Richard Krajčo

Kniha, která mě zaujala

Inspirativní tipy na knihy od známých osobností.

RICHARD KRAJČO

zpěvák

Dnes jsem spíše příležitostný čtenář, a když už se do něčeho ponořím, musí to být „strhující“. Možná je to tím, že mým oblíbeným žánrem je detektivka.

A protože jsem jich za ty roky přečetl už opravdu stohy, je těžké mě dostat na svou stranu. Ne proto, že bych byl nějak náročný, ale spíše proto, že mě málo co už překvapí. Ale stává se to.

A takto mě nadchnul Robert Galbraith. Tedy myslel jsem si, že je to on, o to větší překvapení mě čekalo, když jsem po dočtení prvního příběhu detektiva Cormorana Strika zjistil, že Robert není Robert nýbrž J. K. Rowlingová. Harryho Pottera jsem nikdy nečetl, ale jejího dalšího hrdinu Cormorana a jeho asistentku Robin jsem si oblíbil okamžitě. A tak jsem právě nadšeně přelouskal Smrtící bílou a na nočním stolku už se třese Neklidná krev. Těším se jako malý kluk.

KRYŠTOF HÁDEK

herec

Kryštof HádekZ poslední doby rád doporučím audioknihu Jsem tu omylem, kterou napsal Martin Johanna. Bavila mě nejen zápletka, ale taky vtipné dialogy. Navíc třeba moje postava novináře nezůstane jen u naivní polohy, takže jsem mohl i víc hrát. Příběh se odehrává v cele starého vězně, kterého ztvárnil Petr Čtvrtníček, za nímž postupně přivedou novináře, státníka v podání Jiřího Lábuse a nakonec i prostitutku, kterou hraje Dana Černá. Samozřejmě nikdo z nich tam nechce zůstat moc dlouho. Docela trefně vystihuje děj podtitul „Komedie o tom, že cela tuží charakter, pokud ho ovšem máme“. V dalších rolích pak hrají také Miroslav Táborský, Oldřich Navrátil, Milan Šteindler nebo David Vávra.

JOSEF KLÍMA

novinář, spisovatel

Josef Klíma 1Dlouho jsem hledal autora, který by nahradil mého oblíbeného Forsytha. Našel jsem ho v Kenu Follettovi, jehož poslední román Nikdy považuju za absolutní vrchol žánru. Jako novinář nemohu neobdivovat obrovskou, takřka encyklopedickou zásobu reálií, jako spisovatele mě zase nadchla kompozice textu. Naprostá uvěřitelnost děje je pro mě jako pro autora naprosto fascinující a jako pro občana naprosto děsivá. Zvlášť teď, kdy se válka odehrává v našem bezprostředním sousedství… Pokud byste dali raději přednost české knize, doporučím vám třeba svoji nejnovější detektivku Smrt s odkladem.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v listopadu 2022.