5 knižních superschopností, které nutně potřebuji

Otázka „Kdybys mohla mít nějaké superchopnosti, jaké by sis vybrala?“ je už trochu otřepaná. Hlavně proto, že lidi chtějí většinou létat jako Superman, produkovat lepkavé nitě jako Spiderman nebo být silný jako Hulk. Pche, nuda! To já kdybych mohla mít nějaké superschopnosti, byly by to tyto:

Super rychlost

= schopnost přečíst tří set stránkovou knížku za 2 hodiny

Příliš mnoho knih? To neexistuje! Jen by bylo fajn je moci číst tak rychle, jak je nakupuji. Taková jedna návštěva knihkupectví a mám čtení na celý měsíc. Jenomže další týden vyjdou zase nové, a tak musím jít znovu brouzdat regály. Jako, chápete to, ne? Takže umět přepnout do full-speed režimu čtení, aniž bych přišla o zážitek, to by se mi líbilo. Na povinnou četbu bych to samozřejmě aplikovala vždycky.

Neskutečnou výdrž

= schopnost dokončit jakoukoliv knihu

Touhle superschopností bych se sice dost mučila, protože každý bookoholic má kontrolku, která zasvítí v konkrétní chvíli během čtení a zachrání vás od té šílené nudy/prudy/blbosti. Jenomže, co když je to za 20 stránek lepší? Co když je ta knížka nakonec úplně boží a já to nikdy nezjistím?

Velkou odvahu

= umět se vymanit z oblíbeného žánru a umět si užít cokoliv jiného (včetně Slovníku cizích slov)

Občas se při čtení trochu „zacyklím“. Mám prostě období, kdy se rozhodnu přečíst celou Austenovou, z té pak skočím ke sci-fi a nakonec si dám re-reading Harryho Pottera. Jenomže se dost často ohraničím v jednom žánru a říkám si „No tak horory bych teda nikdy nemohla číst.“ Čímž se připravím o potenciálně dokonalý čtenářský zážitek a kupu fantastických knížek jen kvůli svým předsudkům. Chce to víc odvahy!

Super-multitasking

= umět číst několik knih najednou a neztratit se v tom

Vedle postele mám asi metr a půl vysoký komínek knih, které si chci přečíst. Jenomže věčně nevím, se kterou začít. A když už začnu, mám zítra chuť na nějakou jinou a pozítří zas sahám po další. Na konci týdne se chci vrátit k té první, ale už nemám vůbec ponětí, o co šlo, a která postava je z kterého příběhu. Možná namítnete, že bych spíš potřebovala trochu disciplíny a prostě u toho vydržet, ale ale… 

Rentgenové oči a telepatické schopnosti

= umět číst mezi řádky, pochopit každý náznak, prokouknout každou narážku a skrytý smysl, objevit i to, co nebylo napsáno

Tahle superschopnost není jen o tom, abych měla vyšší IQ a možná byla vnímavější. Spíš ji potřebuji ve chvíli, kdy je v knížce nějaká totálně úžasná pasáž, která skončí dřív, než chcete. Potřebovala bych se s ní trochu víc „pomazlit“ a prostě ji přečíst znovu nestačí. Chci ji prozkoumat, najít v ní další příběhy, rozvinout ji do nejmenších detailů. Ale ne s použitím své fantazie (to už umím), ale s možností napojit se na stejné vlny jako autor a prožít si to stejným směrem, jakým píše.

Tak kdybyste to mohli všechno někdo zařídit, tak mi dejte vědět. Určitě musí existovat nějaký lektvar, zázračný kámen nebo dotyk mimozemšťana, který mi pomůže.

Sledujte mě na Facebooku, Twitteru nebo Google+

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *