Minout blog

V minulém roce jste možná minuli…

V uplynulém roce vyšlo, i přes všechny obtíže, spoustu skvělých a báječných knih. Možná vám některé z nich utekly, tak jsme se rozhodli vám je trochu připomenout. O všech jsme vám sice už dávali vědět, ale v tomto článku je najdete hezky pohromadě.

Detektivky pro milovníky napětí
Vyšlo hned několik napínavých thrillerů z pera vašich oblíbených autorů. Daniel Cole proslul trilogií krimithrillerů, které šokovaly, vyděsily a napnuly čtenáře po celém světě. Na konci roku 2020 vyšla celá trilogie v krásném dárkovém boxu. Začalo to hrůzným Hadrovým panákem (2017), případem mrtvoly sešité z částí různých těl a nalezené v jednom londýnském bytě. Pokračovalo to neméně úspěšným a brutálním Loutkářem (2018) o sérii nezvyklých vražd, jejichž oběti mají na hrudi vyřezané slovo „NÁVNADA“ a domnělí pachatelé slovo „LOUTKA“. A vyvrcholilo to Koncem hry (2019), kde se jedinečný vražedný kruh případů týmu kontroverzního detektiva Williama „Wolfa“ Fawkese a jeho kolegyně Emily Baxterové originálně uzavřel. Prozatím.

kdo o tom ví

Lesley Kara, autorka bestselleru Fáma, se vrátila do městečka Flinstead, aby rozjela další napínavou jízdu. Astrid Phelpsová, hrdinka její nové knihy Kdo o tom ví, se po letech vrací k matce do rodného města, aby se zde otřepala z pobytu v protialkoholní léčebně. Vypadá to na novou šanci, ale Astrid skrývá temná tajemství, jejichž prozrazení nyní hrozí. A rozhodně u toho může jít o život.

Doktor Theo Cray je proslulý tím, že za použití matematických metod dokáže vypátrat sériové vrahy. Jenže pak je vystaven působení patogenu ovlivňujícímu mozkovou činnost a vědomí, že má v těle virus, který z něj samotného může udělat zabijáka, mu zničí pověst i vyšetřování a on začne pochybovat o vlastní příčetnosti. Tak začíná Temný vzorec, již čtvrtý případ biologa Thea Craye, oblíbeného hrdiny autora (a iluzionisty) Andrew Maynea. Jak to dopadne, už si musíte přečíst sami.

vzorec

Historie, horor i apokalypsa
Jestli neholdujete tradičním thrillerům a honění se za zabijáky, můžete si vybrat třeba historický román. Na hraně noci je překrásným a citlivým příběhem inspirovaným skutečnými událostmi. Vypráví o síle naděje, vykoupení a hledání světla v jednom z nejtemnějších období dějin, v době druhé světové války. Píše se rok 1942. Poté, co nacisté obsadili školu vedenou františkánským řádem, mnich Anton Starzmann přišel o všechno. Odpoví na inzerát chudé vdovy z malé podhorské vesnice, která hledá muže, jenž by jí pomohl s výchovou tří dětí. I Anton něco hledá – příležitost odčinit selhání při neúspěšném pokusu ochránit své studenty před běsněním nacistů. Zatímco se snaží vpravit do nečekané role manžela a otce, Anton se zároveň zapojí do tajného odbojového hnutí. Když je nakonec odhalen, odhodlá se ke konečnému aktu odporu vůči nenáviděnému režimu. Riskuje přitom ztrátu manželky a dětí, které začal milovat víc, než si dokázal představit.

na hraně noci

Milovníkům dobrého hororu padne jistě do noty Imaginární přítel, napínavý příběh od autora bestselleru Ten, kdo stojí v koutě. Kate Reesová utíká násilníkovi, a tak uprostřed noci sebere sedmiletého syna Christophera a společně se vydávají hledat nový život. Cesta je zavede až do malého městečka Mill Grove v Pensylvánii, které je tak odlehlé a zapomenuté, že by je tam nikdy nikdo nehledal. Jenže když necháte jedno nebezpečí za zády, neznamená to, že další na vás už nečeká. A přitom se z počátku zdá, že konečně našli klidné místo k životu. Jenže pak Christopher zmizí. Šest dlouhých dní po něm není ani stopy. Dokud zničehonic nevyjde z lesa na kraji města. Není zraněný, je na něm ale něco divného. Nevrací se totiž sám. V hlavě slyší hlas, který mu napovídá, co má dělat. Hlas, který pro něj má jasný úkol. Christopher musí do Vánoc v lese postavit stromový domek. Pokud to nedokáže, stane se všem v Mill Grove včetně jeho milované maminky něco nepopsatelně strašného…

Imaginární

Jestliže někdy rádi uniknete z našeho světa do těch utopických, jistě si užijete apokalyptický thriller Písek. Než se do něj vnoříte, pořádně se nadechněte – může to být naposledy. Starý svět byl zasypán. Nový teď existuje jen na vršcích pohyblivých dun. V zemi skučícího větru a pekelného, všudypřítomného písku se čtveřice sourozenců pokouší dát znovu dohromady svou rodinu. Jejich otec pracoval jako písečný potápěč, jeden z těch, kdo z hlubin pouště přináší pozůstatky starého světa, které lidem pomáhají přežít. Ale otec zmizel. A svět, ve kterém své děti zanechal, nejspíš brzy zmizí taky…

Písek

Z českých luhů a hájů
Možná už vás nebaví zahraniční produkce, takže raději sáhnete po knížce české. Iluze, nová kniha bestselleristky Barbary Nesvadbové, vypráví o nesobecké síle lásky, odhodlání nevstupovat dvakrát do téže řeky a iluzích, které si opakujeme, když do té řeky následně vstupujeme. Překladatelka Karla potkává Martina v těžkém období svého života. Doposud dokonalý vztah s jediným synem začíná s jeho dospíváním dostávat trhliny, když se Tomáš snaží vyrovnat s vlastní identitou a vztahem k otci a začne experimentovat s drogami. A pak jednoho dne potřebují právníka… Martin se Karle stane nejprve záchranným kruhem, jenomže brzy mezi nimi zahoří divoký plamen spalující vášně a nic už pak nejde vzít zpátky.

Iluze

Anna Bolavá napsala další nevšední příběh Před povodní. Vilu na břehu řečovické řeky navštěvuje neznámý host. Přichází starou studnou a nepatří do suchozemského světa. Také Hanu Strnadovou přitahuje spíše svět pod hladinou než mezilidské vztahy ve městě. Nešťastně zamilovaný Jarda Vávra pozve na návštěvu Haninu bývalou psycholožku Radku Borskou, aby mu poradila s řešením komplikovaného vztahu. Doktorčino počáteční nadšení je vystřídáno rozčarováním a nutnou sebeobranou. Na pilu rodiny Vávrových chodí anonymní dopisy a dny začínají chutnat jako zkažená ryba. Řeka si žije vlastním životem, po dlouhém suchu se hladina nečekaně zvedá a vrací obyvatelům to, co do ní během zimy nerozvážně naházeli.

bolavá

A abyste si mohli v klidu číst, je třeba zabavit i malé čtenáře. Seznamte je s Vodopádem. Před páníčkem se tváří jako roztomilý retrívr, sotva ale za Vláďou zaklapnou dveře, stává se z něj neohrožený psí agent a vůdce psího komanda. Z tajné základny se špičkovým vybavením řídí záchranné operace. A v té nejnovější misi jde opravdu o hodně – záhadný pes jménem Brut má v úmyslu s pomocí mocného artefaktu ovládnout celé lidstvo a předat moc do rukou zvířat. To ale Vodopád nemůže dopustit! Podaří se mu spolu s chrtem Skippym, věčně hladovým Hugem, hackerkou Chloe a kocourem Klavírem zatnout Brutovi tipec? To se dozvíte, když na chvíli zvednete oči od videí a přečtete si příběh od slavného youtubera Vládi Kadlece! Je tak napínavý a vtipný, že ho děti nebudou chtít dát z ruky.

Vodopád

Ať už si vyberete jakoukoliv knížku, užijte si každou z nich.

Luxor, nejen knihkupectví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *