LCKK blog

Včera se udílely tradiční literární ceny

Literární cena Knižního klubu a Literární cena týdeníku Reflex jsou v mnoha ohledech jedinečné. Nezaměřují se na již publikované práce, jak bývá obvyklé, ale vybrané původní rukopisy proměňují v knihy. Včera, tedy 1. září 2021 proběhlo v zahradách Kláštera sv. Anežky České slavnostní vyhlášení již 26. ročníku Literární ceny KK a 3. ročníku Literární ceny týdeníku Reflex.

Literární cena Knižního klubu už od svého vzniku v roce 1995 cíleně podporuje domácí tvůrce a rozvoj kvalitní české literatury. Díla vydaná díky Literární ceně Knižního klubu dosahují literárních i komerčních úspěchů. Například romány Děvčátko, rozdělej ohníček Martina Šmause a Zvuk slunečních hodin Hany Andronikové získaly ocenění Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Tapetář Emy Labudové byl na tuto cenu nominován.
Literární cena týdeníku Reflex je udělována za druhý nejúspěšnější rukopis LCKK a odměnou pro vítěze je vydání knihy pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub a roční předplatné týdeníku Reflex.

Letošními laureátkami se staly dvě spisovatelky, vítězkou 26. ročníku Literární ceny Knižního klubu je Dominika Prejdová s románem Z čeho je den a Literární cenu týdeníku Reflex 2021 získala kniha Amáliina nehybnost, autorky Kateřiny Rudčenkové.

Vítězný rukopis Dominiky Prejdové obstál v konkurenci 98 zaslaných prací. Odměnou vítězce je vydání knihy pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub, prémie 100 000 Kč a originální skleněná plastika ve tvaru otevřené knihy. Oceněnou práci vybrala porota ve složení: spisovatelka, scenáristka a filmová publicistka Tereza Brdečková, spisovatel Pavel Brycz, literární historik a kritik Pavel Janáček, publicistka Kateřina Kadlecová a spisovatelka Jana Šrámková.

Obě laureátky a jejich knihy vám samozřejmě představíme…

LCKK blog 2

Šťastná vítězka Dominika Prejdová

Román Dominiky Prejdové Z čeho je den popisuje dynamiku a mikrosvět patchworkové rodiny v rozmezí několika let, z perspektivy nevlastní matky a matky dvou dalších dětí. Jde stvořit novou rodinu a za jakých podmínek? Na základě fragmentů, běžných i mimořádných situací společného života se autorka snaží najít odpověď, zachytit, co se mění a co zůstává neměnné.

Dominika Prejdová (*1979) absolvovala FF UK, pracovala jako filmová publicistka, dramaturgyně filmového festivalu Febiofest (2003–2007) a ve filmové distribuční společnosti Artcam (2008–2013). V současné době pracuje jako scenáristka. Od roku 2011 bydlí ve Varšavě. V roce 2009 debutovala prózou Marijin dvor. Za román Z čeho je den získala v roce 2021 Literární cenu Knižního klubu.

LCKK blog 3

Neméně šťastná Kateřina Rudčenková

Amáliina nehybnost popisuje Sedm let v životě ženy – redaktorky časopisu, poučené všemi druhy umění i myšlenkových konceptů, ženy, která pomalu prošvihává svou biologickou roli matky a řešení hledá v psychoterapii, miluje hory a Japonsko, a její pozorovatelský talent cílí na zpočátku zásadní, pak trapný, a nakonec komický seznam mužů, z nichž ten nejdůležitější je – mrtvý.

Kateřina Rudčenková (*1976) je česká básnířka, prozaička a dramatička. Absolvovala Konzervatoř Jaroslava Ježka a Českou zemědělskou univerzitu v Praze. V roce 2003 obdržela německou básnickou Cenu Huberta Burdy. Za divadelní hru Niekur získala 2. cenu v dramatické soutěži Cen Alfréda Radoka. V roce 2014 obdržela za básnickou sbírku Chůze po dunách Magnesii Literu za poezii. Za novelu Amáliina nehybnost získala roku 2021 Literární cenu týdeníku Reflex.