Navrh bez nazvu 7 1

Fenomén Dmitrij Gluchovskij: Když stojíte Na stráži

Říká se, že ruský spisovatel bez státní perzekuce není spisovatel. Takže Dmitrij Gluchovskij (chcete-li Dmitry Glukhovsky) už splňuje obě podmínky, jeho knihy mají miliony čtenářů po celém světě a zároveň ho Putinovo Rusko zařadilo na seznam hledaných osob. Kvůli jeho postojům k válce na Ukrajině. Těžko nyní obě věci od sebe oddělit. Autorovi veleúspěšné sci-fi trilogie Metro hrozí v Rusku 15 let vězení za to, že odsoudil invazi na Ukrajinu.

„Dalo se to předvídat. Pokud jako já všem říkáte, že země nevyhnutelně směřuje k sovětskému režimu, musíte počítat s tím, že vám to neprojde. Musíte být také připraveni na to, že když společnost přejde od autoritářství k totalitě, oponenti musí zmizet,“

řekl v jednom z rozhovorů loni v létě. Ve svém bestselleru Metro 2033 Gluchovskij popisuje, jak Arťom přežívá ve spletitém labyrintu moskevského metra, ve kterém lidstvo po jaderné válce našlo alespoň jakýs-takýs úkryt. V novince Stanoviště: Na stráži, která právě v češtině vychází, je vzdálená apokalypsa najednou na dosah. „Rusko v blízké budoucnosti. Po válce jsou celé oblasti zamořené a řeky otrávené. Jednotlivá města nemají téměř žádný kontakt s vládou v Moskvě. Mladý Jegor pobývá na základně v Jaroslavli už několik let…,“ stojí v anotaci na nejnovější román. Příznačnost pro rok trvající ruskou agresi na Ukrajině není potřeba nějak zvlášť vysvětlovat.

Gluchovskij, třiačtyřicetiletý moskevský rodák, si prošel všemi závratnými změnami poslední doby: coby chlapec přihlížel rozpadu Sovětského svazu, jako novinář sledoval Putina a vzrůstající ruský neoimperialismus a jako spisovatel líčí postapokalyptickou katastrofu, která srazí lidstvo na kolena. Jen teď už ruské reálie popisuje z větší dálky, protože pobyt doma by znamenal uvěznění. Putinovu režimu vadí dlouho, vždyť například v roce 2021 se pustil do otevřené války, když veřejně požadoval propuštění opozičního aktivisty Alexeje Navalného.

Z výše popsaného je zřejmé, že oddělit občana Gluchovského od spisovatele momentálně není možné. Ve svém žánru představuje špičku, je slavný po celém světě, ale i v Rusku, kde oslovuje mladou a střední generaci, které se válka bezprostředně týká. Nezbývá než doufat, že se jeho postapokalyptické vize nestanou realitou.

STANOVIŠTĚ: NA STRÁŽI

Rusko v blízké budoucnosti. Po válce jsou celé oblasti zamořené a řeky otrávené. Jednotlivá města nemají téměř žádný kontakt s vládou v Moskvě. Mladý Jegor pobývá na základně v Jaroslavli už několik let. Jeho nevlastní otec Polkan mu ztěžuje život a krásná Michelle o něj nemá zájem. Jegor sní o světě za železničním mostem, na druhé straně řeky. Po tomto mostě však nikdo nepřešel desítky let. Až do dnešního dne…

Předchozí bestsellery autora:

Článek vyšel v Magazínu Luxor v březnu 2023.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *