king 1 foto

Virtuóz napětí Stephen King: Na co se těšit v nové fantasy Pohádka?

O Stephenu Kingovi se tvrdí, že je králem hororu. To je nepochybně pravda, ale tento americký spisovatel taky mockrát ukázal, že mu je tahle škatulka malá. A teď tak činí znovu. Kromě čerstvé reedice Nespavosti mu v češtině už brzy vyjde dosud poslední román Pohádka.

Pětasedmdesátiletý King je ze všeho nejvíc vypravěč. Náruživý a pracovitý, neváhající v knihách odhalit svoje zkušenosti, zážitky i démony. Nyní je k dostání přes 70 jeho titulů, pravidelně vycházejí reedice, nikoli náhodou proto King patří mezi nejprodávanější autory současnosti. Tempo, napětí a gradace se v jeho knihách mísí s odkazy na americké reálie a pop kulturu, ale v míře, která je srozumitelná i zbytku planety. Tituly jako Nespavost, Carrie, To nebo Osvícení v knihovnách mají miliony čtenářů na celém světě.

POHÁDKA O KRÁLI

King se ale také čas od času vydává do světa fantasy – a tady se na chvíli zastavme. Román Pohádka (Fairy Tale) je totiž z této říše. Vypráví o sedmnáctiletém chlapci, který zdědí klíče od paralelního světa, kde spolu válčí dobro a zlo. Kingovým hrdinou je tentokrát Charlie Reade, běžný středoškolák, slušný student i sportovec. A dobrodružství na něj čeká hned za rohem. Díky nepravděpodobnému přátelství se starým samotářským mužem Howardem Bowditchem získá klíč od kůlny, která obsahuje portál do paralelního světa Empis plného pohádkových bytostí, princezen a zlých králů… Kingovi literární fanoušci se budou cítit jako „doma“ a rychle se zorientují mezi osvědčenými symboly: starý muž s tajemstvím, portál do jiné dimenze, chlapec, který zachraňuje cizí i náš svět… Samozřejmě, že to připomíná (nejen) Talisman.

Jak Stephen King prozradil, Pohádka pro něj byla útěkem z covidových uzávěr a cestou, jak se vyrovnat se světovou katastrofou. Další výpovědí od mistra příběhu, kterou si musíte přečíst. Můžete se začít těšit, do vydání v češtině už zbývá jen pár týdnů.

9788075935076
Nespavost – 3. vydání

NESPAVOST – 3. vydání již brzy!
Hlavního hrdinu provázejí problémy. V poslední době má potíže se spánkem. Mívá vidění, ale není si tak zcela jistý, zda se skutečně jedná jen o halucinace. Stále se ještě nesmířil se svou čerstvou rolí vdovce a zažívá teď opravdu těžké časy… A není divu, vždyť děj příběhu se odehrává v Derry, malém městečku tak velmi dobře známém všem fanouškům tohoto autora. Pod klidným povrchem všedního života zde zuří temné síly a nemilosrdně strhávají obyvatele do svého smrtícího víru.

Začtěte se do kultovních děl mistra hororu:

Tento článek vyšel v Magazínu LUXOR v březnu 2023.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *