Kč. Knižní klub zároveň jako odměnu v soutěži knihu vydal.

Dnes proběhne od 17:00 v Paláci knih Luxor křest knihy Volání Sirény české autorky Michaely Burdové. Knihu pokřtí herečka Vanda Károlyi Konečná. Další křest chystáme na 11. září. V 16:00 přivítáme novináře Milana Vodičku, který představí svoji knihu Co s námi bude?

Slyšeli jste už o projektu The Future Library? Organizátoři plánují zasadit 1000 stromů, které budou následně použity na výrobu papíru pro knihy, které vyjdou v roce 2114. Do projektu se zapojí celkem 100 spisovatelů, kteří napíší knihu, která vyjde až za 100 let. Jedním z nich je i Margaret Atwood.

Chloë Moretz a Tyler Posey hrají Tris a Čtyřku v parodii Divergence. Ve videu se dokonce objeví i první dáma Ameriky, Michelle Obama. Na video se můžete podívat na YouTube.

Designové studio KOREFE vyrobilo jedlou kuchařku. Jakmile ji přečtete, tak ji upečete a sníte! Jednotlivé stránky jsou vyrobené z lasagní a je na nich napsáno, jaké další ingredience máte přidat, abyste si na výsledném jídle co nejvíce pochutnali.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • 29. října vyjde v nakladatelství Argo výjimečná kniha s názvem Havel, kterou napsal Michael Žantovský. Kniha mapuje celý Havlův život, ale větší prostor v ní mají 60. léta, kdy se Havel prosadil jako dramatik, přelom 70. a 80. let spojený s Chartou 77, převratné události roku 1989 i léta následující, kdy se z Havla disidenta stal Havel prezident. Právě tehdy s ním byl Žantovský v nejužším kontaktu. Informace k ostatním obdobím čerpal především z více než třiceti tisíc dokumentů digitalizovaných v pražské Knihovně Václava Havla a ze zhruba sedmdesáti rozhovorů s Havlovými přáteli, současníky i oponenty včetně Václava Klause.
  • 1. října vychází v češtině nová kniha Paula Coelha s názvem Nevěra

  • Jan Melvil Publishing zveřejnil nový ediční plán na další sezónu. Prohlédnout si ho můžete na webu nakladatelství
  • 15. září vychází výjimečná odborná kniha Web ostrý jako břitva, jejíž autorem je uznávaný konzultant webů Jan Řezáč. Jedná se o první českou knihu o návrhu webu.
  • Představujeme book trailer krimi Přízrak Joa Nesbøho, která vyjde na Velký knižní čtvrtek, 16. října.

  • Koncem září vychází další kniha oblíbeného českého autora Vlastimila Vondrušky. Za časů krále Václava IV. je první díl nové sedmidílné série Husitská epopej, která vypráví o událostech slavné i pohnuté doby 15. století v Českém království.
  • 16. září vychází v originále pokračování dystopie Pátá vlna s názvem The Infinite Sea. Podívejte se na první book trailer.

  • Na přelomu listopadu a prosince vydá nakladatelství Kniha Zlín debutový román Dana T. Sehlberga s názvem Mona, který dovedně propojuje témata vysoké politiky, mezinárodního terorismu a vědeckého pokroku v oblasti neurologie a počítačových technologií.
  • Další knihy Diany Gabaldonové ze série Cizinka jsou na cestě. Na podzim vyjde druhá část románu Hořící kříž (5. díl) a na příští rok se chystá vydání knihy Ledový dech. Podle prvního dílu aktuálně běží seriál na stanici Starz.
  • V únoru 2015 vyjde v originále závěrečný díl série Pokrevní pouta od Richelle Mead s názvem Ruby Circle (série navazuje na Vampýrskou akademii). V češtině stále čekáme na 5. díl s názvem Stříbrné stíny, který vyjde v prosinci.
  • 28. října vyjde v originále kniha Hansel and Gretel Neila Gaimana s ilustracemi Lorenza Mattottiho (jeho ilustrace najdete také v knize Havran od Lou Reeda). Už byla prodána i práva na filmové zpracování.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy.

Filmové novinky

Filmová adaptace knihy Než jsem tě poznala Jojo Moyesové už se začíná připravovat. Premiéra je zatím plánována na srpen příštího roku a právě teď se vybírá obsazení hlavních rolí. Louisu by si mohla zahrát Emilia Clarke (známá ze seriálu Game of Thrones) a pro roli Willa se uvažuje o Samu Claflinovi (známý z filmu Hunger Games: Vražedná pomsta). Budeme vás informovat, pokud se některé z jmen potvrdí.

Těšíte se na filmovou adaptaci knihy Labyrint: Útěk? Navnaďte se dalším klipem a sérií plakátů. 

Get More: Movie Trailers, Celebrity News

Zveřejněny byly další fotky z natáčení minisérie podle knihy Prázdné místo J. K. Rowlingové. Zleva vidíme Michaela Gambona jako Howarda Mollisona, Hetty Banes-Russell jako Maureen Lowe, Julii McKenzie jako Shirley Mollison, pod nimi Joe Hurt jako Andrew Price, Keeley Hawes jako Samantha Mollison a Keeley Forsyth jako Terri Weedon.

Filmovou adaptaci knihy Papírová města Johna Greena bude režírovat Jake Schreier. Premiéra je naplánována na 15. července 2015. Hlavní roli si zahraje Nat Wolff.

Universal Pictures zveřejnilo nový trailer filmu Drákula: Neznámá legenda. Do českých kin bude uveden 16. října.


Podívejte se na první trailer filmu podle knihy Pokoření Philipa Rotha, ve kterém hraje hlavní roli Al Pacino.


Nové video s ukázkami z filmové adaptace knihy To nejlepší z nás Nicholase Sparkse představuje ústřední píseň soundtracku od skupiny Lady Antebellum. Premiéra filmu bude 17. října.


Zveřejněn byl další plakát k filmu Mockingjay (podle knihy Síla vzdoru). Katniss se zatím v trailerech i na plakátech objevuje velmi zřídka. A i tady ji vidíme jen zezadu. Film bude v českých kinech od 20. listopadu.

Cymbeline, mix Shakespearových děl v moderním, akčním a trochu bizarním hávu.


Zdroje: Snitchseeker.com, Shelf-life.ew.com, Mediabistro.com, Tor.com, Pagetopremiere.com. Hypable.com, Redcarpetendings.com, Insidemovies.ew.com, Collider.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Koupili byste si jedlou kuchařku? Na kterou připravovanou novinku se těšíte nejvíc? Co říkáte na obsazení filmové adaptace Než jsem tě poznala? Který trailer vás zaujal a proč? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *