43f83672

Letem knižním světem (2. týden 2018)

Akce v Neoluxoru:

  • Slevu 25 % na úplně vše nyní získáte až do 14. ledna v knihkupectví Olomouc City!

Blogteam čte a doporučuje

Připravované tituly:

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih.

  • Knižní klub vydá 10. ledna detektivku Talent na vraždu. Slavná spisovatelka se vydává do Londýna za svým literárním agentem. Na nástupišti ztratí Agatha rovnováhu a někdo ji zachrání před pádem do kolejí. Zprvu je tomu muži vděčná, ale pak zjistí, že se octla v rukou rafinovaného a nebezpečného vyděrače, který po ní chce spáchat to, čím se ve světě detektivek tak proslavila: vraždu. 
  • Za soumraku na konci léta roku 1983 prolezl pětiletý Billy Nilsson dírou v plotě ze zahrady do kukuřičného pole – a nevrátil se domů. V poli našli jen jednu jeho botu. Příbuzní, policie i sousedé po něm několik dní marně pátrali. Příběh ze zapadlé jihošvédské vesnice obletěl celou zemi, zdevastoval rodinu Nilssonových a po čase se na něj zapomnělo. A pak, dvacet let poté, potká Billyho starší sestra Veronica na skupinové terapii ve Stockholmu mladíka, který začne vyprávět o svém zmizelém kamarádovi. Konec léta vychází 12. ledna.
  • 24. ledna se těšte na Dítě Stasi. U berlínské zdi je nalezeno tělo mrtvé dívky. S udanou příčinou smrti však není něco v pořádku. Východní Berlín, 1975. Nadporučici Karin Müllerové je přiděleno vyšetřování smrti náctileté dívky, která se podle všeho snažila prchnout přes zeď – ale ze Západu. 
  • Do Bradavic přišly temné časy. Po útoku mozkomorů na bratrance Dudleyho Harry ví, že Voldemort udělá cokoli, jen aby ho našel. Mnozí jeho návrat popírají, ale Harry přesto není sám: na Grimmauldově náměstí se schází tajný řád, který chce bojovat proti temným silám. Harry se musí od profesora Snapea naučit, jak se chránit před Voldemortovými útoky na jeho duši. Jenže Pán zla je den ode dne silnější a Harrymu dochází čas… Nové výdaní Harryho Pottera a Fénixova řádu dorazí na pulty knihkupectví 1. února.
  • Máte rádi Hygge? Tak to pozor! 7. února vyjde Lykke. Autor světového bestselleru Hygge – Prostě šťastný způsob života přichází s dalšími inspirativními nápady a návrhy, jak dosáhnout většího štěstí. Vezme nás na výpravu za pokladem jménem Lykke, tedy hledáním a nalézáním dobra, které ve světě kolem nás ještě je.

Knižní novinky týdne:

Kompletní přehled novinek najdete v sekci nové knihy.

Filmové a televizní novinky

Fantastická zvířata a kde je najít si připravila další nové fotografie Brumbála, Mloka i Grindelwalda, které naší nedočkavosti sice moc nepomohou, ale dobrou zprávou je, že je film opět o krůček blíže. Do diáře si tak zapiště datum 16. listopadu. Všechny fotografie naleznete v galerii na konci článku.

Stejně tak si počkáme i na novou, v pořadí již čtvrtou, sérii celosvětově oblíbené Cizinky. Ta se na televizní obrazovky vráti opět v září. Určitě ale mrkněte na krátkou ukázku, kterou si tvůrci seriálu pro své fanoušky připravili. 

Miniaturistu spisovelky Jessie Burton si do svých rukou vzalo BBC, což je už samo o sobě záruka kvality. Jde o dvoudílný historický thriller. Jednoho podzimního dne roku 1686 klepe na dveře velkolepého domu osmnáctiletá Nella Oortmanová. Přijela z chudé venkovské rodiny, aby se ujala role manželky zámožného kupce Johannese Brandta, avšak místo milujícího manžela ji přivítá jeho odměřená sestra, černý sluha a prostořeká služebná. Když se Johannes později vrátí z cest, věnuje Nelle velice zvláštní svatební dar – skříňkovou repliku jejich domu. Nella si do ní objedná zařízení od tajuplného miniaturisty a od té chvíle se začnou dít prapodivné věci. Oba díly byly odvysílané na konci prosince. 

Ready player one se sice ještě ani nedostal do kin a přesto už autor knih Ernest Cline píše scénář k pokračování. Za zfilmováním knihy Ready player one stojí legendární režisér Steven Spielberg. A na co se můžeme těšit? Svět v roce 2045 se ocitá v hluboké krizi – jedinou záchranou před bezútěšnou skutečností se pro miliony lidí stalo OASIS, bezplatná onlineová videohra přístupná prakticky každému – každý si zde může vytvořit novou identitu a vést virtuální život, často na hony vzdálený tomu opravdovému: studovat, cestovat, mít přátele, zamilovat se. Film se v kinech objeví letos v březnu.

Valentýn již pomaličku klepe na dveře a téměř každý si tento den spojí s filmem Padesát odstínů svobody. Mrkněte tak na nejnovější trailer, který vás třeba přesvědčí k tomu, zajít do kina. 

HBO oficiálně potvrdilo, že se Hra o trůny vrátí opět v roce 2019. Důvodem pro tak dlouhé čekání má být snaha o natočení opravdu kvalitních dílů s ještě větším rozpočtem než kdy předtím. 

Autorka: Lucie Želenská

Zdroj: www.ew.com, www.metro.co.uk, www.collider.com, www.vanityfair.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *