Letem knižním světem (34. týden 2016)

31. srpna ve Zlíně a 1. září v Praze promítáme Obra Dobra, kterého ze stránek knihy od Roalda Dahla přivedl na stříbrné plátno Steven Spielberg. Vyhrajte vstupy na projekce.

25. srpna v 17:00 představíme v Paláci knih Luxor jedinečnou uměleckou publikaci autorů Aleny Kavčákové a Iva Bartečka – Kniha výtvarných autogramů evropské moderny. Zveme vás na besedu s autogramiádou.

Ke koupi jakýchkoliv 2 slovníků Lingea získáte zdarma buď Gramatiku současné angličtiny, Gramatiku současné němčiny, nebo Školní pravidla českého pravopisu (můžete si vybrat). Akce platí ve všech knihkupectvích, která nabízí Lingea sortiment, od 23. srpna do 30. září 2016, nebo do vydání zásob.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Nakladatelství KNIHA ZLIN vydalo ediční plán. Prohlédnout si ho můžete na Issuu.
  • 6. září vyjdou v elektronické podobě tři krátké publikace od J. K. Rowlingové. Půjde o nové povídky z Bradavic, ve kterých se dozvíme více např. o profesorce McGonagallové, profesoru Křiklanovi, Moudrém klobouku, bradavických duších atd. Překlad do češtiny nebyl potvrzen.

  • Reinhard Kleist není českým čtenářům neznámý: v roce 2015 vyšel jeho zásadní komiks o holocaustu Boxer, inspirovaný skutečným životním příběhem polského židovského boxera a vězně koncentračního tábora Hercka Hafta. Ještě před napsáním Boxera ovšem Kleist uspěl také mezinárodně s komiksem o životě countryového zpěváka Johnnyho Cashe. Kniha Johnny Cash, I see darkness byla přeložena do 14 jazyků a získala řadu ocenění, mj. nejvýznačnější německou komiksovou cenu „Max und Moritz“, cenu Prix des Ados na literárním festivalu ve francouzském Deauville a americké komiksové ceny Eisner a Harvey. A v říjnu vyjde v češtině.
  • Cameron Diaz se rozhodla, že shromáždí co nejvíce informací o stárnutí a že se o všechny poznatky podělí se svými čtenářkami v nové knize, kterou vydá nakladatelství Jota v říjnu. Titul Longevity Book se stal logickým pokračováním Body Book, bestselleru deníku The New York Times. 
  • Během letních prázdnin na zapomenutém ostrově kdesi ve Skotsku se dívka Amy dozví, že jako členka staré šlechtické rodiny ovládá schopnost vstupovat do knih a ovlivňovat již napsané příběhy. A to by přece chtěl umět každý! Bohužel nám není dopřáno, a tak si tuto výjimečnou schopnost můžeme všichni užít na stránkách knihy Strážci příběhů, kterou vydá Fragment.
  • Alex Fráňová, autorka úspěšného blogu Tale of Miss A., redaktorka a stylistka ve Škole stylu BACKSTAGE využila svoje bohaté zkušenosti a připravila ucelenou příručku pro všechny mladé holky, které chtějí vypadat skvěle. Najdi svůj styl vyjde v říjnu.
  • Petronely, táborské píšťaly, hákovnice… Jak vypadaly první palné zbraně a jak se vlastně přišlo na to, že se prach dá využít ke střelbě? Vlastislava Tomana toto téma natolik inspirovalo, že o vzniku střelných zbraní napsal několik příběhů a v časopise ABC postupně vycházely komiksy, které vás zavedou do nejrůznějších dob a míst – do Čech v období husitských válek, do období tureckých vpádů na Slovensko či mezi piráty v Karibiku. V knize Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana 2 najdete všechny povídky i komiksy pohromadě a budete se tak moct ponořit do příběhů, ve kterých není o dobrodružství nouze.
  • V říjnu se na knihkupecké pulty vrací krimikomedie s babičkami. V románu Den zkázy se i přes svůj vysoký věk rozhodnou zničit počítačový systém.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Film Příchozí (Arrival), natočený na motivy knihy Příběhy vašeho života od Teda Chianga, jsme vám představovali už minulý týden. Nyní však můžeme nabídnout víc než jen teaser – podívejte se na první plnohodnotný trailer.


Podívejte se na nové video k filmu Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, ve kterém vás autor knižní předlohy – Ransom Riggs – provede natáčecím placem. Zveřejněny byly i nové fotky, které si ve větším rozlišení můžete prohlédnout v galerii pod článkem. V kinech od 29. září.


Zveřejněn byl IMAX trailer filmové adaptace knihy Sully: Zázrak na řece Hudson, která bude uvedena do českých kin 8. září. Příběh je výpovědí pilota osudného letu New York – Seattle, který musel nouzově přistát na řece Hudson a zachránil tak život nejenom těm 155 lidem na palubě.


Jennifer Lawrence a Joel Edgerton si zahrají v nové filmové adaptaci knihy Rudá volavka od Jasona Matthewse. Režie se ujme Frances Lawrence a premiéra je zatím plánována na listopad 2017. Příběh se odehrává v současném Rusku řízeném modrookým a neodpouštějícím Vladimirem Putinem, ve kterém bojuje vyzvědačka Dominika Jegorovová o přežití v džungli postsovětských tajných služeb.

SyFy plánuje natočit seriálovou adaptaci románu Konec civilizace, který poprvé vyšel už v roce 1932. Satirická antiutopie nám předkládá formu režimu kde má každý své místo dané. Pohodlí technologií, kult mládí a Velký Bratr.

Steven Spielberg právě natáčí filmovou adaptaci sci-fi románu Ready Player One, která má premiéru 30. března 2018. V hlavních rolích se představí Tye Sheridan, Mark Rylance, Simon Pegg, Olivia Cooke, T.J. Miller a Ben Mendelsohn. Podívejte se na první fotky z natáčení, které představují několik kulis tohoto dystopického světa.

Na filmovém festivalu v Torontu se představí nový film o americké básnířce Emily Dickinson. Za filmem stojí Terence Davies, který slavil velký úspěch s filmem Sunset Song a ohlasy na jeho nové dílo jsou zatím skvělé. Velké chvály se dočkala i představitelka hlavní role – Cynthia Nixon. Podívejte se na trailer.


Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Pottermore.com, Adweek.com, Collider.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *