15 knižních tipů na Vánoce

Vánočních příběhů, kuchařek, omalovánek a dalších knih je celá řada. Pokud si nevyberete v tomto článku, neváhejte se obrátit na naše knižní poradce.

1. Jay Asher: Vánoční zázrak

Vánoční zázrak – Sierra vede dva životy. Jeden v Oregonu, kde její rodina vlastní farmu vánočních stromků. A druhý v Kalifornii, kde před Vánocemi stromky prodávají. A opustit jeden vždy znamená, že jí schází ten druhý. Tak to je až do posledních Vánoc, kdy potká Caleba. Vzorného kluka, který ale před lety udělal obrovskou chybu a platí za ni dodnes. Sierra nedá na minulost a rozhodne se mu pomoct. To sice vyvolá vlnu nesouhlasu a podezření, ale Caleb se Sierrou přijdou na to, že jedna věc je silnější: pravá láska.

2. Zdeněk Miler, Hana Doskočilová: Krtek a Vánoce

Krtek a Vánoce – Byla zima, zvířátka ještě tvrdě spala ve svých pelíšcích. Ale Krtek ne, ten už běhal venku. Chtěl přichystat pro své kamarády z lesní stráňky báječné vánoční překvapení. A ukázalo se, že to nebude tak jednoduché, jak se zpočátku zdálo. Z dálky ho totiž pozorovala škodolibá tetka vrána. Jakmile spatřila krásný vánoční stromeček ozdobený dobrotami, hned na něj dostala zálusk. Krtek si však se známou zlodějkou snadno poradil. Chcete vědět jak? Tak honem otevřete tuhle zimní knížku!

3. Sheila Nortonová: Oliver – Kocour, který zachránil Vánoce

Oliver – Kocour, který zachránil Vánoce – Půvabný vánoční příběh, který vás chytne za srdce. Kocourek Oliver jen výjimečně opouští svůj domov v hostinci Myslivna. Když ale hospodu zničí požár, zůstane bez střechy nad hlavou. Přátelskému kocourkovi se naštěstí podaří brzy najít ve vesnici nový domov. Pak se však seznámí s nemocnou holčičkou Karolinou, která nemá žádné kamarády. Oliver si vzpomene na to, jak lidé pomohli jemu, a rozhodne se, že je nejvyšší čas na to, aby vesnice, ve které bydlí, zažila pravý vánoční zázrak…

4. Petr Šabach: A nakonec Vánoce

A nakonec Vánoce – Tři nové příběhy zasadil Petr Šabach do města v americkém státě Massachusetts, které dobře zná, protože zde žije jeho syn a vnoučata. V atmosféře Halloweenu a Vánoc prožívá svá drobná dobrodružství dvojka sehraných kluků, vypravěč Damián a frajer Robinson, kteří stihnou pohřbít mravence i prožít první milostná vzplanutí. Zkušený autor bestsellerů Hovno hoří a Občanský průkaz nám tak připomíná, že svěží vnímání světa nemusí být přímo závislé na věku člověka. Klukovský pohled je možné si uchovat.

5. František Kožík: Pohádky vánočního zvonku

Pohádky vánočního zvonku – Vánoce to bylo pro Františka Kožíka kouzelné slovo, znamenaly pro něj nejen vzpomínky na dětství, ale i právě prožívanou rodinnou atmosféru. Pro přátele rád vytvářel vánočenky, krátké básničky s ilustracemi. Mezi hezké zvyky patřily také pohádky, které vyprávěl dcerce v předvánočním čase. A teď si je můžete přečíst i vy! O potrhlé Andule, neposlušném koníkovi, třech zlých dědcích, úkolech prince Jasmína, nejhloupějším čertovi, Orličce, podivné noci, zázračném malíři, Kašpařince a mnohé další.

6. Charles Dickens: Vánoční koleda

Vánoční koleda – Proslulý příběh o starém lakomci, kterému duchové ukážou svět chudých, a změní tak jeho smýšlení. Příběh o hamižném obchodníkovi, který má rád jen svoje peníze a ani o Vánocích neumí být štědrý. Na Štedrý den se mu zjeví tři duchové, kteří mu mají pomoct stát se lepším člověkem. Po tom, co mu ukážou, se pak má rozhodnout, zda svůj život změní…

7. John Green, Maureen Johnsonová, Lauren Myracleová: Sněží, sněží…

Sněží, sněží… – Sníh o Vánocích je hezká věc, ale čeho je moc, toho je příliš. Taková sněhová bouře umí zamíchat i těmi nejlepšími plány – a když k tomu ještě připočtete, čtrnáct roztleskávaček, jedno miniprase a keramickou vesničku pro elfy, bylo by na rozpletení všech těch zmatků v městečku Gracetown skoro zapotřebí nějakého anděla! Tři vánoční příběhy o tom, že ne vždycky je to, oč stojíte, taky to pravé…

8. Chris Priestley: Příšerné příběhy vánoční

Příšerné příběhy vánoční – Praskající oheň v krbu, plíživé kroky křupající ve sněhu a doslova mrazivé tušení hrůzy. Ano, opět jsou tu tolik oblíbené Příšerné příběhy britského autora Chrise Priestleyho, kterého při návštěvě Prahy u příležitosti vydání českých překladů jeho knih město natolik nadchlo, že uvažuje umístit sem děj některého ze svých dalších děl. V sedmi příbězích prodchnutých tajuplnou, strašidelnou atmosférou čeká na čtenáře spousta geniálně nečekaných zvratů a samozřejmě nezbytné, hrůzu nahánějící poučení, že není radno porušovat pravidla ani psané či nepsané zákony…

