HERBERT SLAVÍK

Kniha, která mě zaujala

Inspirativní tipy na knihy od známých osobností.

LUCIE BECHYNKOVÁ

Moderátorka, spisovatelka a velká milovnice zločinu

LUCIE BECHYNKOVÁJsem čtenářka detektivek a hororových knížek, málokdy vezmu „na milost“ jiný žánr. Občas si ale potřebuji odpočinout od vrahů a detektivů, a to pak jdu na jistotu. Agatha Christie je klasika všech klasik a postava Hercula Poirota nikdy nezklame. Velké překvapení mě čekalo, když jsem vyzkoušela knihu Záhada tří čtvrtin od Sophie Hannah. Autorka se svolením Agathiných potomků pokračuje v jejím odkazu a pokračuje v něm velmi dobře!

PETR KOPFSTEIN

Akrobatický pilot

PETR KOPFSTEINNic se nestane náhodou je kniha, která ve mně doznívá. Richard Bach byl stejně jako já neúnavný poutník modrou oblohou. Vždy mě fascinovala jeho odvaha zahodit za hlavu všechny svazující povinnosti běžného života a vydat se po vzoru pilotů ze začátku minulého století na toulky se svým letadlem po Americe. Zapomenout na čas a každý den předvádět své akrobatické umění v jiném městě. Spát pod křídlem svého letadla a prožívat dobrodružství, která mi v mnohém připomínají mou současnou životní cestu. V dnešní době je více než kdy jindy důležité nebát se udělat krok do neznáma, byť za cenu, že nemusíte pokaždé uspět a všichni vás od této cesty odrazují. Ten pocit nekonečné svobody za to opravdu stojí.

HERBERT SLAVÍK

Fotograf

HERBERT SLAVÍKOdtrhnout jsem se nemohl od knihy Garryho Kasparova Zima přichází aneb proč je nutné zastavit Vladimira Putina. Slavný šachista a představitel ruské opozice již v roce 2016 přesně popsal hrozbu, kterou znamená kremelský vůdce, kráčející ve stopách Adolfa Hitlera. Omezování svobody médií od Putinova nástupu k moci v roce 2000, Kremlem organizované likvidace opozičních politiků, vraždy novinářů, teroristické útoky ve světě. Mráz doslova přechází při čtení této knihy, zvláště při sledování zvěrstev, kterých se Rusko na Ukrajině aktuálně dopouští. Při čtení si musí každý nutně položit otázku, proč světoví lídři od Obamy po Merkelovou neudělali vůbec nic pro zastavení Putina.

Velkou radost a potěšení mi však přinesla kniha vzpomínek mého táty Jaroslava Slavíka s názvem Bruslili jsme v Háfnu. Knihu vydal vlastním nákladem v počtu pěti kusů jako vánoční dárek pro děti a vnoučata. Velice poutavě a čtivě popisuje svůj život odehrávající se od dětství až do současnosti v pražském Podolí.

Poslední roky jsem také propadl audioknihám, a tak při dlouhých cestách autem doháním, co jsem nestíhal přečíst. Poslechl jsem si takto téměř vše od Paula Coelha. Poutník – Mágův deník či Alchymista mne v autě často dokonce přiměli zpomalit, abych se mohl v klidu zasnít do děje.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v červnu 2022.