11 knih slavných youtuberů

Úspěch na YouTube a dalších sociálních sítích většinou následuje útok na offline svět. Youtubeři jsou dnes tvářemi známých značek, účastní se festivalů a srazů a hlavně píší i knihy. Setkat se můžete s beletrií, memoáry i publikacemi, které jsou plné rad a typů kolem oblékání, životního stylu, natáčení videí apod. Podívejte se, jaké youtuberské knihy se teď čtou v Česku a mrkněte i na několik tipů ze zahraničí.

1. Zoe Sugg: Girl Online

Girl Online – Zoe Sugg neboli Zoella je britská blogerka, pochází z anglického Brightonu. Její videa na YouTube sleduje každý měsíc více než dvanáct milionů lidí. Zoella spustila svůj videokanál v roce 2009 – její příspěvky se zabývají tématy, jako jsou móda, kosmetika či životní styl, ale nevyhýbá se ani závažnějším otázkám spojeným s životem dnešních teenagerů. Má skoro sedm a půl milionů odběratelů na YouTube, jeden a půl milionu odběratelů na Twitteru a dva miliony na Instagramu. Její kniha Girl Online je svěží román plný romantiky a humoru, který se však zároveň zabývá aktuálními problémy, které mladá generace řeší, tedy zneužíváním internetu, kyberšikanou, falešným světem bulváru a pomíjivostí módních celebrit. Penny má tajemství. Pod přezdívkou Girl Online si začne psát blog o svém každodenním životě – o klucích a kamarádkách, o trablech ve škole i doma, ale také o záchvatech paniky a úzkosti, kterými v poslední době trpí. Girl Online promlouvá vtipným, neotřelým hlasem nové generace teenagerů. V originále už vyšlo i pokračování s názvem Girl Online on Tour.

2. Já, JůTuber

Já, JůTuber | Já, JůTuber 2 – Dvě knihy o nejznámějších českých youtuberech. Exkluzivní rozhovory, rady, tipy, návody a triky, jak se stát úspěšným ve světě YouTube. Jakou používají techniku? Co je pro ně nejdůležitější? Jací byli, než se proslavili on-line? V prvním díle se dočtete o MadBros, Pedrovi, Gabrielle Hecl, Stejkovi a Shopaholic Nicol, druhý díl představuje Martina Rotu, Fallenku, House, Expl0iteda a Makyna016.

3. Lucie a Nicole Ehrenbergerovy: A Cup of Style – Móda, krása a životní styl

A Cup of Style – Móda, krása a životní styl – Jsou dvě. Jsou krásné, úspěšné, populární a hlavně – mají styl. Toto je kniha oceňovaných blogerek, které znáte jako A Cup of Style. Je plná barevných fotografií pomůže s módou, se zdravým životním stylem, cestováním a motivací. Lucie a Nicole přináší praktické a konkrétní rady a tipy.

4. Daniel GoGo Štrauch: GOGO – Kluk z internetu

GOGO – Kluk z internetu – Bam, čaute, tu je GoGo! Tento pozdrav se ozývá z desítek videí, jež získala neuvěřitelné množství fanoušků. Jejich autorem je GoGo, vlastním jménem Daniel Štrauch, ulítlý, kurážný a především vtipný mladík z bratislavské Petržalky, jehož životním snem byla kariéra úspěšného youtubera. Za svým cílem kráčí vytrvale a úspěšně, dnes mu patří nejvíce sledovaný slovenský kanál na Youtubu, jenž vykazuje 1,1 milionu odběratelů. GoGo se zařadil k nejpřednějším celebritám nastupující generace a je výmluvným důkazem toho, kam až to může dotáhnout člověk, který je plný tvořivé energie, z komorního prostředí svého oranžového pokoje. V této knížce poutavě vylíčil svůj příběh a odkryl zákulisí své práce, úskalí, jež musel překonat, ale i ledacos ze svého osobního života.

5. Felicia Day: Jak (ne)být divný na netu

Jak (ne)být divný na netu – Kniha od průkopnice online zábavy, herečky a „královny geeků“ Felicie Day obsahuje zábavné, svérázné a inspirující vzpomínky na neobvyklé dětství, cestu za internetovou slávou i na to, jak své podivínství přijala a našla si vlastní místo na slunci. Když byla Felicia Day malá, celým svým srdcem (zoufale) toužila navázat vztah s ostatními dětmi. Vyrůstala na samém jihu USA, kde se jí dostalo domácího vzdělávání. Svou partu si proto hledala na internetu. Ten byl tou dobou v plenkách a Felicia si rychle osvojila každý jeho nový vývojový stupeň – ve vznikajícím digitálním světě nacházela radost a nepravděpodobná přátelství. Kdyby neprožila tak neobvyklé mládí – ještě v šestnácti letech ji máma každý den vozila do školy autem – asi by v sobě nikdy nenašla naivní přesvědčení, že si prosadí vlastní životní cestu. Po studiu matematiky zamířila do Hollywoodu, aby se věnovala herectví, přestože neměla naprosto žádné kontakty. Když ji pak přestalo bavit ztvárňovat jen samé bláznivé sekretářky, které se po večerech starají doma o kočku, rozhodla se pro internet natočit vlastní seriál. Feliciin náhlý internetový úspěch odstartoval její kariéru a brzy se stala jedním z nejvýznamnějších tvůrců v oblasti nových médií. Dnes je její svět naplněn kreativitou, počítačovými hrami a špetkou feminismu – stejně jako její vzpomínky.

6. Alfie Deyes: The Pointless Book / Úplně mimo knížka

The Pointless Book / Úplně mimo knížka – Tahle úplně mimo knížka z pera youtubera Alfieho Deyese je dokonalým doplňkem k jeho kanálu – ujetého a srandovního video-deníčku plného humoru, výzev a nicotností: upeč si dort v hrnečku, zúčastni se výzvy ke sledování lidí, udělej si časovou schránku, vytvoř deník jednoho týdne svého života, nauč se skládat origami. S knížkou plnou her, aktivit a různých srandiček nezbývá, než se přidat k Alfieho online publiku, vytvořit si úplně mimoidní památníček a s patřičnou hrdostí dělat samé neužitečné věci.

A pojďme se podívat i do zahraničí

7. Tanya Burr: Love, Tanya

Love, Tanya – První kniha britské fashion blogerky Tanyi Burr. Jde o mix autobiografie a průvodce, který je plný tipů týkajících se všech aspektů životního stylu. Tanya v roce 2014 uvedla na trh vlastní kosmetickou řadu, v prosinci 2015 byla na obálce magazínu Glamour a chystá vydání další knihy – Tanya Bakes.

8. Louise Pentland: Life With A Sprinkle Of Glitter

Life With A Sprinkle Of Glitter – Pokud sledujete Zoellu, znáte určitě i její kamarádku Louise, která začala točit videa v roce 2010 a šířila je přes svůj kanál s názvem Sprinkle of Glitter. Na kanál přispívala mimo jiné i motivačními videi. V srpnu 2012 založila také druhý kanál pojmenovaný Sprinkle of Chatter, kam nahrává videa o svém životě.

9. Tyler Oakley: Binge

BingeTyler začal s YouTube v roce 2007, kdy jeho první video dosáhlo 70 tisíc zhlédnutí. Teď má přes 8 milionů odběratelů. Také podporuje The Trevor Project, což je organizace pro mladou generaci LGBTQ komunity, do které investoval přes 25 000 dolarů. Sám sebe prezentuje jako profesionální fanynku Darrenna Crisse a One Direction.

10. Dan Howell, Phil Lester: Amazing Book is Not on Fire

The Amazing Book is Not on Fire – Daniel James Howell je britský youtuber a rozhlasový moderátor na stanici BBC Radio 1. Svůj účet danisnotonfire na YouTube si založil v roce 2006, ale videa natáčí až od října 2009, k čemuž ho přesvědčil Phil Lester, který je aktivní od roku 2006. Má více než 5 milionů odběratelů. Phil Lester září na YouTube jako AmazingPhil a s Danem uvádí rádiovou show Dan and Phil. Společně pak napsali i knihu The Amazing Book is Not on Fire.

11. Fleur de Force: Glam Guide

Glam GuideFleur de Force začala natáčet videa v roce 2009 a zabývala se vším kolem módy a krásy. V následujících letech recenzovala řadu produktů, nabízí tipy a návody, které také shrnula ve své knize.

Tip 

Pokud sháníte konkrétní zahraniční knihy, které momentálně nemáme skladem, můžeme vám je objednat. Stačí napsat kolegům z našeho cizojazyčného oddělení na e-mail [email protected]. Zjistíme, jestli je vámi požadovaná kniha dostupná, kolik stojí a rádi vám ji seženeme.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *