Patrik Hartl, Foto: LUXOR

24 hodin s Patrikem Hartlem

Jaký je den Patrika Hartla, kterému vyšla už šestá kniha? Kvůli Gazelám se na dva roky ponořil do ženského světa, aby příběh spolužaček mohl odvyprávět co nejvěrohodněji. Vy se teď můžete ponořit do jeho všedního dne.

5:15

Někdy se proberu o dvacet minut dřív, jindy o chvíli později. Zůstávám v posteli a vyřizuju maily. Podívám se do diáře a přemýšlím, na co se dnes těším. Když na nic, začnu se aspoň těšit na oběd a na večeři. Jídlo mám moc rád.

7:42

Nasedám s Ájou do tramvaje. Jedeme do školy. Mám za sebou horkou vanu, bez které se žádné ráno neobejdu. Ája snědla křupinky s mlékem a koukala při tom na pohádku na tabletu. Povolenou tabletovou půlhodinu vždycky spotřebuje hned ráno, aby se dala dohromady. Moje žena Martina jí učesala dlouhatánské vlasy, já jsem připravil do aktovky svačinu.

8:00

Začínám být k dispozici světu. Zavolám mámě, aby měla radost, že se jí ozývám. Pak se vracím domů posnídat s Martinou. Povíme si, co jsme si za těch dvaatřicet let, co spolu žijeme, ještě nepověděli. A rozdělíme si denní rodinné úkoly. Pak valím do divadla.

9:00

Usedám v kanceláři a začínám psát knížku. Každou čtvrthodinu odbíhám do sousedních kanceláří, ve kterých švitořím s kolegy a kolegyněmi. Hihňáme se a já mám radost, že jsem součástí kamarádské tlupy, mého divadelního kmene.

12:00

Jde se na oběd! Nejvíc miluju smažená játra s kaší. Po jídle v kanceláři usnu a kolegyně mě fotí, aby se mi smály, jak ve spánku vypadám blbě.

13:00

Pokračuju v psaní. Nic zajímavého nezažívám. Všechno pozoruhodné se odehrává v notebooku. Jsem šťastný, že to tak je. Každý, kdo má zajímavý život, má taky spoustu problémů.

hartl

17:30

Courám se procházkou domů. Koukám na lidi v ulicích. Občas mě někdo tak zaujme, že si začnu představovat, kam jde a proč. Přede dveřmi našeho bytu se na okamžik zastavím, abych se připravil na atak Áji, která si bude chtít hrát.

18:00

Hraju si s barbínami. Ale radši kreslím princezny.

19:00

Večerní rutina. Martinka nacpe Áju večeří a sedmnáctiletý syn Hynek uvaří zbytku rodiny. Baví ho to. To je super. Já uklidím s Ájou hračky a pošolichám i jiný nepořádek v bytě. Přečtu Áje pohádku a Martina si k ní lehne na usínání. Nebo si to prohodíme.

20:30

Povídáme si s Martinou a Hynkem. O dospívající generaci, o neklidné globální politické situaci nebo o vybavení do přírody. O tom vybavení mluví Hynek nejradši. Ale povídat si dvě hodiny o různých typech zálesáckých nožů vydržíme s manželkou jen málokdy.

22:30

Vyhazuju rodinu z obýváku. Tam spím, abych nikoho nerušil, protože brzy ráno vstávám. Ještě se podívám na YouTube na video o nejlepších pracovnících světa. Pohled na zedníky bleskurychle nahazující omítku mě příjemně uspává…

Článek vyšel v Magazínu LUXOR v prosinci 2023.

Patrik Hartl 7

O novince Patrika Hartla Gazely:

Toto je příběh bouřlivého týdne tří nejlepších kamarádek, které kdysi chodily do třídy s Prvokem, Šampónem, Tečkou a Karlem. Šárka v pondělí oslaví narozeniny, večer ztratí mobil a v úterý se jí kvůli tomu otřese život v základech. Karolína ve středu přivítá doma svého manžela, se kterým rok nežila, a musí se to znovu začít učit. A Helena během pátku konečně uvěří, že by mohla zapomenout na rozvod a znovu se zamilovat. Události těchto všedních dní je vrhnou do takových turbulencí, že ani jedna z nich večer před víkendem netuší, jak bude její život vypadat v neděli.

Je to román o radostech, které nejde prožít bez odvahy, o nekonečném boji o rodinnou harmonii a o náctiletých snech, kvůli kterým je třeba riskovat. Užijte si tu jízdu s Gazelami! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *