Knihománie 2015

Venku je chladno a sychravo. Zabalte se do deky, uvařte horký čaj a do ruky vezměte knihu. Nevíte, co číst? V rámci akce Knihománie vychází dvacet dva novinek těch nejzajímavějších knih letošního podzimu.

K nákupu všech titulů z nabídky získáte navíc knihu křížovek jako dárek (akce trvá do 22. listopadu).

Na co se můžete těšit?

1. Marek Eben: Marek Eben a hosté Na Plovárně

Výběr toho nejlepšího z pořadu Na Plovárně. Oblíbený moderátor zpovídá 23 osobností z řad umělců, vědců, sportovců, ochránců přírody, historiků a válečných veteránů. Inspirativní rozhovory s Petrem Šabachem, Jakubem Vágnerem, Geraldine Chaplin, Vavřincem Hradílkem a s mnoha dalšími.

2. František Ringo Čech: Generace Beatles 2

Kniha Františka Ringo Čecha je sbírka satirických komentářů, dopisů, vzpomínek a rozhovorů z hudebního, divadelního i televizního světa. Jak praví sám autor: „Můj originální a nenapodobitelný styl kolísá mezi klasickou knihou, zábavným magazínem pro muže a ženy, učebnicí života, politickým utopismem, filosofickými skvosty, vymyšlenými fakty, nejmodernější encyklopedií a vkusným bulvárem.“

3. Karel Felt: Kanonýr LAFI

Biografie útočníka AC Sparty Praha Davida Lafaty. Špičkový fotbalista ale také šťastný a skromný otec, velký dříč a vášnivý nimrod. Sportovními výkony a povahou může být vzorem pro každého malého kluka. Fotbalový kanonýr, který má na kontě více než 900 gólů a vítěz soutěže o nejlepšího fotbalistu roku 2014 očima zkušeného novináře Karla Felta.

4. Sára Saudková: Ta zrzavá

Malé dítě, dospívající vzdorovitá holka, zamilovaná ženská, to vše je Sára Saudková, autorka knihy Ta zrzavá. O Osudovém setkání s Mužem, který ji změnil život, o mateřství bez obvyklých sladkých přívlastků. Brutálně upřímná a sarkastická zpověd.

5. Roman Vaněk: Jídlo s.r.o.

Chcete se dozvědět více o tajuplném vzniku potravin? Kniha boří mýty a zprostředkovává dobrodružnou cestu výroby stovkami barevných fotografií. Díky moderním technologiím v mobilních telefonech zároveň zdarma zprostředkovává i krátké filmy. Školáci tak budou moci při vyučování vytáhnout chytré telefony a a nechat se videem přenést do světa výroby.

6. Roman Vaněk: Pražská kuchařka

Téměř 700 stran, 700 fotografií, 90 příběhů a 50 receptů restaurací včetně jídelních lístků významných státních návštěv a receptů pokrmů z Pražského Hradu. To je doposud nejrozsáhlejší publikace Romana Vaňka. Díky zachycení pomyslného zlomku času by tato kuchařka měla ukázat současným čtenářům jak lidé v určité době pracovali, jak smýšleli, jak vypadali a co vařili.

7. Zdeněk Pohlreich: Moje domáci kuchyně

Všechny zajímá, jestli Zdeněk Pohlreich vaří i doma. Vaří a svá nejoblíbenější jídla představuje v této kuchařce. 72 nápaditých receptů od snídaně po večeře z běžně dostupných surovin. „Vařím moc rád několik jídel pořád dokola. Pojďte vařit se mnou, je to snadné a zábavné“, zve Zdeněk Pohlreich.

8. Jenean Morrisonová: Antistresové omalovánky s pastelkami

Připojte se i Vy v k celosvětovému fenoménu antistresových omalovánek! Při vybarvování mozek relaxuje a zapojují se centra pro kreativní vyjadřování, logické myšlení a organizační procesy. Téměř sto stran krásných motivů umělkyně Jenean Morrisonové můžete vybarvovat přiloženými pastelkami celé hodiny.

9. Haruki Murakami: Muži, kteří nemají ženy

Nejnovější Murakamiho kniha pojednává o vztazích poznamenaných nevěrou, proradností či pouhým nedorouměním. Sedm povídek spojuje téma osamělých mužů, kteří ztrácí nebo již ztratili ženu. Muži různého věku a postavení se nacházejí v rozdílných životních situacích, všichni jsou ale poznamenáni duchem ztracených žen.

10. Jussi Adler-Olsen: Nesmírný

Oddělení Q je znovu v pohotovosti. Pod velkým tlakem se vrací k sedmnáct let starému a mimořádně tragickému případu dívky, která jednoho dne zmizela ze školy a následně byla nalezena zavražděna vysoko ve větvích stromu. Během vyšetřování detektivové odhalují staré tajemství, které je málem položí na lopatky.

11. James Rollins, Rebecca Cantrellová: Pekelná krev

Po celém světě roste počet vražedných útoků na nevinné lidi. Zlo sílí, protože se Pán temnot Lucifer zbavuje pout a chystá se k finálnímu boji. Archeoložka Grangerová, voják Stone a kněz Korza musí rozluštit, co po nich žádá Krvavé evangelium a příkaz splnit, jinak se pekelná brána otevře.

12. Paula Hawkins: Dívka ve vlaku

Celosvětový bestseller. Rachel dojíždí den co den ranním vlakem do Londýna a pozoruje okolí. Každodenně vlak zastaví u návěstidla a žena vidí do bytu mladého páru. Představuje si, že je zná. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta než se vlak rozjede a všechno je jinak.

13. Dominik Landsman: Deníček moderního fotra 2

Otec na mateřské dovolené odhaluje strasti rodičovství, o kterých se obvykle nemluví nahlas. Nemilosrdný sarkastický humor je vlastní i druhém dílu, v němž se z novorozeněte stává neposedné dítě. Čeněk už běhá, mluví a především přemýšlí, čím otce dostane do blázince.

14. Táňa Keleová-Vasilková: Co to bude?

Jana pracuje v kadeřnictví a tuto otázku pokládá zákaznicím den co den. Ona i její dcera Zorka žijí samy, ve světě bez mužů, obklopené vzájemným přátelstvím a sny. Po náhlém úmrtí Janiny mladší sestry přichází k ženě švagr s milovanou neteří Sárou. Život Jany a Zorky se od základu mění. A to je teprve začátek.

15. Magda Váňová: Herečka

Nechte se vtáhnout do vzrušujícího života herečky Žofie Beladové. Vše, co Žofie dokázala, připomíná dobrodružné hledání pokladu. V polovině devadesátých let se dostala na vrchol, příběh popisuje slávu ale i předchozí neúspěchy. Vše jsou to ale jen okamžiky a vzpomínky na ně nejdou zapomenout ani ztratit.

16. Jojo Moyesová: Dívka, již jsi tu zanechal

Autorka bestselleru Než jsem tě poznala přichází s příběhem dvou žen žijících v jiných staletích a snažících se získat to, co milují. Píše se rok 1916. Sophie se chce znovu setkat se svým mužem bojujícím na frontě. Po muži jí zbyl jen cenný portrét. O sto let později získá tento portrét Liv a když se ukáže, že má obraz obrovskou hodnotu, rozpoutá se boj o skutečného vlastníka.

17. Alexandra Potter: Tentokrát to bude jinak

Víte, jaký je recept na zlomené srdce podle spisovatelky Alexandry Potter? Až budou na Silvestra hodiny odbíjet půlnoc, hodíte do ohně vše, co vám připomíná ztracenou lásku. Hlavní hrdinka románu Tess Connelyová to vyzkouší na vlastní kůži. Co se stane?

18. Rebecca Donovanová: Důvod dýchat

Emma Thomasová by se nejraději stala neviditelnou. Patří k nejlepším studentkám, ale její největší starostí je zůstat nenápadná. Nosí dlouhé rukávy, aby zakryla modřiny a nikdo nic nezjistil. Jednoho dne se však zamiluje. Příběh o lásce, krutosti a nečekané šanci.

19. John Green, Maureen Johnsonová, Lauren Myracleová: Sněží, sněží…

Taková sněhová bouře umí zamíchat i těmi nejlepšími plány. Když se k tomu přidá čtrnáct roztleskávaček, miniprase a keramická vesnička pro elfy, je na rozpletení všech zmatků v městečku Gracetown zapotřebí téměř Anděl. Tři Vánoční příběhy, které vás naladí na zimu.

20. Ondřej Sekora: Knížka Ferdy Mravence

Ferda si poradí s prací všeho druhu. Zapřáhne do kočáru pana Hlemýždě, ochočí si zeleného koníka, uspořádá hostinu pro rodinu malých ploštic, neštastně se zamiluje a jen tak tak unikne výprasku a uprchne do světa.

21. Jiří Žáček, Adolf Born: Z pohádkové postýlky

Nechte se přenést do kouzelného světa pohádek. Kniha pro snílky, kteří mají radost, když tajemství a fantazie vyřeší všechny problémy. Dvacet pět pohádek vypráví Jiří Žáček a ilustruje Adolf Born.

22. Jaroslav Němeček, Ljuba Štíplová: Zábavné příběhy Čtyřlístku

Další, v pořadí už čtrnáctá kniha Čtyřlístku, obsahuje čtrnáct příběhů. S našimi kamarády prožijeme veselá a vtipná dobrodružství v restauraci, pod mořskou hladinou, při filmování, na poušti či v miniaturním světě. Všude tam se osvědčí jejich vtip a rozum, pro které jsou tak oblíbení.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *