Knižní Vánoce

Dneska nebudeme myslet na dárky, které ještě musíme koupit, ani na ozdoby a úklid. Vybrali jsme si knížky s tematikou Vánoc, které udělají radost našim dětem, pomohou při pečení, nebo budou dělat společnost večer pod dekou.

Vánoce pro celou rodinu

Jako první jsme si vybrali samozřejmě pohádky a příběhy. Vánoční kniha je ilustrovaný špalíček nejkrásnějších próz s tematikou Vánoc a zimního času od slavných světových autorů jako jsou bratři Grimmové, Hans Christian Andersen, Alexandr Sergejevič Puškin, Lev Nikolajevič Tolstoj, Michail Afanasjevič Bulgakov, O. Henry , Jack London, Alphonse Daudet, Karel Čapek aj. Zatímco povídky promlouvají hlavně k dospělým, dětem jsou určeny vánoční pohádky. Nechybí Paní zima bratří Grimmů, ruská lidová pohádka Mrazík či Děvčátko se sirkami Hanse Christiana Andersena. Vánoční kniha obsahuje ještě celou řadu dalších příběhů, které se nejlépe čtou, když za okny sněží a v pokoji voní purpura. Vzhledem ke své obsáhlosti a velkolepé kompozici nemá kniha obdoby, obsahuje několik stovek výpravných ilustrací Jindry Čapka, Zuzany Bočkayové-Brunckové a Jitky Němečkové, kteří vytvořili překrásné výtvarné dílo oslavující poezii Vánoc. 

Pohádky a příběhy pro děti

U pohádek ještě zůstaneme. Těch vánočních je opravdu hodně, ale nejvíc nás baví ta od Františka Kožíka s názvem Pohádky vánočního zvonkuVánoce to bylo pro Františka Kožíka kouzelné slovo, znamenaly pro něj nejen vzpomínky na dětství, ale i právě prožívanou rodinnou atmosféru. Pro přátele rád vytvářel vánočenky, krátké básničky s ilustracemi. Mezi hezké zvyky patřily také pohádky, které vyprávěl dcerce v předvánočním čase. A teď si je můžete přečíst i vy! O potrhlé Andule, neposlušném koníkovi, třech zlých dědcích, úkolech prince Jasmína, nejhloupějším čertovi, Orličce, podivné noci, zázračném malíři, Kašpařince a mnohé další. „Je to něco jako sportovní zápas, víš?“ poučoval ho pan doktor. „Čert se teď tak snadno nedá. Je v tobě zapíchnutý, drží se tě a nebude chtít ven. Musíš dávat pozor, až se ozve. Když ti bude něco našeptávat, hned jdi na něho zostra a neposlouchej ho, i kdyby se v tobě sebevíc vztekal!“ „Myslíte, pane doktore, že by pak odešel?“ ptal se tatínek. „AAle ovšem. Když uvidí, že je na něho Ivan moc chytrý, dopálí se a zmizí. Jinak neodejde. Ivan musí být na něho tvrdý. Ať si ďáblík mele svou čertovskou písničku, uděláš pravý opak toho, co bude žádat. Rozumíš mi?“

Příběhy s krtkem jsou klasika, kterou nemůžeme za žádnou cenu vynechat. Legendární postavička z dílny Zdeňka Millera se objevila už v řadě knih i v televizi. Věděli jste, že televizní příběh Jak krtek ke kalhotkám přišel „nadabovaly“ Millerovy dcerky Kateřina a Barborka? No, ono nebylo moc co dabovat, protože v tomto díle jsou jen samá citoslovce. A my jsme si dnes vybrali knížku Krtek a Vánoce. O čempak je? Byla zima a zvířátka tvrdě spala ve svých teplých pelíšcích. Ale Krtek ne, ten běhal venku. Chtěl přichystat pro své kamarády z lesní stráňky báječné vánoční překvapení. Ale ukázalo se, že to nebude tak jednoduché, jak se zpočátku zdálo. Z dálky ho totiž pozorovala škodolibá tetka vrána. Jakmile spatřila krásný vánoční stromeček ozdobený dobrotami, hned na něj dostala zálusk. Krtek si však se známou zlodějkou snadno poradil. Chcete vědět jak? Tak honem otevřete tuhle zimní knížku! „Stromeček už Krtek měl. Zrovna včera, když lesníci prořezávali školku, jedna malá jedlička jim vypadla z auta. Šup s ní do stojánku! A pěkně nazdobit, ať si kamarádi pochutnají: Pár mrkviček, pár cibulí, jablka, hrušky, taky křížaly, a pro parádu aspoň kilometr řetězů ze slámy…“

Vánoční příběh je dobrodružný fantasy příběh pro děti i dospělé, který si pohrává s vizí tradičních vánočních atributů. Autoři Lucie Lukačovičová a Marek Dobeš se inspirují českými Vánoci a s nimi spojenými hodnotami jako jsou vzájemné pochopení, usmíření a odpuštění. Pojďte spolu s dvojčaty – Magdou a Petrem – a mluvícím Jezevcem cestovat po pohádkové říši a poznat další čarovné bytosti jako Tři Krále či hříšného vládce pekla Luciena. Petr a Magda jsou dvojčata, věčně se hašteřící, věčně jsou ve sporu. Co se ale stane, když se něco podivného začne dít s Vánoci? Zvonky nezvoní a dárky věnované z lásky se rozpadají pod rukama. Mohou za to hádky sourozenců a odcizení rodičů, nebo tady působí nějaké jiné síly? Co zmůžou dvě malé děti? „Vánoční příběh má oslovit čtenáře zvyklé na Ježíška, české tradice i atmosféru a popsat Ježíška i jeho vánoční poslání. To vše je v knížce doplněno o dobrodružství, humor a kouzlo Vánoc,“ přibližuje dětskou knihu autor Marek Dobeš. „Rádi bychom nabídli alternativu k zahraničním fantasy příběhům pro děti, a tak jsme se rozhodli spojit napínavé dobrodružství s klasickou českou vánoční legendou,“ doplňuje.

Pro fajn zimní večery pod dekou

Ve své první povídkové knize Kouzlo Vánoc vypráví Cathy Kelly, autorka světoznámých románových bestsellerů, poutavé příběhy mnoha pozoruhodných hrdinek, v nichž zaručeně poznáte samy sebe nebo své blízké. Zažila to každá z nás, takové běžné všední trable i vážné situace, ať je to nevítaná vánoční návštěva, na kterou se ani trochu netěšíte, soupeření se sestrou, nedorozumění s matkou, smutek, když nám zůstane prázdné hnízdo, nenaplněná touha po dítěti, radost, kterou si odpíráte, samota po bolestivém rozchodu nebo zrada kamarádky. Každý má nějaké trápení. Někdy je těžké najít si cestu i k těm nejbližším, ale vyplatí se to. Právě rodina a přátelé nám pomáhají překonat všechny nesnáze. Cathy Kelly své hrdinky líčí s hlubokým pochopením, s laskavostí, moudrým nadhledem a humorem. Takže zapomeňte na vánoční shon, udělejte si radost, pohodlně se usaďte a nechte se unést vyprávěním. Vánoce jsou jenom jednou za rok, tak ať vám vánoční kouzlo neuteče.

Simeon Lee přišel ke svému bohatství v mládí díky nalezišti diamantů, se  kterými se teď – o mnoho let starší – rád laská a mazlí. Jednou na Vánoce přichystá pro své potomky krutou hru. Všechny je k sobě pozve a postará se o to, aby nemohli přeslechnout instrukce, které uděluje svému právníkovi. Instrukce ke změně poslední vůle. Pak si je vezme všechny ‚na paškál‘ a postupně je nařkne z hamižnosti, slabosti a hlouposti. Po svém výlevu vykáže rodinu ze své pracovny. Z té se později ozývají podivné zvuky a výkřiky. Pracovna je zamčená, po vyražení dveří se všem naskytne otřesný pohled. Vrah se ale přepočítal, neboť šéf místní policie má u sebe na návštěvě Hercula Poirota… James Watts, švagr Agathy Christie, si své švagrové postěžoval, že je v jejích knihách málo krve. Jelikož Agatha považovala Jamese za jednoho ze svých nejvěrnějších čtenářů (jak píše ve věnování k tomuto románu), rozhodla se jeho přání vyhovět. Učinila tak sice jedním jediným odstavcem v knize Vánoce Hercula Poirota, ale více bychom od první dámy zločinu ani čekat nemohli (a snad ani nechtěli). Krvavý je vlastně pouze způsob vraždy, příběh samotný se nese v klasickém stylu Agathy Christie. (zdroj: agatha.cz) 

Vánoční pečení

Cukrářka Iveta Fabešová má od svých šesti let na levém zápěstí jizvu od karamelu. Důkaz, že to s pečením myslela vážně už jako malá. Sbírá koláčové formy jakýchkoliv velikostí, tvarů či materiálů a nejraději má máslový croissant. Nebo hruškový koláč s karamelovým krémem, nebo vanilkovou zmrzlinu. A taky mísu plnou makronek. Její nejnovější kniha Sladké a veselé s Ivetou mezi vánočními kuchařkami vyčnívá, určitě ji zkuste. Kdo by se ostatně netěšil na stůl plný typického vánočního cukroví, vánočku s rozinkami a vůni vanilky! A ještě dort na první svátek vánoční, vášnivé čokoládové košíčky pro večerní chvíle ve dvou a horkou čokoládu po návratu z procházky po českých betlémech. S cukrářkou Ivetou budete připravovat vše v časovém sledu od prvního adventu, abyste se nedostali před Štědrým večerem do časové tísně. Zkuste také upéct něco nového – pannetonne, kávová zrna, makronky, máslové rohlíčky s krémem, a oslníte každou návštěvu.

Druhou kuchařkou, kterou jsme pro letošní Vánoce vybrali, je kniha Vánoce s Nigellou. Kromě cukroví je totiž třeba připravit i pořádnou štědrovečerní hostinu a v této knize je inspirace víc než dost. Slavná britská „bohyně domácího vaření“ vám tentokrát předvede, jak prožít Vánoce v klidu a bez stresu u opulentní tabule, co si například připravit předem, aby nás nezaskočili nečekaní hosté během nejkrásnějších svátků roku, nebo jak si pospat a dát si vánoční brunch. Na úvod namíchá několik originálních nápojů a pak se pustí s nadšením do vaření polévek, omáček, štědrovečerní hostiny nebo do pečení sladkých pamlsků. Tomu nedokážete odolat! „Irové odedávna vědí, že lahodně sytá chuť uzeného lososa nejlépe vynikne v partnerství s neotesaným pšeničným chlebem nakypřeným sodou (známým jako „soda bread“). A tak jsem se rozhodla stavět na tomto vypůjčeném spojenectví, které jsem dokreslila perličkami z pokladnice východoevropských kuchyní.“

A na závěr něco na koukání

Kultový animovaný film Ukradené Vánoce Tima Burtona s vynikající hudbou a písničkami Danny Elfmana. Jack Skellington, smutný kostlivec s dýňovou hlavou a nekorunovaný vládce Halloweenského městečka, se nudí. No, koho by už vzrušoval permanentní Svátek Všech svatých, kteří v Halloweentowně trvá celý rok? Ani jeho nejmilovanější práci, strašení dětí, kterou dělá svědomitě a invenčně, tento rok nikdo neocenil. Všechny pobláznili nové hvězdy, populární upíři, kteří vytvořili rekord v pití lidské krve za noc.A dokonce vyhráli i hokejový zápas s lebkou namísto puku! Jednoho dne se Jack náhodou ocitne v sousedním Vánočním městě. Celkem ho uchvátí vánoční svátky, které doteď neznal všude vládne radost dětí, Santa Claus, jeho dárečky a štěstí dospělých. I Jack by rád obdaroval obyvatele Vánočního městečka a překvapil je během svátků čímsi, co nikdy neviděli a nezažili Halloweenom! Rozhodne se jim proto zinscenovat Vánoce v haloweenském kabátě. V tom mu mají pomoct jeho přátelé ze záhrobí.

Televizní film Karla Janáka na motivy knihy Boženy Němcové. Klasika Dvanáct měsíčků je na Vánoce ideální. Poklid podhorské vesnice naruší v předvečer vánoc návrat rodáka – mladého muže Karla z ciziny, kde se mu zjevně dařilo. Karel se rázem stane lákavou partií pro všechny dívky na vdávání ve vesnici, a to do té míry, že vezmou jeho chalupu útokem. Ženění se ale Karel chce vyhnout, naopak touží prodat statek, vzít s sebou mladšího bratra a odstěhovat se natrvalo. Proto vznikne nápad uložit adeptkám nereálné úkoly a stanovit tak jednoznačné podmínky. Prvním úkolem ovšem vypadnou ze hry všechny dívky až na Maruščinu nevlastní sestru Květu. Maruška sama o Karla neusiluje, protože jí zpočátku přijde namyšlený. Jenže je Macechou nucena pomáhat s plněním úkolů Květě. Žádná z nich však netuší nic o tajemných Měsíčcích a jejich možnostech. Přesto není náhoda, že se Maruška k Měsíčkům dostane a ti jí pomohou. Karel si totiž záhy, přes veškeré Macešino a Květino nadbíhání a lhaní, přece jen Marušky všimne a vzbudí její sympatie. 

Zdroj obrázku: CC McRoberts

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *