Co číst v říjnu

Michal Viewegh: Můj život po životě

Ta zpráva tehdy, v mrazivém prosincovém dni, každého zaskočila. Michal Viewegh je v nemocnici, kde podsoupil operaci po prasklé aortě. Jeho život byl v ohrožení a čtenáři v šoku. Uběhlo deset měsíců a Michal Viewegh se stále léčí. Pomalu se vrací do života a tento příběh vypráví již pětadvacátá kniha nazvaná Můj život po životě. Pokouší se v ní zachytit, jak vypadá život člověka s těžce poškozeným mozkem, člověka, který by měl být šťastný, že zůstal naživu, místo toho však se sám sebe ptá, jestli by nebylo lepší, kdyby ten boj vzdal.

Simon Mawer: Pád

Simon Mawer se u českých čtenářů dobře zapsal svou knihou Skleněný pokoj. Vyprávěl fiktivní příběh majitelů skutečné brněnské vily Tugendhat, ve kterém vykreslil osud naší země v minulém století. Simon Mawer však není „autorem jedné knihy“, a tak se po románech Mendelův trpaslík a Dívka, která spadla z nebe k českému čtenáři dostává román Pád. Milostný trojúhelník, horolezecké prostředí a poválečná Anglie, to jsou přitažlivé přísady této velmi lákavé knihy.

Haruki Murakami: 1Q84 – kniha třetí

Když v Japonsku vyšla třetí kniha (část) románu 1Q84, byl to šok srovnatelný s atomovou bombou. Málokdo tušil, co Murakami pro své čtenáře připravil a jakou porci jim naservíroval. Opět potkáte známé postavy z prvních dvou knih a samozřejmě – i zde se nacházíme v alternativním světě v roce 1Q84. Haruki Murakami opět přesvědčí o svých kvalitách a o tom, že máme tu čest s jedním z nejvýraznějších spisovatelů 20. (a 21.) století.

Thomas Enger: Fantomová bolest

Už svou první knihou Kamenný déšť Thomas Enger ukázal, že co se týče severské literatury, stále máme co objevovat, a že ty objevy stojí za prozkoumání. Autor nekopíruje známější tváře severské krimi, nalezl svůj vlastní, originální styl. Detektivní reportér Henning Juul je tentokrát do případu vtažený více, než kdy předtím. Vražda jeho syna se totiž odehrála jinak, než jak se všeobecně soudí.

Cilla a Rolf Borjlindovi: Skočný příliv

Ve světě severské krimi je tato manželská dvojice téměř neznámá, přestože mají za sebou 25 scénářů k filmům s Martinem Beckem, detektivní legendou manželské dvojice Maj Sjöwallová-Per Wahlöö (jejich detektivky před rokem 1989 vycházely i u nás). Jejich úspěch se pokusili napodobit debutem Skočný příliv, který právě vychází v českém překladu. Příběh se týká vyšetřování dvacet let staré vraždy, ke které se vrací mladá policejní studentka Olivia. Pomohou ji moderní metody a techniky, v době vraždy neznámé? Manželé Borjlindovi jsou vedle zmiňovaného Thomase Engera dalším důkazem, že co se týče severské krimi, stále se máme na co těšit.

Khaled Hosseini: A hory odpověděly

Obě zatím vyšlé Hosseiniho knihy, Lovec draků a Tisíce planoucích sluncí, se staly dlouhotrvajícími bestsellery: knihami, které si i po letech získávají nové a nové čtenáře. O to netrpělivější bylo čekání na třetí Hosseiniho román, který vychází právě teď. Jmenuje se A hory odpověděly, ve kterém se mimo jiné opět vrací do Afghánistánu. Vypráví příběh sourozenců rozdělených v dětství. Abdullah vyrůstá v chudobě afghánského venkova a nepřestává toužit po ztracené sestře, zatímco Pari, která zapomněla, že kdy měla nějakého bratra, vychovává bohatá rodina v Kábulu a Paříži. Na pozadí téměř šedesáti let dramatické afghánské historie se odehrává příběh lásky, ztrát i obětí.

