Zajímavost blog2

Zajímavosti a libůstky světových mistrů pera

Připravili jsme si pro vás několik více či méně uvěřitelných informací o slavných ženách a mužích světové literatury. Při čtení můžete rozmýšlet o tom, co už jste věděli a co je pro vás úplnou novinkou. Důležité je, že ač to bude znít neskutečně, všechno je to čistá pravda.

Agatha Christie svou první detektivku napsala na popud sázky se sestrou. Ta totiž tvrdila, že Agatha nemá na to napsat dobrou detektivku.

Zajímavost blog3

Japonský spisovatel Haruki Murakami je známý svou pracovitostí. Každý den vstane ve čtyři ráno, jde plavat a následně šest hodin píše.

Vladimir Nabokov, autor slavné Lolity, nebyl jen spisovatel, ale také v oboru uznávaný specialista na motýly.

Ikona francouzského naturalismu Émile Zola byl sice brilantním spisovatelem, nicméně ve škole propadl z literatury.

Autor a čelní představitel existencionalismu Albert Camus natolik miloval kouření cigaret, že i svou kočku pojmenoval Cigarette.

Zajímavost blog5

Viktor Hugo psal díla rozsáhlá, jeho největší hity Chrám Matky boží v Paříži či Bídníci jsou rozsahem vskutku obrovské. Ale když mu psaní zrovna nešlo a měl blok, řešil to tím, že se prostě svlékl donaha a pokračoval tak.

Sci-fi mistr Ray Bradbury, známý například knihou 451° Fahrenheita, měl jedno pevné pracovní pravidlo. Za každou cenu napsal denně minimálně 1000 slov.

Samuel Beckett, irský spisovatel a hlavní představitel absurdního dramatu, nejenže napsal Čekání na Godota, ale napsal také přímo pro Václava Havla hru Katastrofa o disidentech. A také se aktivně zapojil do protifašistického odboje.

Jean-Baptiste Poquelin, známý jako Moliére, hrál hlavní role ve svých divadelních hrách jako Zdravý nemocný, Tartuffe nebo Lakomec. Zemřel téměř hned po dohrání inscenace, s oponou dostal záchvat kašle a zhroutil se k zemi. Do pár hodin byl mrtvý. Kašel měl i během hry, ale jelikož šlo o inscenaci Zdravý nemocný, publikum to považovalo za součást představení.

Zajímavost blog1

Alexandre Dumas starší psal historické romány v duchu romantismu. A vydělávaly mu těžké peníze. Jen za výdělek z románu Hrabě Monte Christo si nechal postavit luxusní zámek.

Nyní už vám jen doporučujeme, abyste prohledali knihovnu a našli si od autorů něco krásného a zábavného ke čtení.

Lucie Zelinková

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *