Navrh bez nazvu 12 2

Fenomén Jodi Picoultová: Kdo koho přemůže?

Na stránkách svých knih nechává rozeznít i ta nejjemnější vlákna našich citů. Dokáže své čtenáře dojmout i rozčílit. Někdy je dokonce nechá bezradně stát před hradbou nezodpovězených otázek ve chvíli těžkých rozhodnutí. Spisovatelka Jodi Picoultová se kontroverzních ani bolavých témat nebojí. A možná právě proto je považována za královnu psychologického románu.

Moc dobře totiž ví, že nic není černobílé. „Každý máme ve svém nitru nějakou příšeru; každý máme ve svém nitru i někoho svatého. Otázkou je, koho z nich živíme víc a kdo toho druhého přemůže,” vysvětluje Jodi Picoultová inspiraci své tvorby starou indiánskou moudrostí. A tahle úspěšná Američanka moc dobře ví, že tato otázka se dá rozehrát v téměř jakékoli životní situaci.

Jaká kniha ji samotnou nejvíce ovlivnila? „Bylo mi 13 a uhranul mě slavný Sever proti Jihu. Naučila jsem se nazpaměť celé pasáže, dokonce jsem dokázala přehrát i zásadní scény mezi Rhettem a Scarlett. A to obě role! Možná i proto jsem prvního kluka měla až v patnácti,” vtipkuje s odstupem let. Každopádně si tenkrát poprvé uvědomila, jako opojné může být stvořit prostřednictvím slov celý vlastní svět. A rozhodla se, že to jednou taky zkusí.

„OBČAS SLOVA NEJSOU DOST VELKÁ, ABY DOKÁZALA OBSÁHNOUT VŠECHNY POCITY, KTERÉ SE DO NICH ČLOVĚK SNAŽÍ VLOŽIT.“

Její cesta mezi nejprodávanější spisovatele dneška byla ukázková. Absolvovala obor tvůrčí psaní na respektovaném Princetonu, a pak získala ještě magisterský titul z Harvardu. Jodi Picoultová přiznává, že ji baví zpracovávat náročná témata, na která je možno nahlížet z různých stran. Přízeň čtenářů si získala i tím, že jim ve svých knihách předkládá pečlivě do nejmenších detailů propracovaná témata i prostředí. A kdy se můžeme těšit na další? Už brzy. Do konce roku by totiž měla v češtině vyjít její knížka Kéž bys tu byl…, která vypráví o tom, jaké to je, když vás život znenadání „odstaví” mimo komfortní zónu. A s černobílým pohledem rozhodně nepočítejte.

Jodi Picoult credit Deborah Feingold crop 22

JODI PICOULTOVÁ napsala přes dvě desítky románů, jichž se prodalo odhadem 40 milionů výtisků v 35 zemích po celém světě. V roce 2003 získala cenu New England Bookseller Award a osm jejích posledních titulů se ihned po vydání vyhouplo na první místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times. S manželem žije v New Hampshire a společně vychovali tři děti.

Tyto knihy Jodi Picoult mají čtenáři nejraději:

O novince Kniha dvou cest:
V jediném okamžiku se pro Dawn Edelsteinovou všechno změní. Sedí právě v letadle a má se připravit na nouzové přistání. Hlavou jí proběhne spousta myšlenek, ale nejvíce ji překvapí, že žádná se netýká jejího manžela, ale muže, jehož naposledy viděla před patnácti lety. Dawn jako zázrakem přežije, ale stejně tak i všechny pochybnosti, které se tak náhle vynořily. Má dobrý život. Doma ji čeká manžel Brian, milovaná dcera a její práce, kdy klientům ulehčuje přechod mezi životem a smrtí. Jenže kdesi v Egyptě žije vědec Wyatt Armstrong, který odkrývá starověká pohřebiště. Archeologii se Dawn kdysi také věnovala, ale život ji nakonec zavál jinam. A když se teď zdá, že jí osud nabízí druhou šanci, už si není tak jistá volbou, kterou kdysi učinila.

Tento článek vyšel v Magazínu LUXOR v únoru 2023.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *