Navrh bez nazvu 2 3

Young adult: Napsáno pro teenagery, návykové i pro dospělé

Doby, kdy si náctiletí čtenáři mohli vybírat mezi fantasy knihami a milostnými romány Lenky Lanczové, jsou už dávno pryč. Teď je tu young adult! Literatura pro ty, kteří už mají jednou nohou nakročeno k dospělosti, však zaujme i starší čtenáře. Ať už se totiž jedná o romanci, sci-fi nebo třeba fantasy, jedno mají YA knihy společné: Jsou silně návykové! Příběhy, které se často potýkají s tématy blízkými mladému publiku, jsou totiž neuvěřitelně čtivé.

Vyzkoušejte to na vlastní kůži!

Colleen Hoover – Na obtíž
Královna young adult literatury Colleen Hoover alias CoHo se loni oficiálně stala nejúspěšnější autorkou na světě: jejích knih se prodalo neuvěřitelných 14,3 milionu výtisků! Její knihy vás rozesmějí i rozpláčou – a romance Na obtíž není výjimkou. Rodina Merit Vossové je všechno, jen ne obyčejná. Merit se cítí bez přátel a tak trochu neviditelná. Alespoň do chvíle, kdy pozná charismatického Sagana. Je to láska na první pohled, než se zjistí, že je Sagan tak trochu… zadaný!

Anna Musilová – Tamařino souhvězdí
I v českém literárním rybníčku vznikají příběhy, které mají mladému publiku rozhodně co říct. Jedním z nich je i román s LGBT tématikou Tamařino souhvězdí od Anny Musilové. Život devatenáctileté Liv se ani trochu neubírá směrem, kterým by si přála. Přijímačky na vysněnou fotografickou školu nevyšly, místo toho studuje práva, přivydělává si jako servírka v kavárně a těžko hledá společnou řeč s rodiči. A pochybuje. O sobě, o tom, co cítí, o své budoucnosti. A potom potká Tamaru…

Michaela Červenková – Počítám s tebou
Deprese a úzkostné stavy jsou u teenagerů častější než kdy dřív – promítly se proto i do knihy Počítám s tebou autorky Michaely Červenkové. Hlavní hrdinka Lada totiž v důsledku úzkostné poruchy žije s neustálými obavami. Tou největší z nich v tuto chvíli je, aby se o jejích psychických problémech nedozvěděli její noví spolužáci. Jenže co když ukrývání psychických problémů není ten nejlepší způsob, jak se s nimi vypořádat?

Theo Addair – Supertajný seznam věcí
Hravá a místy tak praštěná, že se jen těžko ubráníte smíchu – to je kniha Supertajný seznam věcí od autora oblíbeného díla Muffin a čaj. Sledujeme příběh Luky, který si vezme do hlavy, že nehodu svého dvojčete Nadi způsobil kletbou, kterou na ni uvalil v dětství, a tak se ji snaží zvrátit plněním množství bláznivých úkolů. Na pozadí příběhu se navíc dozvídáme, že je Luka transgender a právě prochází tranzicí – autor Theo Addair čerpá ze svých životních zkušeností, jak o sobě totiž sám říká, „býval vždycky divná holka“.

Barbora Adamcová – Chuť prázdna
Ani Chuť prázdna české autorky Barbory Adamcové se nevyhýbá tématům, která mohou být pro mladé čtenáře aktuální a palčivá: sociálním sítím a anorexii. Dospívající a nepříliš sebevědomá Anna chce mít pod kontrolou alespoň jednu věc – sebe samu. Jenže co když ta kontrola znamená snažit se za každou cenu získat co nejmenší číslo na váze, touhu stát se ideálem, který dennodenně vídá na sociálních sítích?

Rainbow Rowellová – Eleanor a Park
Oblíbili jste si dnes už kultovní Hvězdy nám nepřály? Potom vás chytí za srdce i romance ze školního prostředí Eleanor a Park. Hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. V krátkých kapitolách se střídají pohledy obou hrdinů a než se nadějete, ze všech sil držíte těmto dvěma „outsiderům“ palce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *