smrt prichazi

I Agatha Christie věděla, že v detektivce nesmí chybět humor

Málokdo ví, že na jihu Švédska se ukrývá prosluněné pobřeží Österlen, kterému se říká „švédská Provence“. A právě do tohoto kraje kvetoucích jabloní a šumícího moře sympatický spisovatel Anders de la Motte zasadil děj své nové knihy Smrt přichází na prohlídku.

smrt prichazi

Po mrazivých thrillerech Jarní oběť, Konec léta, Podzimní případ a Zimní oheň působí vaše kniha Smrt přichází na prohlídku jako úplný opak! Poklidná detektivka s nádhernými popisy švédské přírody i špetkou humoru…

Miluju svou práci a pořád hledám způsoby, jak zkusit něco nového. Každý žánr má totiž svůj styl a svá pravidla. A když jsem na konci 70. let poprvé objevil knihy Agathy Christie, tyhle klasické detektivky jsem si okamžitě zamiloval. Teď jsem si konečně vyzkoušel, jaké to je jednu napsat, a popravdě se Agatě nedivím, že jich napsala tolik – psát detektivku je totiž ohromná zábava!

Už jste tady několikrát zmínil Agathu Christie. Nakolik vás při psaní inspirovala?

Moc! Moje máma je knihovnice a odmala jsem četl detektivky s Poirotem a slečnou Marplovou. Než jsme s Månsem začali Smrt přichází na prohlídku psát, tyhle příběhy jsem si znovu připomněl a bylo skvělé se k nim vrátit. Výhoda je, že si nikdy nepamatuju vraha… (smích) Taky jsme pro fanoušky Agathy Christie do knihy přidali několik drobných narážek. Jeden kůň se třeba jmenuje Karnak – podle té lodi ze Smrti na Nilu.

Na nové knize Smrt přichází na prohlídku jste spolupracoval s komikem Månsem Nillsonem. Autor thrillerů a komik, to je docela zvláštní duo…

S Månsem jsme se potkali na jedné párty a okamžitě jsme si sedli. Všimněte si, že klasická detektivka obvykle obsahuje nenápadný, suchý humor. Například Hercule Poirot je velice marnivý, pořád se zabývá svým knírem, a lidé ho neustále považují za Francouze, i když je to Belgičan. A tuhle odlehčenou vrstvu do knihy právě přidal Måns.

Jak se vám spolupracovalo?

Práce spisovatele je většinou velice osamělá, takže to byl nezvyk, ale hrozně jsme si to užili. Byla to svým způsobem dovolená od běžné spisovatelské rutiny. Klasická detektivka musí splňovat řadu pravidel – například vražda nesmí být moc krvavá, musí se odehrávat v nějaké výjimečné lokalitě a čtenář by měl mít šanci uhodnout vraha dřív než detektiv. A tohle nám spolupráci hodně usnadňovalo, vymezovalo nám to mantinely v rámci žánru.

Říkáte, že psaní bylo trochu jako dovolená. Musím říct, že při čtení na mě úplně dýchla ta dovolenková atmosféra…

Haha, to máte pravdu! Smrt přichází na prohlídku se odehrává v Österlenu, oblíbené prázdninové destinaci celé Skandinávie, během krásného švédského léta. Myslím, že to je perfektní čtení na dovolenou. Nebo na vás naopak trochu té letní atmosféry dýchne, i když je léto daleko.

Mimochodem, ta obálka je parádní! Bylo těžké ji vybrat?

Jsem moc rád, že se vám líbí! Hodně anglických detektivek má tyhle líbivé, ručně malované obálky, které často skoro až kontrastují s obsahem. Takže když nám tenhle nápad nakladatelství představilo, okamžitě jsme souhlasili. A výsledek nás naprosto ohromil.

A poslední otázka je prakticky povinnost. Píšete s Månsem další případ z Österlenu?

Rozhodně! Zrovna dokončujeme druhý díl s pracovním názvem Nejvyšší nabídka je smrt. Nebudu moc prozrazovat, ale jde tam o vraždu obchodníka s uměním a o tajemnou čínskou vázu.

Sdílet