Josef Formánek: Syn větru a prsatý muž

Je to už deset let, kdy Josef Formánek vydal svou knihu Prsatý muž a zloděj příběhů. Tento cestovatel a novinář (zakladatel a dlouholetý šéfredaktor časopisu Koktejl) šokoval románem, ve kterém odhaluje temná zákoutí lidské duše a hledá odpověď na otázku: co člověk najde na dně? Kniha Syn větru a prsatý muž se odehrává osm let poté. Jedinečný příběh o změně tak velké, že si ji jen těžko dokážeme představit. Kdo je Syn větru a jak ovlivnil příběh Davida Zajíce? Kniha je věnována místům a bytostem, jež zmizely, a láskám, co zůstaly.

Zdeněk Svěrák: Po strništi bos

Zdeňka Svěráka není třeba představovat. Nová kniha Po strništi bos této legendy českého humoru jsou autorovy autentické vzpomínky vyprávěné pohledem sedmiletého chlapce. Zdeněk Svěrák své vzpomínky doplňuje fantazií a vzniká tak příběh odešlého dětství, ve kterém nechybí nic, nač jsme u knih Zdeňka Svěráka zvyklí: nadhled a laskavý humor.

Timur Vermer: Už je tady zas

Představte si, že by Hitler v roce 1945 nezemřel, ale jen usnul. A že by se probudil v roce 2011. Nikdo nevěří, že to je Adolf Hitler, mají ho za pošahaného komika. Do té doby, než se Adolf Hitler rozhodne vrátit do politiky – a v předvolební kampani si za téma zvolí psí hromádky v ulicích. Tento satirický román je jednou z největších senzací německého trhu, letos se prodal již miliontý výtisk. Za výbušným a dráždivým humorem se skrývá závažné téma: nenahrává dnešní doba jednoduchým řešením, podobným těm, která donesla k moci Adolfa Hitlera?

Jo Nesbø: Doktor Proktor a velká loupež zlata

Zatímco dospělí čtenáři se již nemohou dočkat, až v listopadu vyjde Levhart Joa Nesbøho , děti na nového Nesbøho čekat nemusejí. Čtvrtý příběh s pološíleným doktorem Proktorem (a jeho dvěma malými pomocníky) vychází v polovině října. Tito tři (ne)hrdinové se tentokrát rozhodli vyloupit londýnskou banku. Někdo totiž ukradl norský zlatý poklad. Nejde ale jen o zlato, jde také o Ligu mistrů a s jistotou můžeme říct, že i po čtvrté se budeme skvěle bavit.

Tess Stimson: Co je tvoje, je i moje

Dvě sestry. Naprosté protiklady. A dohoda, která je spojí – anebo navždy rozdělí.

Grace Hamiltonová je dítě štěstěny. Na co sáhne, to se vydaří. Avšak to, po čem touží ze všeho nejvíce, mít nemůže: vlastní dítě. Tato nenaplněná touha se plíživě přemění v posedlost, která dokáže rozleptat i ten nejdokonalejší život. A pak se z Ameriky nečekaně vrátí její sestra. Co je tvoje, je i moje je třetí kniha autorky, která si rychle získala srdce českých čtenářek.

Michal Petrov: Retro ČS

Říká se, že paměť je milosrdná. Na to zlé z minulosti zapomínáme a v paměti nám zůstávají vzpomínky na to dobré. Kniha Retro ČS Michala Petrova čtenáře vrátí do let socialistického konzumu – k věcem každodenní spotřeby, které provázely (anebo v nedostatkové socialistické ekonomice naopak neprovázely) průměrného obyvatele Československa. Pestrý obrazový doprovod umožní každému připomenout si éru čtyr dekád před rokem 1989.

Velký knižní čtvrtek

10. října je další ročník Velkého knižního čtvrtku, během kterého v jeden jediný den vyjde 12 podzimních bestsellerů. Kromě výše zmíněných knih Pád, A hory odpověděly a Fantomová bolest to budou tyto novinky:

Pokud nechcete minout žádnou novinku, prohlédněte si kategorii Připravujeme. U jednotlivých knih si můžete nastavit upozornění na vydání.

Autor: Tomáš Fojtík

Zdroj obrázku: CC petit hiboux

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *