Letem knižním světem (18. týden 2014)

Svátky, výročí a akce

  • 28. dubna oslavil narozeniny spisovatel Terry Pratchett. Přestože autor trpí Alzheimerovou chorobou, svého psaní se nevzdává. Zatím poslední vydaný díl série Zeměplocha se jmenuje Raising Steam.
  • 1. května byli vyhlášeni vítězové Edgar® Awards 2014. Seznam výsledků najdete v tiskové zprávě Mystery Writers of America.
  • V sobotu proběhl tzv. Free Comic Book Day, kdy americké obchody rozdávají komiksy zdarma.
  • J. K. Rowlingová na svém Twitteru připomněla 16. výročí bitvy o Bradavice.

  • National Poetry Month se slaví už od roku 1996. V měsíci dubnu si tak školy, knihovny, autoři, nakladatelé i knihkupci připomínají důležitost poezie v americké kultuře. Jako bonus pro vás máme video, ve kterém známý herec Tom Hiddleston (Thor, Avengers a další) čte Shakespearův 18. sonet.

  • Příští týden chystáme v Paláci knih Luxor hned 3 skvělé akce. V pondělí 5. května pokřtíme novou knihu kreslíře Štepána Mareše Zelený Raoul – cesta do pozadí, v úterý 6. května bude hostem herec a režisér Jakub Kohák, který představí a pokřtí svoji knihu Svět podle Koháka a ve středu 7. května představíme a pokřtíme novou knihu jedné z nejúspěšnějších tuzemských autorek Kláry Janečkové Deník Gréty Kaiserové.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • Spisovatelské duo Christina Lauren (autorky erotické série Božský bastard) oznámilo, že přidá další 2 knihy. Po Božském cizinci a Božském hráči (v češtině vyjde v červnu) přibudou dvě novely. Beautiful Beloved představuje Maxe se Sárou (z Božského cizince), kteří se musí popasovat s příchodem potomka (vyjde pouze elektronicky). Beautiful Secret vypráví příběh Nialla, Maxova bratra, který se prolíná s dějem nové série Wild SeasonsSweet Filthy Boy, první díl nové série, vyjde v originále za měsíc.
  • 29. května vyjde v originále druhý díl nové série Richelle Mead Age of X (česky vyšel první díl pod názvem Šachovnice bohů). Jmenuje se The Immortal Crown.
  • Gillian Flynnová, autorka knih Zmizelá, Ostré předměty nebo Temné kouty, se chystá napsat komiks s názvem Masks. Do obrázků ho převede Dave Gibbons (kreslil např. Watchmeny).
  • Walter Isaacson, autor životopisu Steva Jobse, chystá novou knihu s názvem The Innovators: How a Group of Inventors, Hackers, Geniuses and Geeks Created the Digital Revolution. Vyjde letos v říjnu, exkluzivní ukázku si můžete přečíst na Webat25.org.
  • Nakladatelství HOST vydalo nový ediční plán na podzim 2014. Těšte se např. na 3. díl detektivní série Petera Maye s názvem Šachové figurky, další krimi Jussiho Adler-Olsena, nebo druhý díl komiksového Milénia. Pozornost věnujte ale i titulům od méně známých autorů, jistě v novém edičním plánu najdete nějakou novou osobní perlu.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy.

Filmové novinky

U nás nedávno vyšlý dystopický román Kostičas se dočká filmového zpracování. Na projektu se bude mimo jiné podílet i Andy Serkis (představitel Gluma v Pánovi prstenů a Hobitovi), který na Waterstones event v Londýně mluvil o použití podobných efektů, které známe z Pána prstenů, King Konga nebo Planety opic. Samantha Shannonová se dokonce podělila o své představy o obsazení hlavních rolí. Např. Benedict Cumberbatch nebo Alexander Skarsgard by se jí hodili do role Jacksona (vidopán jednoho z gangů, do kterého patří i hlavní hrdinka). Z návrhů fanoušků se jí líbila představa Toma Hiddlestona nebo Cilliana Murphyho jako Strážce a Saoirse Ronan jako Paige. I když tyto návrhy zůstanou pravděpodobně v rovině zbožných přání, velká jména se ve filmu určitě objeví. 

Warner Bros. chystá filmovou adaptaci komiksu Liga spravedlnosti. Film bude režírovat Zack Snyder, Henry Cavill si zahraje Supermana a Ben Affleck a Gal Gadot se představí jako Batman a Wonder Woman. Navazovat bude na chystaný snímek Batman vs. Superman, který má mít premiéru v roce 2016.

Byla zveřejněna první fotografie z filmu Fallen podle knihy Pád od Lauren Kate.

Steven Spielberg bude režírovat filmové zpracování knihy Obr Dobr (The BFG) od Ronalda Dahla. Scénář píše Melissa Mathison a film natočí studio DreamWorks. Premiéra je plánována na rok 2016.

FX uvede seriál na motivy knih Chucka Hogana a Guillerma Del Toro s hlavním hrdinou Dr. Efraimem Goodweatherem (Nákaza, Pád, Noc až navěky). Seriál se bude jmenovat The Strain a odstartuje letos v létě. Už dříve jste mohli vidět tento teaser, podívejte se i na další, který byl zveřejněn minulý týden.


Hlavní roli v chystané adaptaci knihy Pátá vlna si pravděpodobně zahraje Chloe Grace Moretz. Příběh o šestnáctileté Cassie, která je jednou z posledních lidí na zemi, bude režírovat J. Blakeson.

Film podle knihy Sněhulák Joa Nesbøho bude režírovat Tomas Alfredson (např. filmy Jeden musí z kola ven, Ať vejde ten pravý), scénář píše Søren Sveistrup (autor scénáře k seriálu The Killing). Martin Scorsese, který se měl původně ujmout režie, bude nakonec výkonným producentem filmu, společně ještě s autorem předlohy a Niclasem Salomonssonem, který Nesbøho zastupuje.

Byl zveřejněn rozšířený trailer na filmovou adaptaci knihy Hvězdy nám nepřály. Zveřejněna byla i první písnička ze soundtracku. Let Me In od Grouplove si můžete poslechnout na YouTube. Shailene Woodley si kvůli roli Hazel Grace musela ostříhat vlasy, MTV zveřejnilo video přímo od kadeřníka.


30. června má premiéru první díl druhé řady seriálu Under the Dome natočený podle knihy Pod kupolí Stephena Kinga. Právě bylo zveřejněno další promo video.


Podívejte se na nový trailer chystaného seriálu Outlander natočeného podle knih Diany Gabaldon. Vysílat jej bude stanice STARZ. Seriál Outlander sleduje příběh Claire Randall, vdané bitevní sestry z roku 1945, která se záhadně dostane zpět v čase do roku 1743, kde je okamžitě uvržena do neznámého světa, který je plný nebezpečí. V tomto novém světě je nucena si vzít Jamieho Frasera, mladého a romantického skotského bojovníka, což ji dovede k situaci, kdy její srdce má dva rozdílné muže, kteří žijí v dvou rozdílných dimenzích. (Edna.cz)

Zdroje: Variety.com, Mediabistro.com, MTV.com, Tor.com, Publishersweekly.com, Theedgars.com, Edna.cz, Starz.com, Pagetopremiere.com

Autorka: Olga Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *