Inheritance: Odkaz Dračích jezdců počtvrté

Inheritance

Na počátku byl Eragon. Na konci je Inheritance. Kdysi chudý, farmářský chlapec Eragon se svou dračicí Safirou se postavili zlému Galbatorixovi, který tvrdě a krutě vládl nad jeho zemí. Došli dál, než kdokoliv před nimi. Svedli spoustu bitev, ale poslední, rozhodující, je teprve před nimi. Mají jen jeden pokus, na kterém závisí klid a mír v Alagaësii.  Aby zvítězili, potřebují být neskutečně silní a odvážní. Pokud to nedokáží oni, neporazí Galbatorixe nikdo. A pokud se jim to podaří, co budou muset obětovat? Inheritance nenechá věrné čtenáře Christophera Paoliniho na pochybách o tom, že se mu povedlo důstojně a velkolepě dokončit své dílo.

Kniha ve svém anglickém vydání vyšla po více než devíti letech od první části. Představujeme vám celou ságu, díl po díle.

Eragon

V roce 2002 byl svět ohromen prvním románem Christophera Paoliniho  “Eragon” – úvodní částí budoucí ságy Odkaz Dračích jezdců. V době napsání bylo Paolinimu pouhých 19 let – ale o jeho knize se mluvilo jako o velké literární události. Mladík jménem Eragon, který žije se strýcem a bratrancem v odlehlé usedlosti, nachází jednou v tajemných horách, kam lidé nikdy nechodí, podivný modrý kámen. Z kamene se vylíhla malá dračice Safira. Rychle roste  a bzy se spřátelí s Eragonem. Ten o ni pečuje a ukrývá ji v lese před pronásledovateli. Brzy je jasné, že oba hrdiny čeká nevšední osud, plný nebezpečí, kouzel a mocenských střetů.

Eldest

Tři roky nechal Paolini čekat své čtenáře, než dopsal pokračování Eragona. Kniha vyšla v srpnu 2005 v prvním nákladu 1 300 000 výtisků. Neuvěřitelná popularita vynesla Eldesta ihned po uvedení na 1. místo žebříčků bestsellerů. Příběh nezklamal: Eragon cestuje se Safirou do elfského města Ellesméry, aby podstoupil výcvik v kouzlení a boji, životně důležitých dovednostech Dračího jezdce. Ztrácí jistotu, neví komu může věřit a osud království, v němž temná ruka krále rdousí veškerý vzdor, leží i nadále právě v jeho rukou…

Brisingr

“Když jsem psal Brisingr, měl jsem za to, že píšu poslední díl ságy,” nechal se slyšet autor. Dnes už víme, že Brisingrem to celé nekončilo. V USA vyšel v září 2008 a byla to velká událost. První vydání mělo nejvíc výtisků v dějinách dětské literatury – 2,5 milionu v rámci nakladatelství Random House, kde Paoliniho sága vychází. Prodej začal přesně o půlnoci a řada knihkupeckých domů u příležitosti vydání uspořádala velkolepé párty. V češtině vyšel záhy – v lednu následujícího roku. Bitvou na Hořících pláních, kterou končila kniha Eldest, boj s Královstvím zdaleka neskončil a zdá se, že v nadcházejícím střetu bude Galbatorixův Jezdec mocným protivníkem. Eragona se Safirou proto čekají další zkoušky v boji, ale v příběhu už nejde jenom o ně…Stejně jako Eragon a Eldest, i Brisingr je plný napětí, nečekaných odhalení a zvratů, ve kterém nechybí ani Safiřin něžný humor.

MÁME PRO VÁS SOUTĚŽ!

Připravili jsme pro vás soutěž o 5 výtisků knihy Inheritance. Najdete ji zde na našem webu a soutěžit můžete až do 29. dubna 2012.

Film Eragon

Jak už to tak bývá, knižní bestsellery dostanou své filmové zpracování. Nejinak tomu bylo u Eragona, který měl světovou premiéru 15. prosince 2006 – tedy čtyři roky od uvedení prvního dílu knižní ságy. Film režíroval Stefen Fangmeier, pro kterého to byl režijní debut. Už předtím se ale podílel na natáčení takových filmů jako je například Jurský park, Zachraňte vojína Ryana, Twister, Terminátor II, Speed II nebo pohádkový příběh Hook jako hlavní supervizor speciálních efektů a počítačové grafiky. Ze slavných herců jsme v Eragonu mohli vidět třeba Jeremy Ironse, Johna Malkoviche nebo Rachel Weiszovou, která propůjčila svůj hlas dračici Safiře. O natočení dalších dílů se v současné době neuvažuje.

Podívejte se na upoutávku:

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *