20230419 Luxor 32

Oslavte Pride „duhovým“ čtením! 6 LGBTQ+ knih, které si zamilujete

Praha teď hraje všemi barvami duhy! Právě totiž probíhá Prague Pride – týdenní LGBTQ+ festival, který tvoří bezpečný prostor pro setkávání všech lidí bez ohledu na sexuální orientaci a genderovou identitu. Abyste jej oslavili tak, jak si zaslouží, máme pro vás tipy na skvělé „duhové“ čtení – spoustu se ho urodilo především v žánru Young Adult, ale můžete se začíst i do románů nebo rozhovorů. Čím začnete?

Tucker Shaw – Když voláš moje jméno
New York v 90. letech. Sedmnáctiletého Adama právě pozval na rande vysoký pihovatý hudebník Callum a jsou zamilovaní až po uši. Milovníka módy Bena matka nepřijímá takového, jaký je, a tak přijíždí do New Yorku, kde může být konečně sám sebou. Těšte se na román nejen o lásce, ale hlavně o tom, jak se žilo v gayům v čase, kdy světem otřásala smrtící epidemie AIDS.

Alice Osemanová – Srdcerváči
Charlie je nervák, přiznaný gay a (snad až moc) přemýšlivý kluk. Nick je zase veselý, měkkosrdcatý hráč ragby. Okamžitě se stanou přáteli, ale mohlo by z toho být i něco víc…? Young Adult komiks Srdcerváči se už i v češtině dočkal hned několika dílů. Nebo si ho přečtěte v originálním znění – na procvičení angličtiny je grafický román ideální volbou!

Hanya Yanagihara – Malý život
Tíživý román o lásce, přátelství i utrpení nepřečtete jedním dechem jen proto, že má 640 stránek – rozhodně se ale nebudete moci odtrhnout a nejspíš uroníte i pár (rozumějte: potoky) slz… Smutný příběh pojednává o tom, jak se silné trauma může podepsat na sebedůvěře člověka, a kolik lásky je třeba k vysvobození z těch nejhlubších temnot duše. Mimochodem, víte, že autorce už za chvíli vychází novinka Do ráje?

F. T. Lukens – Šťastně až navěky?
Spojte Srdcerváče a artušovské legendy – co vám vyjde? Šťastně až navěky, feel-good fantasy s romantickou linkou! Arek byl předurčen k tomu, aby zachránil své království, má to ale jeden háček: Musí si do 18. narozenin najít životní lásku. A ta je možná přímo před očima… Příběh dvou kluků, kteří radši riskují smrt, než by se odvážili vyjevit své city, vás dojme i ohromně pobaví.

Filip Titlbach – Byli jsme tu vždycky

„Jednou jsem se zeptal mámy, co bude dělat, až budu dospělej a přivedu domů manžela s dětmi. Na to mi řekla, že doufá, že ona už nebude naživu.“

I s takovým (ne)přijetím se musí potýkat queer lidé. Novinář a moderátor Filip Titblach vám ve třinácti důvěrných rozhovorech představí životní zkušenost gayů, leseb, trans lidí nebo třeba drag queens. Povídá si s nimi o dlouhé a často i bolestné cestě hledání vlastní identity i o šikaně, které museli nebo dodnes musí čelit. Pokud chcete více proniknout do queer tématiky a nebaví vás suchá teorie, tato příručka vám rozšíří obzory.

Casey McQuiston – Červená, bílá a královsky modrá
Alex je syn americké prezidentky. Čeká ho účast na královské svatbě a setkání s britským princem Henrym, se kterým si příliš nerozumí. Pro zachování dobrých americko-britských vztahů však ti dva musí uzavřít zdánlivé příměří. To postupně přerůstá v něco mnohem hlubšího… Ústřednímu páru této LGBT romance budete napjatě držet palce při vzájemném oťukávání i v boji s předsudky.

Více tipů na čtení ve všech barvách duhy jsme si pro vás připravili i na našem e-shopu – inspirujte se a najděte si příběh, který vás chytne za srdce!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *