knihy ilustrační foto

Knižní redaktoři doporučují

Nevíte, po jaké knížce právě sáhnout? Nechte si poradit od těch, kteří mají přehled. Naši redaktoři pro vás připravili pár knižních tipů, které je v poslední době nejvíce oslovily. Na své si přijdou jak milovníci humoru, napětí, tak i románů nebo české beletrie.

SpasitelKateřina Skokanová, redaktorka thrillerů

„Letos jsem četla Spasitele od Andyho Weira a tuhle knihu nemůžu dostatečně vychválit. Jsou tam moje oblíbený ingredience: vesmír, humor a přátelství. A dojalo mě to! Co víc od knihy chtít?“

První krevFilip Hladík, šéfredaktor literatury faktu

„Moc mě bavila První krev od Angely Marsonsové. Tahle autorka se výzev nebojí, a tak se po 11 úspěšných knihách vrátila na úplný začátek a napsala tak úplně první případ svérázné vyšetřovatelky Kim Stoneové. Tip pro čtenáře napínavých knih!“

Hájovna

Nicole Škorpilová, redaktorka společenských románů

„Mě letos nejvíc dostala Hájovna. Neotřelý a úžasně napsaný příběh, kde nádherné prostředí kontrastuje s atmosférou doby. Přečtení téhle knihy vás donutí uvažovat o tom, jak může být život nespravedlivý a co všechno člověk dokáže ustát, když ho nad vodou drží láska k dítěti.”

Můj policista

Anna Musilová, redaktorka české beletrie

„Dočetla jsem teď Můj policista od Bethan Roberts. Pohltila mě dynamika mezi trojicí hlavních hrdinů a emoce, které z knihy sálají. Autorka skvěle vystihla pošmournou atmosféru Anglie padesátých let, která LGBT komunitě zrovna moc nepřála. Už se nemůžu dočkat filmu!”

Pod tlakem

Martina Bekešová, redaktorka detektivek

Pod tlakem od Roberta Pobiho, protože miluju autorův černý humor, a protože Lucas Page je nejšílenější vyšetřovatel, s jakým jsem se kdy v žánru thrilleru setkala. Když někdo nemá ruku, nohu, oko, a přesto se honí za zločinci, a ještě se stará o osm dětí v pěstounské péči, má prostě můj obdiv.”

Život si se mnou zahrává

Jindřich Jůzl, šéfredaktor Odeonu

„Novinka vynikajícího izraelského spisovatele Davida Grossmana Život si se mnou zahrává. Jsem moc rád, že tenhle autor teď patří do Odeonu. Jde o komorní rodinné drama na pozadí dějin dvacátého století: příběh tří generací silných žen, jejichž osudy se pohybují mezi současným Izraelem a Titovou Jugoslávií.“

Nerez

Petra Diestlerová, zástupkyně ředitele nakladatelství

„Letos se mi zatím nejvíc líbila sbírka povídek Nerez scenáristy Marka Epsteina. Civilní, úsporně napsané příběhy se znepokojivou atmosférou jsou literárně vybroušené a mají až překvapivě silný účinek.”