Bourdon blog

Nevšední příběhy s podporou Evropské unie

Projekt Kreativní Evropa, to jsou nevšední romány a další příběhy, překládané z menšinových evropských jazyků. Už jste si mohli přečíst katalánský román, tentokrát vycházejí díla z islandštiny a maďarštiny.

Nakladatelství Bourdon se začátkem letošního roku vrhlo do nové edice knih současné evropské literatury. Tyto knihy jsou součástí projektu financovaného Evropskou unií s názvem Kreativní Evropa. Projekt je zaměřený na menšinové evropské jazyky, jeho hlavním cílem je podpora kulturní a jazykové rozmanitosti, posílení nadnárodního oběhu literatury a lepší přístup čtenářů ke kvalitní literatuře z jiných jazyků, než jsou jejich vlastní. Projekt Kreativní Evropa se kromě podpory menšinových evropských jazyků zaměřuje také na méně zastoupené literární žánry a osvědčil se jako cenný nástroj pro propagaci vítězů Ceny EU za literaturu (EUPL).

S podporou Evropské unie vydává nakladatelství Bourdon sedm různorodých knih, které spadají pod projekt Kreativní Evropa. Tato díla jsou přeložena z menšinových jazyků, jako je například islandština, katalánština, norština, maďarština, řečtina a další.

Prvním z nich byl román Zabil jsem generála Franca, který jsme vám již představovali. Ukázku si můžete přečíst ZDE. Katalánský román se zabývá alternativní historií. Jaký by byl osud Katalánska, kdyby se Španělsko zapojilo do druhé světové války? A jak by dopadl sám generál Franco? Prožijte příběh alternativních dějin spolu s Agustím Vilamatem, hrdinou proti své vůli i všem předpokladům. Dobrodružství nesmělého a bojácného mladíka, jehož již od dětství provází láska k četbě a k vlastní mateřštině – katalánštině, začíná koncem roku 1938. V důsledku postupujícího tažení generála Franca proti republikánům je Augustí nucen prchnout z Barcelony do Francie. Po přechodu hranic je internován v uprchlickém táboře, který je frankisty následně bombardován, což v Augustím zažehne touhu aktivně se zapojit do boje proti fašistům. Co všechno musí překonat a čím vším si musí projít, než jej souběh událostí zavede až k samotnému španělskému diktátorovi?

Zabil jsem generála blog

Druhou knihou se stal román Láska v troskách, islandské spisovatelky Oddný Eir Ævarsdóttir, která patří k výrazným osobnostem islandské literární scény. Za tento román získala Cenu evropské unie za literaturu a Islandskou cenu za ženskou literaturu. Kromě literární tvorby také přednáší o umění, působí jako galeristka a věnuje se výzkumné činnosti v islandských archivech a muzeích. Podílela se rovněž na tvorbě písňových textů na alba Biophilia and Vulnicura proslulé islandské hudebnice Björk.

Její román Láska v troskách je psán netradiční deníkovou formou a sahá od drobných všedních postřehů k závažným otázkám a skládá rozmanitý celek z prvků filozofie, historie, archeologie, ekologie, erotiky a poezie. Co když prostě zkusíte začít znova a někde jinde? Co když cesta je cíl? Čerstvě rozvedená spisovatelka hledá nové základy partnerského soužití i rodinného života a usiluje o obnovení pout mezi člověkem a přírodou. Vydá se na cestu po stopách svých vikinských a keltských kořenů a spolu s bratrem archeologem objevuje zříceniny obydlí svých předků, kteří se snažili žít v harmonii s přírodou a ve vzájemném souladu. Klade si naléhavé otázky a nachází právě tak důležité odpovědi: Jak vytvořit domov pro lásku a zároveň si zachovat svůj osobní prostor? Jak se v době průmyslových korporací sblížit s přírodou?

Poslední knihou, která zatím v češtině spatřila světlo světa díky projektu Kreativní Evropa, je maďarská povídková sbírka Nemá, a dobře, že nemá, spisovatelky Ediny Szvoren. Tato autorka a profesorka hudby je držitelkou řady domácích i zahraničních ocenění – její sbírka Nemá, a dobře, že nemá získala v roce 2015 Cenu EU za literaturu. Na Vysoké škole hudebního umění Ference Liszta vystudovala Edina Szvoren obor sbormistr a vyučuje jako středoškolská profesorka hudební nauku a teorii.

Povídky oceňované maďarské spisovatelky Ediny Szvoren nám prozradí odpovědi na některé palčivé otázky, na jiné si čtenář bude muset přijít sám. Něco beznadějně chybí… Jaké nebezpečí číhá na chlapečka, když si skládá puzzle? Patří vibrátor do kredence za římský pekáč? Kdo nám teď bude kopírovat klíče? Co dělá citron na pingpongovém stole? Kdo a kdy konečně zabije toho kapra? Skvrny uschnou, ale dá se zapomenout na flekatá kolena? V hloubi každé povídky cítíme skrytou přítomnost tiché tragédie, která však už dávno vrostla do vypravěčovy posmutnělé existence. Odhalíme ji? Nevidíme totiž všechno. Jako bychom chodili po pavlači a nakukovali do jedné klíčové dírky za druhou. Několik okamžiků pozorujeme rodinný život za dveřmi a zase jdeme dál.

Chcete-li vybočit ze svých čtenářských kolejí, rozhodně zkuste knížky z této edice současné evropské literatury. A až všechny tři dočtete, můžete se těšit na další kousky, které se ještě v nakladatelství Bourdon chystají.

Bourdon blog 2