9. Tim Burton: Můra noční, předvánoční

Můra noční, předvánoční – Seznamte se s Jackem Skelingtonem, pánem Halloweenska! Po více než dvaceti letech od prvního vydání vychází také u nás legendární Můra noční, předvánoční kultovního režiséra Tima Burtona. Bizarní královstvíčko, kterému Jack vládne, se každoročně stará o „hladký“ chod Halloweenu. Ale co dělat, když jedinečný večer skončí? Když Jack objeví Vánoční město, dostane fantastický nápad, jak zahnat nudu: letos ušetří Santovi práci. Ale může vzejít něco dobrého z toho, když si slavný červený oblek natáhne kostlivý hubeňour? To se dočtete v Můře noční, předvánoční.

10. Jakub Jan Ryba: Česká mše vánoční

Česká mše vánoční – Hej, Mistře! Vstaň bystře! Vzhlédni na jasnost, nebes na švarnost, krásu uhlídáš v tento noční čas… zaznívá už více než dvě stě let v čase vánočním. Spojením Rybovy mše a obrázků Josefa Lady vznikl pozoruhodný animovaný film České mše vánoční, který je každoročně neodmyslitelnou součástí vánočních svátků s Českou televizí. Filmem se inspiroval i tento zpěvník. Je určen všem, kteří si chtějí podobně jako v době Jakuba Jana Ryby vánoční mši sami zahrát a zazpívat.

11. Fiona Valpy: Vánoce po francouzsku

Vánoce po francouzsku – Evie kdysi Vánoce milovala, ale teď se nemůže dočkat, aby se jich zbavila. Úplně sama odjede na francouzský venkov, aby zapomněla na nejhorší ztrátu, která může ženu potkat. Vyzbrojená jen sešitem receptů po babičce je Evie odhodlaná Vánoce ignorovat a nejradši nikoho nevidět. Ale stane se, co vůbec nečekala. Sladké pokušení vyvolá ty nejromantičtější představy a zasuté pocity, světlo svíček zahřeje duši – a Vánoce přece jen přijdou i pro Evii, ačkoliv je nechtěla a nečekala…

12. Arthur Conan Doyle: CD Vánoční příběhy Sherlocka Holmese

CD Vánoční příběhy Sherlocka Holmese – Druhého dne Vánoc se doktor Watson vydal popřát Sherlocku Holmesovi vše nejlepší a našel ho, jak zkoumá ošuntělý, prstěný tvrďák, který nalezl poslíček Peterson na ulici společně s tučnou vánoční husou. Tak podivně začal jediný Holmesův vánoční příběh. Nakonec se ze zdánlivě nevinného nálezu vyvinul případ krádeže slavné modré karbunkule… A jak to celé dopadne? Vždyť přece Vánoce jsou časem odpuštění! Další příběh začíná také nevinně, snad až komicky – rozpuštěním podivného Spolku ryšavců. Z toho plynoucí ztráta laciného příjmu z opisování Britské encyklopedie přivedla ryšavého zastavárníka Jabeze Wilsona až k Sherlocku Holmesovi. „Případ tak na tři dýmky“, jak ho detektiv nazval, však po krátkém pátrání v terénu končí ve sklepeních londýnské banky…

13. Josef Lada, Michal Černík: České Vánoce Josefa Lady

České Vánoce Josefa Lady – Když se někdo zmíní o malovaných vánočních pohlednicích, jen těžko si lze nevybavit kresby od známého malíře a spisovatele Josefa Lady. Jeho nezaměnitelný malířský rukopis doprovází již desetiletí vánoční pohlednice, dětské knížky a kalendáře. V této publikaci samozřejmě nemohou obrázky tohoto malíře chybět, a navíc jsou doplněny jeho básničkami a vyprávěním, jaké to bylo o Vánocích v malebných českých vesničkách před lety.

14. Iveta Fabešová: Sladké a veselé s Ivetou

Sladké a veselé s Ivetou – Kdo by se netěšil na stůl plný typického vánočního cukroví, vánočku s rozinkami a vůni vanilky! A ještě dort na první svátek vánoční, vášnivé čokoládové košíčky pro večerní chvíle ve dvou a horkou čokoládu po návratu z procházky po českých betlémech. S cukrářkou Ivetou budete připravovat vše v časovém sledu od prvního adventu, abyste se nedostali před Štědrým večerem do časové tísně. Zkuste také upéct něco nového – pannetonne, kávová zrna, makronky, máslové rohlíčky s krémem, a oslníte každou návštěvu.

15. Johanna Basfordová: Vánoce – sváteční antistresové omalovánky

Vánoce – sváteční antistresové omalovánky – Johanna Basfordová je autorkou Tajné zahrady, Čarovného lesa, Ztraceného oceánu a Magické džungle. Jejích omalovánek se ve světě prodalo víc než 20 milionů a s radostí je kupují milovníci a milovnice omalovánek v celé řadě zemí.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *