Skaermbillede 2023 01 03 kl. 3.58.19 PM 954x1333 1

Fenomén Jojo Moyesová: „Píšu příběhy, které v sobě mají lásku.“

Během jediné stránky vás rozesměje i rozbrečí. To dokáže jen málokdo. Britská autorka Jojo Moyesová vypráví své příběhy svěže a zároveň s dojemnou hřejivostí. Roky psala romány a žila poklidný život. Tedy než se i její vlastní nedávno zastavil na spletité křižovatce. Během pandemie totiž prošla rozvodem, přišla o rodiče a nemohla se soustředit na to, co ji vždy šlo tak snadno – na psaní.

„Ustlala jsem si postel, umyla vlasy a rty si namalovala rtěnkou. Tyhle maličkosti mi dávaly naději, že přežiju ráno. Fungovala jsem uprostřed ničeho a už jsem nemohla dál,” svěřila se v nedávném rozhovoru pro Washington Post Jojo Moyesová.

hheRGyUTV4vzXTmmqj7SEo
Z filmu Než jsem tě poznala

Přitom by se zdálo, že se jí daří, na co sáhne. Nejprve úspěšná novinářka, pak spisovatelka proslulá romány o tom, jak se hrdinky dokážou statečně poprat s životními kopanci. Do výšin světového úspěchu ji katapultoval román Než jsem tě poznala a jeho filmová adaptace s Emilií Clarkovou v hlavní roli. Navíc měla Jojo Moyesová pěknou rodinu a vše se dařilo. Jenže stačilo pár týdnů a vše se sesypalo jak domeček z karet.

„Probrečela jsem celé dny, brala antidepresiva, hodně jsem zhubla a nemohla jsem spát ani pracovat. Dostala jsem psa, chodila s ním na procházky a poslouchala přitom audioknihy, protože jsem nedokázala číst. Snažila jsem se najít rovnováhu a rozhodla se, že už nikdy nebudu pracovat tak hodně jako dřív. Už chápu, že to pro mě nebylo dobré,” svěřila se svému publiku, i když do té doby si své soukromí střežila. Jednoho dne si ale řekla: „Proč to vlastně skrývám? V upřímnosti je osvobození a proč dávat záminku, aby si někdo mé mlčení vysvětloval špatně,” svěřila se s odhodlaností sobě vlastní.

Přestala jsem cítit radost. A řekla jsem si, že mám šanci ji znovu najít, i když budu sama. A pak se stala zvláštní věc – po letech jsem potkala dávného přítele, kterého jsem znala ve dvaceti, a začali jsme spolu chodit. Bylo to jako zjevení.” Životní krize (a doufejme, že i její happyend) se stal námětem jejího posledního románu Someone Else‘s Shoes, který zatím vyšel v originále a české publikum se ho dočká v příštím roce.

„DŮLEŽITÉ JE VĚDĚT, ŽE AŤ UŽ SI NA SVÉ CESTĚ VYBERETE JAKO DOPROVOD KOHOKOLI, NEDOVOLÍTE MU ROZHODOVAT O TOM, KÝM BUDETE.“

– z románu Sama sebou

V mezičase se ale můžete začíst do románu Loď plná nevěst, která se v těchto dnech objeví v knihkupectvích. Jojo Moyesová nemá ráda, když ji zařazují mezi romantické autorky: „Píšu spíš příběhy, které mají v sobě lásku. Nejromantičtější věcí, která se v této nové knize stane, je, že chlap uvaří ženě talíř vajec.”

O novince Loď plná nevěst:
Píše se rok 1946. Druhá světová válka skončila a po celém světě začínají mladé ženy plnit sliby, které daly mužům, za něž se během války provdaly. V australském Sydney se čtyři ženy připojí k dalším šest set padesáti válečným nevěstám na neobvyklé cestě do Anglie na letadlové lodi Victoria, která převáží nejen zbraně a letadla, ale i tisíc námořních důstojníků. A byť na palubě panují přísná pravidla, životy cestujících se začnou přes hrozbu přísných sankcí proplétat. A Frances Mackenziové, komplikované mladé ženě, utíkající před minulostí, změní tato plavba navždy život…

JOJO MOYESOVÁ (* 1969) psala deset let pro britský deník The Independent. Pobývala také v Hongkongu jako dopisovatelka listu Sunday Morning Post. V roce 2002 debutovala románem Schovej mě v dešti (Sheltering Rain), inspirovaným osudy jejích prarodičů, a od té doby je spisovatelkou na volné noze. Dvakrát získala prestižní britské ocenění Romantic Novel of The Year. Má tři děti, je velkou milovnicí koní a také vášnivou jezdkyní.

jojo moyes

Tento článek vyšel v Magazínu LUXOR v květnu 2023.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *