Hlas větru

Kniha, která mě zaujala

Inspirativní tipy na knihy od známých osobností.

ADÉLA ELBEL

stand-up komička a moderátorka

Adála ElbelPo vzoru Bayardovy knihy Jak mluvit o knihách, které jsme nečetli vám dávám tip na knihu Spím v Hitlerově pokoji, kterou teprve čtu, ale už teď vím, že je úžasná. Koupila jsem si ji včera, jsem v necelé třetině a královsky se bavím. Nemít spoustu práce, nevylezla bych s ní z postele a nepustila ji, dokud nedohltám poslední řádek. Tenenbom cestoval rok po Německu, procestoval ho křížem krážem a jakožto novinář zkoumal národní povahu Němců. Ptal se Němců na nejrůznější otázky a nebál se jít hodně na dřeň. Některé situace jsou vtipné, ale i mrazivé. No a na co přišel? Jak je to s antisemitismem v Německu 70 let po válce? Jací vlastně Němci pod svou chladnou, ale multikulturně vřelou slupkou jsou? No, budete koukat… a nahlas se smát.

TOMÁŠ ŠEBEK

lékaři bez hranic, autor

Tomáš ŠebekAktuálně poslouchám Spasitele od Andyho Weira. Je to výborné, lepší než předchozí Marťan. Čtu rukopis Kávu z Mocha od Standy Havlíčka, ale ta vyjde až na podzim. Do té doby se nabízí Hlas větru. Kniha oceněná Cenou Hanzelky a Zikmunda jako Cestopis roku 2021 je o hledání naděje v beznaději. Bolestí jiných se vás dotkne na místech, o kterých jste ani nevěděli, že je máte. Mě v ní bavily nejenom humorně podané situace, ale také obvyklý příděl zajímavostí z širokého spektra oblastí.

PETR HORKÝ

polárník, režisér

Petr HorkýBěhem roku mám dva stabilní rituály – kolem Vánoc si dělám pořádek v harddiscích a pamětech mobilu, tabletu a počítače, a v létě o prázdninách se zavalím knihami a užívám si rozkoše ze čtení. Letos to bylo ovlivněné přípravami natáčení na můj YouTube a dokončováním filmu Civilizace, se kterým jdeme v říjnu do kin. Jsem vášnivý čtenář, denně čtu alespoň před spaním a na léto si ještě naskládám knížky navíc. Klíčová kniha dneška je podle mne MindFuck od Christophera Wylie – jednoho ze zakladatelů manipulační skupiny Cambridge analytica. Až při čtení tohoto textu si člověk uvědomí, jak hluboce a jak moc s námi dokáží mávat manipulátoři, navíc aniž bychom si to sami uvědomili. A pak jsem si náladu doplňoval Děravými paměťmi Michala VieweghaArchitekturou kreativního myšlení od Evy Le Peutrec.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v září 2022.